Dámi a Páni potrebujeme veľa vatamínov, keďže zachvíĺku tu máme zimu. A na to nie je niť lepšie ako poctivá zdravá mrkvová polievka.
Mrkvová polievka s haluškami
Máme pre vás aj videjko s krémovou mrkvovou polievkou.
Mrkvová polievka s haluškami je chutný a sýtý pokrm, perfektný na zimu. Tu je jednoduchý recept na túto pochúťku:
Suroviny:
- 4 veľké mrkvy
- 1 cibuľa
- 2 zemiaky
- 1 liter zeleninovej vývaru
- 200 ml smotany na varenie
- Soľ a korenie podľa chuti
- Múka na halušky
Postup:
- Mrkvu, cibuľu a zemiaky ošúpte a nakrájajte na malé kúsky.
- Vo veľkej hrnci rozohrejte trochu oleja a orestujte cibuľu, kým sa nezmäkne.
- Pridajte mrkvu a zemiaky do hrnca a orestujte ich spolu s cibuľou.
- Zalejte zeleninovým vývarom a povarte, kým zelenina nezmäkne.
- Použite mixér na vytvorenie hladkej šťavy.
- Vráťte polievku späť na oheň a pridajte smotanu na varenie.
- Dochutte soľou a korením podľa vašej chuti.
- Na prípravu halušiek zmiešajte múku s vodou a vytvarujte malé kúsky cesto. Pridávajte ich do vriacej polievky a nechajte variť až kým sa nevyvaria.
- Podávajte teplú polievku s haluškami a môžete ju ozdobiť petržlenovou vňaťou.
Dúfam, že vám tento recept pomôže vytvoriť skvelú mrkvovú polievku s haluškami. Dobrú chuť!
2)
Ingrediencie
Na polievku:
- 500 g mrkvy
- 1 stredná cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 zemiak (približne 150 g)
- 750 ml zeleninového vývaru (alebo vody)
- 2 lyžice olivového oleja
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Čerstvá petržlenová vňať na ozdobu (voliteľné)
Na halušky:
- 200 g hladkej múky
- 2 veľké vajcia
- 1/2 lyžičky soli
- Voda (prípadne podľa potreby)
Postup
Príprava polievky:
- Príprava zeleniny: Mrkvu ošúpte a nakrájajte na kolieska. Cibuľu nadrobno nakrájajte a cesnak pretlačte.
- Smaženie: V hrnci na strednom ohni rozohrejte olivový olej. Pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a osmahnite ju do zlatista (asi 3-4 minúty). Potom pridajte pretlačený cesnak a pražte ďalšie 1-2 minúty.
- Varte zeleninu: Pridajte nakrájanú mrkvu a zemiak nakrájaný na kocky. Všetko dobre premiešajte a varte ešte 5 minút. Potom zalejte zeleninovým vývarom (alebo vodou) a priveďte k varu.
- Variť: Znížte teplotu a nechajte polievku variť asi 20-25 minút, kým nebude zelenina mäkká.
Príprava halušiek: 5. Cesto na halušky: V miske rozbite vajcia a pridajte soľ. Postupne pridávajte hladkú múku a premiešajte. Ak je cesto príliš husté, pridajte trochu vody, aby bolo jemné a tekuté, ale nie tekuté ako na palacinky. 6. Varte halušky: V hrnci priveďte osolenú vodu do varu. Pomocou lyžice alebo haluškovej strúhadla vkladajte malé kusy cesta do vriacej vody. Halušky sú hotové, keď vyplávajú na povrch (trvá to asi 2-3 minúty). Vyberte ich a nechajte odkvapkať.
Dokončenie polievky: 7. Mixovanie: Uvarené zeleninové zložky v polievke rozmixujte ponorným mixérom do hladkej konzistencie. Ak je polievka príliš hustá, môžete pridať ďalší vývar alebo vodu. 8. Dochutiť: Ochutnajte a podľa potreby dosolte a dopepřte.
Podávanie: 9. Servírovanie: Polievku nalejte do tanierov, pridajte halušky a posypte nakrájanou petržlenovou vňaťou, ak máte.
Dobrú chuť!