Pečené kura s plnkou

Tento recept obsahuje viacero variantov chuti a príprav, je už len na vás ktorej sa prikloníte viac. Tak poďme na to. Pečené kura s plnkou a to s rôznymi variantami. Nižšie si pod obrázkom pozrite viacero plniek do kurčaťa.

Pri každom postupe aký si vyberiete budete potrebovať :

  • 1 kura
  • soľ
  • 50g rastlinného tuku
  • 1 dl vody

A teraz nech sa páči výber možných náplní na pečené kura:

Žemľová plnka:

  • 50g rastlinného tuku
  • 75g cibule
  • srdcia a pečienky z kuraťa
  • soľ
  • 3 žemle
  • 1,5 dl mlieka
  • 2 vajcia
  • kari korenie
  • strúhaný muškátový orech
  • petržlenová vňať

 

Pečené kura s plnkou

Na rastlinnom tuku speníme pokrájanú cibuľu, pridáme nakrájané pečienky a srdcia a podusíme do mäkka. Osolíme a necháme vychladnúť. Do zmesi pridáme v mlieku namočené žemle, žĺtky, štipku korenia karí, muškátového orecha, soľ, nasekanú petržlenovú vňať, premiešame a nakoniec zľahka vmiešame tuhý sneh z bielkov. Plnkou naplníme kura.

Stále ti odporúčam vyskúšať aj pečené kuracie stehná na kapuste kalorie.

Mandľová plnka

  • 50g mandlí
  • 3 žemle
  • 1,5 dl mlieka
  • 2 vajcia
  • 20g masla
  • soľ
  • petržlenová vňať

Mandle na chvíľku namočíme do vriacej vody. Zbavíme šupky a nakrájame na malé rezančeky. Žemle nakrájame na kocky, navlhčíme mliekom rozšľahaným so žĺtkami, s rozohriatym maslom a so soľou.

Necháme chvíľu odstáť, až tekutina vsiakne, pridáme nasekanú petržlenovú vňať, nakrájané mandle a ušľahaný tuhý sneh z bielkov. Všetko zľahka premiešame.

 

Mäsová plnka

  • 250g mletého mäsa
  • 2 žemle
  • 1 dl mlieka
  • 2 vajcia uvarené natvrdo
  • 50g mrazeného hrášku
  • 50g slaniny
  • 50g rastlinného tuku
  • 1 surové vajce
  • nasekaná petržlenová vňať
  • čierne korenie
  • majorán

Do mletého mäsa pridáme v mlieku namočené a trochu vyžmýkané žemle, nasekané vajcia natvrdo, mrazený hrášok, najemno nakrájanú slaninu, rastlinný tuk vymiešaný so surovým vajcom, nasekanú petržlenovú vňať, soľ, čierne korenie, majorán a premiešame. Podľa potreby môžeme pridať 1 lyžicu hladkej múky. Zmesou naplníme kura.

 

Šunková plnka

  • 50 g masla
  • 2 žĺtky
  • 2 žemle
  • 2 dl mlieka
  • 150g strúhanky
  • 150g šunky ( saláma, údene mäso)
  • soľ
  • muškátový kvet
  • nasekaná petržlenová vňať

Maslo vymiešame so žĺtkami, pridáme nakrájané namočené žemle, strúhanku, na kocky pokrájanú šunku, soľ, štipku muškátového kvetu a nasekanú petržlenovú vňať. Premiešame a naplníme kura.

 

Pečienková plnka

  • 250g hydinovej pečienky
  • 50g rastlinného tuku
  • 2 vajcia
  • 2 žemle
  • 1 dl mlieka
  • 40g slaniny
  • soľ
  • čierne korenie

Pečienku pomelieme. Rastlinný tuk vymiešame s vajcami, pridáme v mlieku namočené a trocha vyžmýkané žemle, najemno nakrájanú slaninu, soľ, čierne korenie a pomletú pečienku. Premiešame a naplníme kura.

