Recept: Ľahký zeleninovo-cestovinový šalát.
Potrebné suroviny:
- 200 g cestovín (napr. penne, farfalle, špagety)
- 1 malá uhorka, nakrájaná na plátky
- 1 paradajka, nakrájaná na malé kocky
- 1 červená cibuľa, nakrájaná na tenké prúžky
- 1 červená paprika, nakrájaná na malé kocky
- 1 mrkva, nastrúhaná
- 50 g čiernych olív, pokrájaných na plátky
- 50 g tvrdého syra, nastrúhaného
Pre zálievku budete potrebovať:
- 3 lyžice olivového oleja
- 2 lyžice balzamickej octu
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
Ľahký zeleninovo-cestovinový šalát
Postup:
- V hrnci uvaríme cestoviny podľa návodu na obale. Keď sú hotové, scedíme ich a necháme vychladnúť.
- Do veľkej misy pridáme nakrájanú uhorku, paradajku, cibuľu, papriku, mrkvu, olivy a syr.
- V malom pohári zmiešame olivový olej, balzamikový ocot, soľ a čierne korenie na zálievku.
- Zálievku nalejeme na zeleninu v mise a dôkladne premiešame.
- Nakoniec pridáme vychladnuté cestoviny a opäť premiešame.
Dobrú chuť!
2)
Ingrediencie:
- 250 g celozrnných cestovín (napríklad penne alebo fusilli)
- 1 uhorka
- 1 červená paprika
- 1 žltá paprika
- 1 stredná mrkva
- 100 g cherry paradajok
- 100 g čiernych olív (bez kôstky)
- 50 g feta syra (voliteľné)
- 3 PL olivového oleja
- 1 PL balsamikového octu
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Čerstvá bazalka alebo petržlenová vňať na ozdobu
Postup:
-
Uvarenie cestovín: V hrnci priveďte k varu osolenú vodu a pridajte celozrnné cestoviny. Varíme podľa návodu na obale, zvyčajne 8-10 minút, kým nie sú al dente. Potom scedíme a necháme vychladnúť.
-
Príprava zeleniny: Medzitým umyte a nakrájajte uhorku, červenú a žltú papriku, mrkvu a cherry paradajky. Uhorku a papriky nakrájajte na kocky, mrkvu nastrúhajte alebo nakrájajte na tenké plátky, cherry paradajky rozpolte.
-
Miešanie šalátu: Do veľkej misy vložte uvarené a vychladnuté cestoviny, pripravenú zeleninu a čierne olivy. Ak používate, pridajte aj na kocky nakrájanú feta syra.
-
Zálievka: V malej miske zmiešajte olivový olej, balsamikový ocot, soľ a čierne korenie. Dobre premiešajte a nalejte na šalát. Všetko jemne premiešajte, aby sa ingrediencie dobre spojili.
-
Podávanie: Šalát môžete podávať ihneď, alebo ho nechajte chvíľu odpočívať v chladničke, aby sa chute lepšie prepojili. Pred podávaním ozdobte čerstvou bazalkou alebo petržlenovou vňaťou.
Tip:
Tento šalát je veľmi variabilný! Môžete pridať aj ďalšie obľúbené ingrediencie, ako sú avokádo, kukurica alebo parapetníky.
Dobrú chuť!