Tu máte skvelý recept na pečenú bravčovú krkovičku s kyslou kapustou:
Ingrediencie:
- 1 kg bravčovej krkovičky
- 500 g kyslej kapusty
- 2 veľké cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice oleja
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- mletá sladká paprika
- 500 ml vývaru alebo vody
- 4 zemiaky (voliteľné)
Pečená bravčová krkovička s kyslou kapustou
Postup:
- Bravčovú krkovičku opláchnite pod tečúcou vodou a osušte papierovým utierkou. Osolte a okoreňte podľa chuti mletou sladkou paprikou, soľou a čiernym korením.
- Cibuľu a cesnak ošúpajte a jemne nakrájajte. Na panvici s vyhrievaným olejom orestujte cibuľu a cesnak dozlatista.
- Vložte mašľovitú krkovičku na panvicu a opražte ju z každej strany, kým nezískate zlatistú kôrku.
- Kyslú kapustu dôkladne opláchnite pod tečúcou vodou, aby ste odstránili príliš silnú kyslosť.
- V hrnci zohrejte olej a pridajte kyslú kapustu. Podusťte ju približne 10 minút, občas premiešajte.
- Pridajte opraženú cibuľu a cesnak ku kyslej kapuste. Pridajte aj papriku a premiešajte.
- Zalejte vývarom alebo vodou a varíme približne 45 minút, pokryté a na miernom ohni. Pravidelne premiešajte.
- Po upečení bravčovej krkovičky zohrejte zemiaky a podávajte s pečeným mäsom a kyslou kapustou.
Dúfam, že tento recept sa Vám bude páčiť a pochutnáte si na jedle!
2)
Ingrediencie:
- 1 kg bravčovej krkovičky
- 500 g kyslej kapusty
- 2 stredné cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- 4 zemiaky (rovnako veľké)
- 2 lyžice rastlinného oleja
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 1 lyžička mletej papriky
- 1/2 lyžičky kmínu (podľa chuti)
- 1 bobkový list
- 200 ml vody alebo vývaru
- Čerstvá petržlenová vňať (na ozdobu)
Postup:
-
Príprava mäsa:
- Bravčovú krkovičku umyte a osušte papierovým obrúskom. Následne ju nakrájajte na väčšie kusy (každý kus približne 200-300 g).
- Osoľte a okoreňte mäso zo všetkých strán soľou, čiernym korením a mletou paprikou.
-
Cibule a cesnak:
- Cibuľu nakrájajte na polkolieska a cesnak na plátky.
- Vhlbokom pekáči rozohrejte rastlinný olej na strednom ohni. Pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak a osmažte, kým nezmäknú a nezačnú zlatnúť.
-
Pridanie krkovičky:
- Do pekáča pridajte osolenú a okorenenú krkovičku. Opečte ju zo všetkých strán do zlatista (asi 5-7 minút).
-
Kyslá kapusta a zemiaky:
- Na mäso pridajte kyslú kapustu a dobre premiešajte. Pridajte nakrájané zemiaky a bobkový list.
- Podlévajte vodou alebo vývarom, aby ste zabezpečili, že všetko bude pokryté tekutinou.
-
Pečenie:
- Pekáč zakryte pokrievkou alebo hliníkovou fóliou. Pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 1,5 až 2 hodiny. Približne po pol hodine pečenia môžete mäso odkryť, aby sa vytvorila zlatistá kôrka.
-
Servírovanie:
- Po uplynutí doby pečenia skontrolujte, či je mäso dostatočne mäkké. Ak je potrebné, môžete ho nechať ešte chvíľu piecť.
- Podávajte horúce, posypané čerstvou nakrájanou petržlenovou vňaťou. Kyslá kapusta a zemiaky by mali byť na tanieri spolu s mäsom.