 

Zeleninová plnka

  • 400g mrazenej jarnej zeleninovej zmesi
  • soľ
  • 50g rastlinného tuku
  • 1 lyžica hladkej múky
  • čierne korenie
  • cukor
  • 2 vajcia

Mrazenú zeleninu povaríme v slanej vode, vodu zlejeme, pridáme rastlinný tuk, hladkú múku, máličko orestujeme, trochu prisladíme, premiešame. Necháme vychladnúť a vmiešame surové vajcia. Zmesou naplníme kura.

 

Hubová plnka – Pečené kura s plnkou

  • 400g čerstvých húb alebo šampiňónov
  • 50g rastlinného tuku
  • 150g cibule
  • 1 lyžička mletej papriky
  • 0,5 dl bieleho vína
  • soľ
  • 250g šľahačky

Čerstvé huby alebo šampiňóny nakrájame na plátky. Na rastlinnom tuku orestujeme pokrájanú cibuľu, zaprášime mletou paprikou, pridáme nakrájané huby, podlejeme vínom, osolíme a dusíme takmer domäkka. Zmes necháme vychladnúť a potom do nej zľahka vmiešame ušľahanú šľahačku. Zmesou naplníme kura.

Umyté kura osolíme na povrchu aj zvnútra. Brušnú dutinu naplníme pripravenou plnkou, zopneme kovovou ihlicou alebo zošijeme bielou niťou. Kura vložíme do pekáča na rozohriaty tuk, podlejeme vodou, priklopíme pekáčom a pečieme vo vyhriatej rúre.

Počas pečenia kura prelievame vypečenou šťavou a podľa potreby teplou vodou. Výpeky zo strán pekáča zoškrabeme do šťavy. Kura dopekáme bez vrchného pekáča. Šťavu môžeme vydusiť aj na tuk, trocha zaprášiť múkou, slabo opražiť, zaliať vodou a povariť. Podávame s varenými zemiakmi, ryžou, kompótom, so zeleninovým šalátom.

 

Pečené vykostené kurča so žemľovou plnkou | Roman Paulus | Kuchyna Lidla

Pečené kura s plnkou

Tento recept vám ponúka viacero rôznych plniek na pečené kura. Môžete si vybrať tú, ktorá vám najviac chutí. Prečítajte si postup nižšie a nechajte sa inšpirovať.

Potrebné ingrediencie:

  • 1 kura
  • soľ
  • 50 g rastlinného tuku
  • 1 dl vody

Žemľová plnka:

  • 50 g rastlinného tuku
  • 75 g cibule
  • srdcia a pečienky z kuraťa
  • soľ
  • 3 žemle
  • 1,5 dl mlieka
  • 2 vajcia
  • kari korenie
  • strúhaný muškátový orech
  • petržlenová vňať

Postup:

  1. Na rastlinnom tuku orestujte nakrájanú cibuľu, pridajte nakrájané pečienky a srdcia a dusíme ich do mäkka. Osolte a nechajte vychladnúť.
  2. Do zmesi pridajte namočené žemle v mlieku, žĺtky, kari korenie, muškátový orech, soľ, nasekanú petržlenovú vňať a premiešajte. Nakoniec opatrne vmiešajte tuhý sneh z bielkov.
  3. Naplňte kura pripravenou plnkou.

Odporúčam vyskúšať aj recept na pečené kuracie stehná na kapuste.

Mandľová plnka:

  • 50 g mandlí
  • 3 žemle
  • 1,5 dl mlieka
  • 2 vajcia
  • 20 g masla
  • soľ
  • petržlenová vňať

Postup:

  1. Mandle namočte na chvíľu do vriacej vody, ošúpte ich a nakrájajte na malé rezančeky.
  2. Žemle nakrájajte na kocky, namočte ich do mlieka s rozšľahanými žĺtkami, pridajte rozohriate maslo a soľ.
  3. Nechajte zmes chvíľu odstáť, aby tekutina vsiahla. Pridajte nasekanú petržlenovú vňať, nakrájané mandle a opatrne vmiešajte ušľahaný tuhý sneh z bielkov.

Mäsová plnka:

  • 250 g mletého mäsa
  • 2 žemle
  • 1 dl mlieka
  • 2 vajcia uvarené natvrdo
  • 50 g mrazeného hrášku
  • 50 g slaniny
  • 50 g rastlinného tuku
  • 1 surové vajce
  • nasekaná petržlenová vňať
  • čierne korenie
  • majoránka

Postup:

  1. Do mletého mäsa pridajte namočené a vyžmýkané žemle v mlieku, nakrájané vajcia na tvrdo, mrazený hrášok, jemne nakrájanú slaninu, rastlinný tuk zmiešaný so surovým vajcom, nasekanú petržlenovú vňať, soľ, čierne korenie a majoránku. Všetko dôkladne premiešajte. Podľa potreby pridajte 1 lyžicu hladkej múky. Naplňte kura pripravenou plnkou.

Šunková plnka:

  • 50 g masla
  • 2 žĺtky
  • 2 žemle
  • 2 dl mlieka
  • 150 g strúhanky
  • 150 g šunky (saláma, údené mäso)
  • soľ
  • muškátový kvet
  • nasekaná petržlenová vňať

Postup:

  1. Maslo zmiešajte so žĺtkami. Pridajte nakrájané žemle, strúhanku, nakrájanú šunku, soľ, štipku muškátového kvetu a nasekanú petržlenovú vňať. Dôkladne premiešajte. Naplňte kura pripravenou plnkou.

Pečienková plnka:

  • 250 g hydinovej pečienky
  • 50 g rastlinného tuku
  • 2 vajcia
  • 2 žemle
  • 1 dl mlieka
  • 40 g slaniny
  • soľ
  • čierne korenie

Postup:

  1. Pečienku pomelte. Rastlinný tuk vymiešajte s vajcami, pridajte namočené a trochu vyžmýkané žemle v mlieku, najemno nakrájanú slaninu, soľ, čierne korenie a pomletú pečienku. Dôkladne premiešajte. Naplňte kura pripravenou plnkou.

Zeleninová plnka:

  • 400 g mrazeného mixu jarných zelenín
  • soľ
  • 50 g rastlinného tuku
  • 1 lyžica hladkej múky
  • čierne korenie
  • cukor
  • 2 vajcia

Postup:

  1. Mrazenú zeleninu povarte vo vriacej slanej vode. Zlejte vodu a pridajte rastlinný tuk, hladkú múku. Orestujte zmes krátko, pridajte trochu cukru a premiešajte. Nechajte vychladnúť a vmiešajte surové vajcia. Naplňte kura pripravenou plnkou.

Hubová plnka:

  • 400 g čerstvých húb alebo šampiňónov
  • 50 g rastlinného tuku
  • 150 g cibule
  • 1 lyžička mletej papriky
  • 0,5 dl bieleho vína
  • soľ
  • 250 g šľahačky

Postup:

  1. Nakrájajte čerstvé huby alebo šampiňóny na plátky.
  2. Na rastlinnom tuku orestujte nakrájanú cibuľu. Pridajte mletú papriku, nakrájané huby a podlejte bielem vínom. Osolte a dusíme do polomäkka.
  3. Nechajte zmes vychladnúť a potom do nej zľahka vmiešajte ušľahanú šľahačku. Naplňte kura pripravenou plnkou.

Postup pre pečenie kuracieho prsia:

  1. Umyté kura osolte zvnútra aj zvonku.
  2. Brušnú dutinu naplňte vybranou plnkou.
  3. Zopnite kura pomocou kovovej ihlice alebo zošite bielou niťou.
  4. Kura vložte do rozohriateho tuku v pekáči.
  5. Podlejte vodou, prikryte pekáčom a pečte vo vyhriatej rúre.
  6. Počas pečenia kura polievajte vypečenou šťavou a podľa potreby pridajte teplú vodu.
  7. Výpeky zo strán pekáča odstráňte a pridajte ich do šťavy.
  8. Dopekajte kura bez vrchného pekáča.
  9. Šťavu môžete vydusiť na tuku, zašľaháte múku a zalejete vodou. Dusíme a povaríme.
  10. Podávajte s varenými zemiakmi, ryžou, kompótom alebo zeleninovým šalátom.

Prajem vám dobrú chuť!

 

Similar Posts

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *