Chutná Vareška

Najlepšia cibuľová polievka

Najlepšia cibuľová polievka

Najlepšia cibuľová polievka alebo nak nazývaná cibuľačka. My milujeme aj tú so zemianky či francúzku.

Na prípravu polievky potrebujeme:

  • 5-6 cibúľ
  • 5 polievkových lyžíc oleja
  • 1 téglik smotany na varenie (môžeme nahradiť smotanou na šľahanie)
  • 1 kocka kuracieho bujónu (alebo zeleninového)
  • soľ
  • čierne mleté korenie
  • 4-5 väčších zemiakov
  • krutóny (staršie pečivo)

 

Najlepšia cibuľová polievka

Ako prvé si na začiatok ošúpem a očistím všetky cibule. Nakrájam ich na menšie kúsky. Zemiaky ošúpem a nakrájam na malé kocky. Prichystám si hrniec, v ktorom si rozohrejem olej. Pridám nakrájanú cibuľu a osmažím ju dozlatista, pokiaľ sa nezatiahne. Následne k cibuli pridám dve tretiny zemiakov.

V rýchlovarnej kanvici si dám prevariť vodu. Keď sa zemiaky pri cibuli trochu opražia, podlejem ich vodou. Vody prilejem toľko, koľko chcem mať polievky. Následne pridám bujón, osolím a okorením. Takto nechám polievku variť, pokiaľ sa uvaria a zmäknú zemiaky.

Vedľa v hrnci si v osolenej vode uvarím zvyšnú tretinu zemiakov. Keď sa polievka uvarí, pridám smotanu na varenie, odstavím ju zo sporáka a následne ju rozmixujem tyčovým ponorným mixérom na jemný krém. Ak je polievka príliš riedka, pridám do nej ešte pár zemiakov, ktoré som uvarila vedľa.

Keď máme vyhovujúcu konzistenciu, polievku dám ešte na chvíľu na sporák, pokiaľ znova zovrie a odstavím. Keď je hotová, pridám zvyšné uvarené zemiaky. Podávam s krutónmi opraženými doma zo staršieho pečiva. Dobrú chuť.

 

[penci_recipe]

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *