Ľahký zeleninovo-cestovinový šalát

Recept: Ľahký zeleninovo-cestovinový šalát.

Potrebné suroviny:

  • 200 g cestovín (napr. penne, farfalle, špagety)
  • 1 malá uhorka, nakrájaná na plátky
  • 1 paradajka, nakrájaná na malé kocky
  • 1 červená cibuľa, nakrájaná na tenké prúžky
  • 1 červená paprika, nakrájaná na malé kocky
  • 1 mrkva, nastrúhaná
  • 50 g čiernych olív, pokrájaných na plátky
  • 50 g tvrdého syra, nastrúhaného

Pre zálievku budete potrebovať:

  • 3 lyžice olivového oleja
  • 2 lyžice balzamickej octu
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti

 

Ľahký zeleninovo-cestovinový šalát

Postup:

  1. V hrnci uvaríme cestoviny podľa návodu na obale. Keď sú hotové, scedíme ich a necháme vychladnúť.
  2. Do veľkej misy pridáme nakrájanú uhorku, paradajku, cibuľu, papriku, mrkvu, olivy a syr.
  3. V malom pohári zmiešame olivový olej, balzamikový ocot, soľ a čierne korenie na zálievku.
  4. Zálievku nalejeme na zeleninu v mise a dôkladne premiešame.
  5. Nakoniec pridáme vychladnuté cestoviny a opäť premiešame.

Dobrú chuť!

 

2)

Ingrediencie:

  • 250 g celozrnných cestovín (napríklad penne alebo fusilli)
  • 1 uhorka
  • 1 červená paprika
  • 1 žltá paprika
  • 1 stredná mrkva
  • 100 g cherry paradajok
  • 100 g čiernych olív (bez kôstky)
  • 50 g feta syra (voliteľné)
  • 3 PL olivového oleja
  • 1 PL balsamikového octu
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • Čerstvá bazalka alebo petržlenová vňať na ozdobu

Postup:

  1. Uvarenie cestovín: V hrnci priveďte k varu osolenú vodu a pridajte celozrnné cestoviny. Varíme podľa návodu na obale, zvyčajne 8-10 minút, kým nie sú al dente. Potom scedíme a necháme vychladnúť.

  2. Príprava zeleniny: Medzitým umyte a nakrájajte uhorku, červenú a žltú papriku, mrkvu a cherry paradajky. Uhorku a papriky nakrájajte na kocky, mrkvu nastrúhajte alebo nakrájajte na tenké plátky, cherry paradajky rozpolte.

  3. Miešanie šalátu: Do veľkej misy vložte uvarené a vychladnuté cestoviny, pripravenú zeleninu a čierne olivy. Ak používate, pridajte aj na kocky nakrájanú feta syra.

  4. Zálievka: V malej miske zmiešajte olivový olej, balsamikový ocot, soľ a čierne korenie. Dobre premiešajte a nalejte na šalát. Všetko jemne premiešajte, aby sa ingrediencie dobre spojili.

  5. Podávanie: Šalát môžete podávať ihneď, alebo ho nechajte chvíľu odpočívať v chladničke, aby sa chute lepšie prepojili. Pred podávaním ozdobte čerstvou bazalkou alebo petržlenovou vňaťou.

Tip:

Tento šalát je veľmi variabilný! Môžete pridať aj ďalšie obľúbené ingrediencie, ako sú avokádo, kukurica alebo parapetníky.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *