Chutná Vareška

Najlepšia koložvárska kapusta

Najlepšia koložvárska kapusta osvedčený recept

Najlepšia koložvárska kapusta osvedčený recept u nás doma.

Potrebné suroviny:

  • 450 gramov mletého mäsa (buď bravčové, hovädzie alebo mix)
  • 900 gramov kapusty
  • 200 gramov ryže
  • kúsok klobásky (najlepšie domácej, ale je to jedno)
  • jedna veľká cibuľa
  • 1-2 strúčiky cesnaku
  • olej (je možné nahradiť masťou alebo maslom)
  • 150 mililitrov kyslej smotany
  • pol hrnčeka mlieka
  • 1 vajce
  • čierne korenie, rasca, soľ, červená papirka- sladká

 

Postup: najlepšia koložvárska kapusta

Všetky suroviny si na začiatok pripravím. Ak chceme zdravšiu verziu namiesto oleja môžeme použiť olivový, laňový alebo akýkoľvek olej. Ak nám na tom nezáleží, výbornú chuť spraví bravčová masť. Cibuľu si očistíme a nakrájame na kúsky. Ja krájam menšie, ale môžu byť kľudne aj väčšie podľa toho ako máte radi. Na oleji (masti) si popražíme a speníme polovicu cibule pokrájanej na kúsky.

Ak je cibuľa spražená, pridáme k nej mleté mäso a okoreníme korením, ktoré je vypísané pri surovinách. Mäsko orestujeme pokiaľ sa trocha nezatiahne. Následne podusíme 3-4 minútky až dokým nepustí trocha šťavy. Pridáme cesnak, buď pretlačený alebo nakrájaný, je to na vás a zalejeme vodou podľa potreby. Voda musí byť v úrovni mäsa, aby bolo všetko ponorené.

Mäso necháme dusiť podľa potreby. Záleží od ohňa a panvice. Odporúčam kvalitnejšiu a väčšiu panvicu a dusiť na menšom ohni. Druhú polovicu cibuľky opražíme na oleji. Zložíme z ohňa a spravíme zápražku ( pridáme mletú červenú papriku, papriky sa nebojíme pridáme kľudne smelo a veľa). Kapustu premyjeme, nakrájame a pridáme k cibuli na panvici.

Kapustu premývať nemusíte ak máte radi kyslejšiu a tak isto nie je potrebné krájať. Ochutíme korením a dosolíme. Orestujeme cca 20 minút a podlejeme troškou vody. Medzitým ako sa nám kapusta restuje si pripravíme ryžu. Potrebujeme 200g ryže a 400g vody. Vodu si dáme prevariť do rýchlovarnej kanvice, ryžu medzitým popražíme v hrnci na troške oleja.

Ako nám voda prevrie, pridáme ju k ryži a varíme 10-15 minút. Pripravíme si vhodný pekáč na pečenie koložvárskej a potrieme ho olejom. Následne môžeme začať s vrstvením. Do pekáča môžete ukladať čo chcete na čo chcete, podľa chuti. Ja dávam kapustu, ryžu, mäso a takto to opakujem dvakrát s tým, že poslednú hornú vrstvu dávam ešte kapustu. Ak máme všetko potrebné naukladané v pekáči, zmiešame si smotanu, mlieko a vajíčko. Okoreníme, osolíme a polejeme na vrch. Pečieme pri teplote cca 200° 40-45 minút. Záleží od rúry, treba sledovať aj skôr.

Dobrú chuť!

 

Video recept – najlepšia koložvárska kapusta

Najlepšia koložvárska kapusta u nás doma?
Áno mi doma milujeme tento recept a nemôžeme na neho dopustuť. Je to najobľúbenejší recept mojej ženy a moje deti ho milujú a tie vaše ho budú milovať tiež.

 

[penci_recipe]

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *