Maková plnka na zavin je jednoduchá a chutná pochúťka, ktorá sa hodí ako káva, tak aj ako sladká pochúťka. Táto tradičná slovenská receptúra využíva mletý mak a cukor, ktoré sa spolu s maslom a mliekom zahria na panvici. Na zdokonalenie chuti sa môže pridať aj citrónová kôra, vanilkový extrakt alebo rum.
Na prípravu makovej plnky na zavin budete potrebovať nasledujúce ingrediencie:
– 250 g mletého maku
– 150 g cukru
– 100 g masla
– 150 ml mlieka
– citrónová kôra, vanilkový extrakt alebo rum (podľa chuti)
Maková plnka na závin
Postup prípravy:
1. Mletý mak vysypte do suchej panele a zohrejte na strednom ohni, kým sa pekne neprejedá.
2. Do mletého máku pridajte cukor a premiešajte.
3. Na druhej panvici zahrejte maslo a mlieko, pridajte citrónovú kôru, vanilkový extrakt alebo rum a nechajte povariť.
4. Zmiešajte mliečnu zmes s mletým makom a cukrom a dobre premiešajte, kým nevznikne hladká plnka.
5. Hotovú makovú plnku nechajte vychladnúť a potom ju použite na náplň vášho zavinu.
Po vychladnutí môžete plnku použiť na zavin alebo ju uložiť do chladničky na neskoršie použitie. Táto chuťová pochúťka sa hodí nielen na zavin, ale aj na koláče, buchty alebo palacinky. Skvelo dopĺňa kávu alebo čaj a detským milovníkom sladkostí určite bude chutiť. Prijemnú chuť!