Pečená krkovička s volským okom je lahodné jedlo, ktoré si mnohí obľubujú. Tu je jednoduchý recept:
Ingrediencie:
- 4 kusy krkovičky
- 4 volské oči
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- 1 cibuľa, nakrájaná na kolesá
- 2 mrkvy, nakrájané na kolečká
- 2 stonky zeleru, nakrájané na kolečká
- 500 ml hovädzieho vývaru
Pečená krkovička s volským okom
Postup:
- Predhrejte rúru na 180 °C.
- Krkovičku opláchnite a osušte papierovou utierkou. Natrieme ju soľou, čiernym korením a nasekaným cesnakom.
- Na panvici zohrejte olivový olej a opečte krkovičky z oboch strán, kým nezískajú zlatohnedú farbu.
- Do veľkej pekáča umiestnite opečené krkovičky, cibuľu, mrkvu a zeler.
- Do pekáča pridajte hovädzí vývar a volské oči.
- Pečte v predhriatej rúre približne 2 hodiny, prípadne kým mäso nie je mäkké a šťavnaté.
- Po upečení nechajte mierne vychladnúť a podávajte s prílohou podľa vášho výberu.
Dúfam, že tento recept vám chutí. Dobrú chuť!
2)
Ingrediencie:
Na krkovičku:
- 500 g bravčovej krkovičky
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 cibuľa
- 1-2 lyžice olivového oleja
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Sušené bylinky (tymian, rozmarín) podľa chuti
Na volské oká:
- 4 vajcia
- Soľ a čierne korenie
- Maslo na smaženie
Postup:
-
Príprava krkovičky:
- Krkovičku umyte a osušte papierovým uterákom. Nakrájajte ju na asi 2-3 cm hrubé plátky.
- V miske si pripravte marinádu: prelisovaný cesnak, na jemno nakrájanú cibuľu, olivový olej, soľ, korenie a bylinky dobre premiešajte.
- Krkovičku dôkladne natrite marinádou a nechajte ju odpočívať aspoň 30 minút (najlepšie cez noc v chladničke).
-
Pečenie krkovičky:
- Predhrievajte rúru na 180 °C.
- Plátky krkovičky dajte na plech vyložený papierom na pečenie. Môžete ich posypať ešte troškou soli a korenia.
- Pečte v predhriatej rúre približne 30-40 minút, kým nie sú pekne zlaté a prepečené. Počas pečenia ich môžete občas poliať výpekom.
-
Príprava volských očí:
- Na panvici rozohrejte maslo na strednom ohni.
- Jemne rozbite vajcia a opatrne ich pridajte na panvicu. Smažte ich, až kým bielky nie sú pevné, ale žĺtky zostanú jemne tekuté. Osoľte a okoreňte podľa chuti.
-
Podávanie:
- Na tanier položte plátok upečenej krkovičky a na vrch pridajte volské oko.
- Ak chcete, môžete jedlo doplniť o varené zemiaky, zemiakový šalát alebo jednoducho čerstvú zeleninu.
Dobrú chuť!
Tento jedinečný pokrm je skvelý na nedeľný obed alebo akúkoľvek oslavu. Užite si kombináciu chutného mäsa s jemným vajcom!