Morčacie mäso na šťave s tarhoňou

Morčacie mäso na šťave s tarhoňou je skvelou voľbou pre tých, ktorí hľadajú chutný a zdravý pokrm. Je bohaté na bielkoviny a nízkotučné, čo z neho robí ideálny základ mnohých jedál. Dnes si pripravíme morčacie mäso na šťave, ktoré sa skvele doplní s tarhoňou – tradičnou prílohou, ktorá je obľúbená v mnohých domácnostiach.

Suroviny:

  • 500 g morčacieho mäsa (prsia alebo stehná)
  • 2 cibule
  • 2 mrkvy
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 500 ml kuracieho vývaru (alebo vody)
  • 2 lyžice olivového oleja
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 1 lyžička sladkej papriky
  • 1 bobkový list
  • 200 g tarhone
  • Petržlenová vňať na ozdobenie

Postup:

  1. Príprava morčacieho mäsa: Morčacie mäso umyte a nakrájajte na kocky. Osolte a okoreňte podľa chuti.
  2. Restovanie: Na hlbšej panvici alebo hrnci rozohrejte olivový olej. Pridajte nakrájanú cibuľu a opražte, až začne byť sklovitá. Potom pridajte nakrájanú mrkvu a cesnak, restujte ešte pár minút.
  3. Pridanie mäsa: Keď sú zelenina a cesnak pripravené, pridajte nakrájané morčacie mäso a orestujte ho na všetkých stranách, kým nezíska zlatohnedú farbu.
  4. Dusenie: Pridajte sladkú papriku a bobkový list, premiešajte a zalejte vývarom. Prikryte pokrievkou a nechajte dusiť na miernom ohni asi 30-40 minút, kým bude mäso mäkké.
  5. Príprava tarhoňe: Kým sa mäso dusí, pripravte tarhoňu podľa pokynov na obale. Zvyčajne sa varí vo vriacej osolenej vode po dobu 10-12 minút. Po uvarení ju sceďte a prepláchnite studenou vodou.
  6. Servírovanie: Ak je morčacie mäso hotové, skontrolujte chuť a podľa potreby dochuťte soľou alebo korením. Podávajte na tanieri – na spodnú časť dajte porciu tarhoňe a na ňu navrch premiešajte morčacie mäso so šťavou. Ozdobte čerstvou petržlenovou vňaťou.

Záver

Morčacie mäso na šťave s tarhoňou je lahodný, výživný a veľmi jednoduchý recept, ktorý si zamilujú nielen dospelí, ale aj deti. Táto kombinácia ponúka nielen skvelú chuť, ale aj farebné a zdravé jedlo, ktoré si môžete pripravovať aj ako chutnú večeru. Dúfam, že si túto delikatesu obľúbite a obohatíte tak svoj jedálniček! Bon appétit!

 

2) Morčacie mäso na šťave s tarhoňou

Morčacie mäso na šťave s tarhoňou - 2
Morčacie mäso na šťave s tarhoňou – 2

Morčacie mäso je obľúbenou súčasťou mnohých slovenských domácností. Je nielen zdravé, ale aj veľmi chutné. V tomto recepte vám ponúknem jednoduchý a chutný spôsob, ako pripraviť morčacie mäso na šťave s tarhoňou.

Tento pokrm je ideálny na rodinný obed alebo večeru, ktorá poteší aj tých najnáročnejších gurmánov. Poďme sa teda pozrieť na potrebné ingrediencie a postup.

Ingrediencie

  • 500 g morčacieho mäsa (prsia alebo stehná)
  • 2 stredné cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 mrkvy
  • 1 červená paprika
  • 500 ml kuracieho alebo zeleninového vývaru
  • 100 ml smotany na varenie
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 lyžička sušeného majoránku
  • 400 g tarhone

