Omáčka na bravčovú panenku

Ak si želáte prípravu omáčky na bravčovú panenku, tu je jednoduchý recept:

Suroviny:

  • 500 g bravčovej panenky
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice oleja
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 500 ml vývaru (hovädzí alebo zeleninový)
  • 200 ml smotany na varenie
  • Soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti

 

Omáčka na bravčovú panenku

Postup:

  1. Bravčovú panenku nakrájajte na tenké plátky a orestujte na rozpálenej panvici so soľou a korením, kým nezbĺkne a nezískajú zlatohnedú farbu. Potom ju odložte na tanier a zakryte fóliou, aby zostala teplá.
  2. Na tej istej panvici pridajte olej a orestujte nasekanú cibuľu a cesnak, kým sa nezosklovatí.
  3. Pridajte múku a za stáleho miešania ju opražte, kým nezíska zlatohnedú farbu. Týmto spôsobom sa dosiahne lepšia chuť a zároveň sa zahustí omáčka.
  4. Pomaly pridajte vývar a smotanu na varenie a za stáleho miešania nechajte omáčku povariť, až kým sa nezhustne a nezískate jednotnú konzistenciu. Ak je omáčka príliš hustá, pridajte ešte trochu vývaru.
  5. Vložte na panvicu opečenú bravčovú panenku a nechajte ju prehriať v omáčke ešte pár minút.
  6. Podávajte s cestovinami, zemiakovými hranolkami alebo ryžou.

Dúfam, že vám tento recept pomôže pri príprave vynikajúcej omáčky na bravčovú panenku! Ak máte akékoľvek ďalšie otázky, neváhajte sa opýtať.

 

2)

Ingrediencie:

  • 200 ml smotany na varenie
  • 100 ml bieleho vína
  • 2 strúčiky cesnaku (nasekané)
  • 1 cibuľa (nasekaná)
  • 1 PL horčice
  • 1 PL olivového oleja
  • 1 ČL čerstvého tymiánu (alebo 0,5 ČL sušeného)
  • 1 ČL soľ
  • 1/2 ČL čierneho korenia
  • 1 ČL citrónovej šťavy
  • 50 g syra (parmezán alebo iný tvrdý syr – voliteľné)

Postup:

  1. Príprava základu: Na panvici rozohrejte olivový olej na strednej teplote. Pridajte nasekanú cibuľu a cesnak, a smažte, kým nebude cibuľa sklovitá a mäkká (asi 3-4 minúty).

  2. Pridanie vína: Následne pridajte biele víno a nechajte ho variť asi 2-3 minúty, aby sa alkohol odparil a omáčka sa trochu zahustila.

  3. Smotana a ochutenie: Zmes potom znížte na slabší plameň a pridajte smotanu na varenie, horčicu, tymián, soľ a čierne korenie. Dobre premiešajte a nechajte chvíľu povariť (asi 5-7 minút), aby sa chutě spojili a omáčka sa zahustila.

  4. Citrónová šťava a syr: Na záver pridajte citrónovú šťavu a ak máte radi, môžete do omáčky nastrúhať aj syr. Premiešajte, kým sa syr neroztopí a nezačne sa dobre kombinovať s omáčkou.

  5. Podávanie: Omáčku podávajte teplú priamo na upečenú alebo grilovanú bravčovú panenku. Môžete ju doplniť aj čerstvými bylinkami na ozdobu.

Tip:

Omáčku môžete podávať aj s prílohou ako sú zemiaky, ryža alebo sezónna zelenina. Prajem dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *