Potrebujeme:
– 250g hladkej múky
– 100ml mlieka
– 1 lyžicu cukru
– 1 vajce
– 1 lyžicu oleja
– štipku soli
– 25g droždia
Na plnku:
– 250g mletých makov
– 250ml mlieka
– 100g cukru
– vanilkový cukor
– citrónová kôra
– rum
Maková plnka do kysnutých koláčov
Postup:
1. Droždie rozmiešame s cukrom, pridáme trochu vlažného mlieka a necháme kysnúť.
2. Ku zmäknutému droždiu pridáme vajíčko, olej, zvyšné mlieko a múku, soľ a vypracujeme hladké cesto.
3. Cesto necháme kysnúť až kým sa zdvojnásobí.
4. Na plnku si uvaríme mlieko, do ktorého pridáme mletý mak, cukor, vanilkový cukor, citrónovú kôru a rum.
5. Cesto rozvaľkáme, nastriekame plnku, zavineme a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180°C približne 30-40 minút.
6. Po upečení koláč vykrojíme a posypeme práškovým cukrom.
Dobrú chuť!