Najlepšia držková polievka

Držková polievka je tradičné slovenské jedlo, ktoré si získalo srdcia mnohých milovníkov domácich chutí. V tomto recepte vám ukážeme, ako pripraviť najlepšiu držkovú polievku, ktorá vás zahreje a naplní. Pripravte si ingrediencie a poďme sa pustiť do varenia!

Ingrediencie na držkovú polievku

Na prípravu najlepšej držkovej polievky budete potrebovať:

  • 500 g držiek
  • 2 stredne veľké cibule
  • 2 mrkvy
  • 1 zeler
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 liter vývaru (ideálne hovädzieho)
  • 2 lyžice paradajkovej pasty
  • soľ a korenie podľa chuti
  • 1 bobkový list
  • čerstvá petržlenová vňať na posypanie

Postup na prípravu držkovej polievky

Očistíme a nakrájame cibuľu, mrkvu a zeler na malé kocky. V hrnci na oleji opražíme cibuľu do zlata, potom pridáme mrkvu a zeler a smažíme ešte pár minút. Pridáme nakrájané držky a pokračujeme v smažení. Po piatich minútach pridáme nasekaný cesnak a paradajkovú pastu, premiešame a zakryjeme hrniec. Necháme variť asi 10 minút.

Potom pridáme vývar a bobkový list. Osolíme a okoreníme. Privedieme k varu a následne znížime teplotu, aby polievka mierne bublala. Varíme približne 45 minút, kým sú držky mäkké. Po dovarení posypeme čerstvou petržlenovou vňaťou a podávame. Dobrú chuť!

 

2) Najlepšia držková polievka

Keď hovoríme o tradičných slovenských jedlách, držková polievka má svoje nezameniteľné miesto. Táto lahodná polievka, založená na mäsových surovinách, je obľúbeným pokrmom, ktorý si zaslúži pozornosť v každej domácnosti. Dnes sa s vami podelíme o recept, ktorý vás naučí, ako pripraviť tú najlepšiu držkovú polievku.

Prísady, ktoré budete potrebovať

Na prípravu tejto chutnej polievky budete potrebovať nasledujúce ingrediencie:

  • 500g hovädzích držiek
  • 2 stredne veľké cibule
  • 2 mrkvy
  • 2 zemiaky
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 250ml paradajkovej šťavy
  • 2 litry vody
  • soľ, korenie podľa chuti
  • štipka mletej papriky
  • 1 bobkový list

Postup na prípravu najlepšej držkovej polievky

Najprv dôkladne umyte a následne varte držky vo vode asi 2 hodiny, kým nezmäknú. Po uvarení, ich nakrájajte na malé kocky. V hlbokom hrnci na oleji osmahnite nadrobno nakrájanú cibuľu spolu s mrkvou a zemiakmi. Pridajte nakrájané držky a dobre premiešajte. Potom pridajte paradajkovú šťavu, prvú dávku korenia, bobkový list a zalejte vodou. Nezabudnite polievku ochutiť soľou a korením a varte na miernom ohni asi 30 minút.

Na záver pridajte prelisovaný cesnak, zmes varte ešte 5 minút, a máte hotovo! Najlepšia držková polievka je pripravená na servírovanie, a jej jednotlivé vrstvy chutí vás zlákajú späť k rodinnej kuchyni.

3) Najlepšia držková polievka s cesnakom

Držková polievka je jedným z najobľúbenejších tradičných jedál, ktoré sa teší mnohým fanúšikom po celom Slovensku. Spojenie mäsa, zeleniny a rôznych korenín vytvára jedinečnú a lahodnú chuť, ktorú si zamilujete. V tomto recepte vám predstavíme, ako si pripraviť tú najlepšiu držkovú polievku, ktorú si zamilujete a odbúrate tak stres po náročnom dni.

Ingrediencie na držkovú polievku

Na prípravu tejto chutnej polievky budete potrebovať:

  • 500 g držiek
  • 2 mrkvy
  • 1 cibuľu
  • 1 zeler
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 250 ml kyslej smotany
  • 1 liter vývaru
  • 2 lyžice múky
  • soľ, korenie, majoránku podľa chuti

Postup prípravy

Začnite tým, že dôkladne umyjete a nakrájate držky na malé kúsky. V hrnci s trochou oleja osmažte nakrájanú cibuľu, mrkvu, zeler a cesnak, kým sa nezmäknú. Pridajte držky a miešajte, kým sa nezatiahnu. Následne pridajte múku a premiešajte. Zalejte všetko vývarom, pridajte soľ, korenie a majoránku. Nechajte variť na malom ohni asi 1,5 hodiny, až kým nie sú držky mäkké. Na konci pridajte kyslú smotanu a dobre premiešajte.

Hotová držková polievka je ideálna na zahriatie v chladných dňoch. Servírujte ju s čerstvým chlebom a užite si jej bohatú chuť.

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *