Morčacie mäso na šťave s tarhoňou je skvelou voľbou pre tých, ktorí hľadajú chutný a zdravý pokrm. Je bohaté na bielkoviny a nízkotučné, čo z neho robí ideálny základ mnohých jedál. Dnes si pripravíme morčacie mäso na šťave, ktoré sa skvele doplní s tarhoňou – tradičnou prílohou, ktorá je obľúbená v mnohých domácnostiach.
Suroviny:
- 500 g morčacieho mäsa (prsia alebo stehná)
- 2 cibule
- 2 mrkvy
- 2 strúčiky cesnaku
- 500 ml kuracieho vývaru (alebo vody)
- 2 lyžice olivového oleja
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 1 lyžička sladkej papriky
- 1 bobkový list
- 200 g tarhone
- Petržlenová vňať na ozdobenie
Postup:
- Príprava morčacieho mäsa: Morčacie mäso umyte a nakrájajte na kocky. Osolte a okoreňte podľa chuti.
- Restovanie: Na hlbšej panvici alebo hrnci rozohrejte olivový olej. Pridajte nakrájanú cibuľu a opražte, až začne byť sklovitá. Potom pridajte nakrájanú mrkvu a cesnak, restujte ešte pár minút.
- Pridanie mäsa: Keď sú zelenina a cesnak pripravené, pridajte nakrájané morčacie mäso a orestujte ho na všetkých stranách, kým nezíska zlatohnedú farbu.
- Dusenie: Pridajte sladkú papriku a bobkový list, premiešajte a zalejte vývarom. Prikryte pokrievkou a nechajte dusiť na miernom ohni asi 30-40 minút, kým bude mäso mäkké.
- Príprava tarhoňe: Kým sa mäso dusí, pripravte tarhoňu podľa pokynov na obale. Zvyčajne sa varí vo vriacej osolenej vode po dobu 10-12 minút. Po uvarení ju sceďte a prepláchnite studenou vodou.
- Servírovanie: Ak je morčacie mäso hotové, skontrolujte chuť a podľa potreby dochuťte soľou alebo korením. Podávajte na tanieri – na spodnú časť dajte porciu tarhoňe a na ňu navrch premiešajte morčacie mäso so šťavou. Ozdobte čerstvou petržlenovou vňaťou.
Záver
Morčacie mäso na šťave s tarhoňou je lahodný, výživný a veľmi jednoduchý recept, ktorý si zamilujú nielen dospelí, ale aj deti. Táto kombinácia ponúka nielen skvelú chuť, ale aj farebné a zdravé jedlo, ktoré si môžete pripravovať aj ako chutnú večeru. Dúfam, že si túto delikatesu obľúbite a obohatíte tak svoj jedálniček! Bon appétit!
2) Morčacie mäso na šťave s tarhoňou
Morčacie mäso je obľúbenou súčasťou mnohých slovenských domácností. Je nielen zdravé, ale aj veľmi chutné. V tomto recepte vám ponúknem jednoduchý a chutný spôsob, ako pripraviť morčacie mäso na šťave s tarhoňou.
Tento pokrm je ideálny na rodinný obed alebo večeru, ktorá poteší aj tých najnáročnejších gurmánov. Poďme sa teda pozrieť na potrebné ingrediencie a postup.
Ingrediencie
- 500 g morčacieho mäsa (prsia alebo stehná)
- 2 stredné cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 mrkvy
- 1 červená paprika
- 500 ml kuracieho alebo zeleninového vývaru
- 100 ml smotany na varenie
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 lyžička sušeného majoránku
- 400 g tarhone
Postup
- Príprava zeleniny: Cibuľu a cesnak nasekáme nadrobno. Mrkvu a papriku nakrájame na kocky.
- Restovanie: V hlbokej panvici alebo hrnci na olivovom oleji osmažíme cibuľu a cesnak, kým nezmäknú a nezačnú voňať. Potom pridáme mrkvu a papriku a pokračujeme v restovaní asi 5 minút.