Postup

  1. Príprava zeleniny: Cibuľu a cesnak nasekáme nadrobno. Mrkvu a papriku nakrájame na kocky.
  2. Restovanie: V hlbokej panvici alebo hrnci na olivovom oleji osmažíme cibuľu a cesnak, kým nezmäknú a nezačnú voňať. Potom pridáme mrkvu a papriku a pokračujeme v restovaní asi 5 minút.
  3. Príprava morčacieho mäsa: Morčacie mäso umyjeme, osušíme a pokrájame na kocky. Pridáme ho do panvice so zeleninou a restujeme, kým nie je zlatohnedé.
  4. Pridanie vývaru: Do panvice nalievame vývar, ochutíme soľou, čiernym korením a majoránom. Zakryjeme pokrievkou a varíme na miernom ohni asi 30 minút, kým nie je mäso mäkké.
  5. Dopravenie šťavy: Po uplynutí času pridáme smotanu na varenie a varíme ešte ďalších 5 minút, aby sa chute spojili.
  6. Príprava tarhoňe: V samostatnom hrnci uvaríme tarhoňu podľa pokynov na obale, zvyčajne v osolenej vode. Keď je hotová, sceďte a nechajte na chvíľu odkvapkať.
  7. Servírovanie: Na tanier naukladáme hotovú tarhoňu, na ňu dáme morčacie mäso s bohatou šťavou. Pokrm môžete ozdobiť čerstvou petržlenovou vňaťou.

Záver

Morčacie mäso na šťave s tarhoňou je skvelý pokrm, ktorý nezaberie veľa času a pritom si na ňom všetci pochutnajú. Vďaka bohatým chutiam a jednoduchému postupu sa stane obľúbeným jedlom v každej domácnosti. Nezabudnite si teda tento recept zaznamenať a užiť si prípravu tejto lahodnej dobroty s rodinou alebo priateľmi! Bon appétit!

 

3) Morčacie mäso na šťave s tarhoňou

Morčacie mäso na šťave s tarhoňou - 3
Morčacie mäso na šťave s tarhoňou – 3

Morčacie mäso je vynikajúcou voľbou pre tých, ktorí preferujú chudé a zdravé bielkoviny. Tento recept je jednoduchý na prípravu a ponúka lahodnú kombináciu chutí. Obohatí váš jedálniček a určite si ho obľúbite. Tarhoňa, tradičná príloha, dodá jedlu špecifickú textúru a chuť. Poďme sa teda pustiť do varenia!

Ingrediencie:

  • 500 g morčacieho mäsa (prsia alebo stehno)
  • 2 stredné cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 mrkvy
  • 1 paprika (môže byť aj červená, žltá)
  • 200 ml kuracieho alebo zeleninového vývaru
  • 150 g tarhone
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 2 lyžice oleja
  • 1 lyžička sušeného oregana
  • 1 lyžička sladkej papriky
  • Čerstvá petržlenová vňať na ozdobu

Postup:

  1. Na začiatok si pripravíme morčacie mäso. Opláchneme ho pod tečúcou vodou a nakrájame na väčšie kocky. Osolíme a okoreníme čiernym korením.
  2. Na panvici rozohrejeme olej a pridáme nakrájanú cibuľu. Smažíme, kým nebude priesvitná. Potom pridáme na kocky nakrájaný cesnak, mrkvu a papriku. Všetko spolu orestujeme približne 5 minút.
  3. K zelenine pridáme morčacie mäso a zmes opekáme, kým sa mäso nezačne zlatisto sfarbovať.
  4. Pridáme vývar, oregano a papriku. Dobre premiešame a privedieme do varu. Následne znížime teplotu a necháme dusit pod pokrievkou asi 30 minút, alebo kým nie je mäso mäkké.
  5. Po 25 minútach varenia morčacieho mäsa začneme pripravovať tarhoňu. V hrnci privedieme osolenú vodu do varu, pridáme tarhoňu a varíme ju podľa pokynov na obale, zvyčajne 8-10 minút. Po uvarení tarhoňu sceďte a opláchnite studenou vodou.
  6. Podávame na tanieri – na spodok dáme porciu tarhone a na ňu navrstvíme morčacie mäso na šťave. Môžeme ozdobiť čerstvou petržlenovou vňaťou.

Záver:
Morčacie mäso na šťave s tarhoňou je skvelý recept, ktorý zaženieme hlad a pritom si vychutnáme chutné a zdravé jedlo. Či už ho podávate pre rodinu alebo priateľov, určite ich prekvapíte jeho chutnosťou a vôňou. Dobrú chuť!

 

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *