Vyskúšajte nasledujúci recept na mleté mäso s omáčkou:
Ingrediencie:
- 500 g mletej hovädzej múčky
- 2 strúčiky cesnaku (nasekané)
- 1 cibuľa (nasekaná)
- 2 lyžice rastlinného oleja
- 2 lyžice paradajkového pretlaku
- 1 lyžica worcestershire omáčky
- 1 lyžička horčice
- 1 lyžička medu alebo hnedého cukru
- 200 ml vývaru alebo vody
- Soľ a korenie podľa chuti
Mleté mäso s omáčkou
Postup:
- Mäslo rozdrvičte alebo nakrájajte na tenké plátky.
- Na panvici rozohrejte olej a orestujte cibuľu až zlato-hnedú farbu.
- Pridajte cesnak a mleté mäso. Opekajte mäso z oboch strán až dozlatova.
- Pridajte paradajkový pretlak, worcestershire omáčku, horčicu a med (alebo hnedý cukor). Premiešajte.
- Pridajte vývar alebo vodu a za občasného miešania varíme omáčku asi 15-20 minút, kým nezhustne a mäso sa zmäkne.
- Ochutnajte a podľa potreby dochuťte soľou a korením.
- Podávajte s ryžou, zemiakmi alebo cestovinami.
Dobrú chuť!
2)
Ingrediencie:
- 500 g mletého mäsa (hovädzie alebo zmes hovädzieho a bravčového)
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 mrkva
- 1 paprika (červená alebo zelená)
- 400 g paradajkového pretlaku alebo drvených paradajok
- 200 ml teplej vody alebo zeleninového vývaru
- 2 lyžice oleja (olivového alebo slnečnicového)
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 1 lyžička sušeného oregana
- 1 lyžička mletej sladkej papriky
- 1/2 lyžičky čili korenia (nepovinné)
- Zelená petržlenová vňať na posypanie
Postup:
-
Príprava surovín: Cibuľu a cesnak nasekáme na jemno, mrkvu a papriku nakrájame na malé kocky.
-
Orestovanie zeleniny: Vo väčšej panvici rozohrejeme olej na strednej teplote. Pridáme cibuľu a cesnak a orestujeme ich do zlatista. Potom pridáme mrkvu a papriku a orestujeme ďalších 5-7 minút, kým zelenina nezmäkne.
-
Pridanie mletého mäsa: Do panvice pridáme mleté mäso. Miešame a orestujeme, kým nie je dobre prepečené a nezačne zhnednúť.
-
Príprava omáčky: K upečenému mäsu pridáme paradajkový pretlak alebo drvené paradajky, prelejeme teplou vodou alebo zeleninovým vývarom a premiešame. Dochutíme soľou, čiernym korením, oreganom, mletou paprikou a čili (ak používame). Privedieme k varu.
-
Dusenie: Znížime teplotu a omáčku necháme dusiť asi 20-30 minút, občas premiešame. Ak je omáčka príliš hustá, môžeme pridať trochu viac vody alebo vývaru.
-
Podávanie: Po uvarení môžeme omáčku posypať nasekanou petržlenovou vňaťou. Podávame s rôznymi prílohami, ako sú cestoviny, ryža alebo zemiaky.
Dobrú chuť!