- Príprava morčacieho mäsa: Morčacie mäso umyjeme, osušíme a pokrájame na kocky. Pridáme ho do panvice so zeleninou a restujeme, kým nie je zlatohnedé.
- Pridanie vývaru: Do panvice nalievame vývar, ochutíme soľou, čiernym korením a majoránom. Zakryjeme pokrievkou a varíme na miernom ohni asi 30 minút, kým nie je mäso mäkké.
- Dopravenie šťavy: Po uplynutí času pridáme smotanu na varenie a varíme ešte ďalších 5 minút, aby sa chute spojili.
- Príprava tarhoňe: V samostatnom hrnci uvaríme tarhoňu podľa pokynov na obale, zvyčajne v osolenej vode. Keď je hotová, sceďte a nechajte na chvíľu odkvapkať.
- Servírovanie: Na tanier naukladáme hotovú tarhoňu, na ňu dáme morčacie mäso s bohatou šťavou. Pokrm môžete ozdobiť čerstvou petržlenovou vňaťou.
Záver
Morčacie mäso na šťave s tarhoňou je skvelý pokrm, ktorý nezaberie veľa času a pritom si na ňom všetci pochutnajú. Vďaka bohatým chutiam a jednoduchému postupu sa stane obľúbeným jedlom v každej domácnosti. Nezabudnite si teda tento recept zaznamenať a užiť si prípravu tejto lahodnej dobroty s rodinou alebo priateľmi! Bon appétit!
3) Morčacie mäso na šťave s tarhoňou
Morčacie mäso je vynikajúcou voľbou pre tých, ktorí preferujú chudé a zdravé bielkoviny. Tento recept je jednoduchý na prípravu a ponúka lahodnú kombináciu chutí. Obohatí váš jedálniček a určite si ho obľúbite. Tarhoňa, tradičná príloha, dodá jedlu špecifickú textúru a chuť. Poďme sa teda pustiť do varenia!
Ingrediencie:
- 500 g morčacieho mäsa (prsia alebo stehno)
- 2 stredné cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 mrkvy
- 1 paprika (môže byť aj červená, žltá)
- 200 ml kuracieho alebo zeleninového vývaru
- 150 g tarhone
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 2 lyžice oleja
- 1 lyžička sušeného oregana
- 1 lyžička sladkej papriky
- Čerstvá petržlenová vňať na ozdobu
Postup:
- Na začiatok si pripravíme morčacie mäso. Opláchneme ho pod tečúcou vodou a nakrájame na väčšie kocky. Osolíme a okoreníme čiernym korením.
- Na panvici rozohrejeme olej a pridáme nakrájanú cibuľu. Smažíme, kým nebude priesvitná. Potom pridáme na kocky nakrájaný cesnak, mrkvu a papriku. Všetko spolu orestujeme približne 5 minút.
- K zelenine pridáme morčacie mäso a zmes opekáme, kým sa mäso nezačne zlatisto sfarbovať.
- Pridáme vývar, oregano a papriku. Dobre premiešame a privedieme do varu. Následne znížime teplotu a necháme dusit pod pokrievkou asi 30 minút, alebo kým nie je mäso mäkké.
- Po 25 minútach varenia morčacieho mäsa začneme pripravovať tarhoňu. V hrnci privedieme osolenú vodu do varu, pridáme tarhoňu a varíme ju podľa pokynov na obale, zvyčajne 8-10 minút. Po uvarení tarhoňu sceďte a opláchnite studenou vodou.
- Podávame na tanieri – na spodok dáme porciu tarhone a na ňu navrstvíme morčacie mäso na šťave. Môžeme ozdobiť čerstvou petržlenovou vňaťou.
Záver:
Morčacie mäso na šťave s tarhoňou je skvelý recept, ktorý zaženieme hlad a pritom si vychutnáme chutné a zdravé jedlo. Či už ho podávate pre rodinu alebo priateľov, určite ich prekvapíte jeho chutnosťou a vôňou. Dobrú chuť!