Držková polievka je tradičné slovenské jedlo, ktoré si získalo srdcia mnohých milovníkov domácich chutí. V tomto recepte vám ukážeme, ako pripraviť najlepšiu držkovú polievku, ktorá vás zahreje a naplní. Pripravte si ingrediencie a poďme sa pustiť do varenia!
Ingrediencie na držkovú polievku
Na prípravu najlepšej držkovej polievky budete potrebovať:
- 500 g držiek
- 2 stredne veľké cibule
- 2 mrkvy
- 1 zeler
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 liter vývaru (ideálne hovädzieho)
- 2 lyžice paradajkovej pasty
- soľ a korenie podľa chuti
- 1 bobkový list
- čerstvá petržlenová vňať na posypanie
Postup na prípravu držkovej polievky
Očistíme a nakrájame cibuľu, mrkvu a zeler na malé kocky. V hrnci na oleji opražíme cibuľu do zlata, potom pridáme mrkvu a zeler a smažíme ešte pár minút. Pridáme nakrájané držky a pokračujeme v smažení. Po piatich minútach pridáme nasekaný cesnak a paradajkovú pastu, premiešame a zakryjeme hrniec. Necháme variť asi 10 minút.
Potom pridáme vývar a bobkový list. Osolíme a okoreníme. Privedieme k varu a následne znížime teplotu, aby polievka mierne bublala. Varíme približne 45 minút, kým sú držky mäkké. Po dovarení posypeme čerstvou petržlenovou vňaťou a podávame. Dobrú chuť!
2) Najlepšia držková polievka
Keď hovoríme o tradičných slovenských jedlách, držková polievka má svoje nezameniteľné miesto. Táto lahodná polievka, založená na mäsových surovinách, je obľúbeným pokrmom, ktorý si zaslúži pozornosť v každej domácnosti. Dnes sa s vami podelíme o recept, ktorý vás naučí, ako pripraviť tú najlepšiu držkovú polievku.
Prísady, ktoré budete potrebovať
Na prípravu tejto chutnej polievky budete potrebovať nasledujúce ingrediencie:
- 500g hovädzích držiek
- 2 stredne veľké cibule
- 2 mrkvy
- 2 zemiaky
- 3 strúčiky cesnaku
- 250ml paradajkovej šťavy
- 2 litry vody
- soľ, korenie podľa chuti
- štipka mletej papriky
- 1 bobkový list
Postup na prípravu najlepšej držkovej polievky
Najprv dôkladne umyte a následne varte držky vo vode asi 2 hodiny, kým nezmäknú. Po uvarení, ich nakrájajte na malé kocky. V hlbokom hrnci na oleji osmahnite nadrobno nakrájanú cibuľu spolu s mrkvou a zemiakmi. Pridajte nakrájané držky a dobre premiešajte. Potom pridajte paradajkovú šťavu, prvú dávku korenia, bobkový list a zalejte vodou. Nezabudnite polievku ochutiť soľou a korením a varte na miernom ohni asi 30 minút.
Na záver pridajte prelisovaný cesnak, zmes varte ešte 5 minút, a máte hotovo! Najlepšia držková polievka je pripravená na servírovanie, a jej jednotlivé vrstvy chutí vás zlákajú späť k rodinnej kuchyni.
3) Najlepšia držková polievka s cesnakom
Držková polievka je jedným z najobľúbenejších tradičných jedál, ktoré sa teší mnohým fanúšikom po celom Slovensku. Spojenie mäsa, zeleniny a rôznych korenín vytvára jedinečnú a lahodnú chuť, ktorú si zamilujete. V tomto recepte vám predstavíme, ako si pripraviť tú najlepšiu držkovú polievku, ktorú si zamilujete a odbúrate tak stres po náročnom dni.
Ingrediencie na držkovú polievku
Na prípravu tejto chutnej polievky budete potrebovať:
- 500 g držiek
- 2 mrkvy
- 1 cibuľu
- 1 zeler
- 2 strúčiky cesnaku
- 250 ml kyslej smotany
- 1 liter vývaru
- 2 lyžice múky
- soľ, korenie, majoránku podľa chuti
Postup prípravy
Začnite tým, že dôkladne umyjete a nakrájate držky na malé kúsky. V hrnci s trochou oleja osmažte nakrájanú cibuľu, mrkvu, zeler a cesnak, kým sa nezmäknú. Pridajte držky a miešajte, kým sa nezatiahnu. Následne pridajte múku a premiešajte. Zalejte všetko vývarom, pridajte soľ, korenie a majoránku. Nechajte variť na malom ohni asi 1,5 hodiny, až kým nie sú držky mäkké. Na konci pridajte kyslú smotanu a dobre premiešajte.
Hotová držková polievka je ideálna na zahriatie v chladných dňoch. Servírujte ju s čerstvým chlebom a užite si jej bohatú chuť.