Pečené kura s plnkou
Tento recept obsahuje viacero variantov chuti a príprav, je už len na vás ktorej sa prikloníte viac. Tak poďme na to. Pečené kura s plnkou a to s rôznymi variantami. Nižšie si pod obrázkom pozrite viacero plniek do kurčaťa.
Pri každom postupe aký si vyberiete budete potrebovať :
- 1 kura
- soľ
- 50g rastlinného tuku
- 1 dl vody
A teraz nech sa páči výber možných náplní na pečené kura:
Žemľová plnka:
- 50g rastlinného tuku
- 75g cibule
- srdcia a pečienky z kuraťa
- soľ
- 3 žemle
- 1,5 dl mlieka
- 2 vajcia
- kari korenie
- strúhaný muškátový orech
- petržlenová vňať
Pečené kura s plnkou
Na rastlinnom tuku speníme pokrájanú cibuľu, pridáme nakrájané pečienky a srdcia a podusíme do mäkka. Osolíme a necháme vychladnúť. Do zmesi pridáme v mlieku namočené žemle, žĺtky, štipku korenia karí, muškátového orecha, soľ, nasekanú petržlenovú vňať, premiešame a nakoniec zľahka vmiešame tuhý sneh z bielkov. Plnkou naplníme kura.
Pečené kura s plnkou
Stále ti odporúčam vyskúšať aj pečené kuracie stehná na kapuste kalorie.
Mandľová plnka
- 50g mandlí
- 3 žemle
- 1,5 dl mlieka
- 2 vajcia
- 20g masla
- soľ
- petržlenová vňať
Mandle na chvíľku namočíme do vriacej vody. Zbavíme šupky a nakrájame na malé rezančeky. Žemle nakrájame na kocky, navlhčíme mliekom rozšľahaným so žĺtkami, s rozohriatym maslom a so soľou.
Necháme chvíľu odstáť, až tekutina vsiakne, pridáme nasekanú petržlenovú vňať, nakrájané mandle a ušľahaný tuhý sneh z bielkov. Všetko zľahka premiešame.
Mäsová plnka
- 250g mletého mäsa
- 2 žemle
- 1 dl mlieka
- 2 vajcia uvarené natvrdo
- 50g mrazeného hrášku
- 50g slaniny
- 50g rastlinného tuku
- 1 surové vajce
- nasekaná petržlenová vňať
- čierne korenie
- majorán
Do mletého mäsa pridáme v mlieku namočené a trochu vyžmýkané žemle, nasekané vajcia natvrdo, mrazený hrášok, najemno nakrájanú slaninu, rastlinný tuk vymiešaný so surovým vajcom, nasekanú petržlenovú vňať, soľ, čierne korenie, majorán a premiešame. Podľa potreby môžeme pridať 1 lyžicu hladkej múky. Zmesou naplníme kura.
Šunková plnka
- 50 g masla
- 2 žĺtky
- 2 žemle
- 2 dl mlieka
- 150g strúhanky
- 150g šunky ( saláma, údene mäso)
- soľ
- muškátový kvet
- nasekaná petržlenová vňať
Maslo vymiešame so žĺtkami, pridáme nakrájané namočené žemle, strúhanku, na kocky pokrájanú šunku, soľ, štipku muškátového kvetu a nasekanú petržlenovú vňať. Premiešame a naplníme kura.
Pečienková plnka
- 250g hydinovej pečienky
- 50g rastlinného tuku
- 2 vajcia
- 2 žemle
- 1 dl mlieka
- 40g slaniny
- soľ
- čierne korenie
Pečienku pomelieme. Rastlinný tuk vymiešame s vajcami, pridáme v mlieku namočené a trocha vyžmýkané žemle, najemno nakrájanú slaninu, soľ, čierne korenie a pomletú pečienku. Premiešame a naplníme kura.
Zeleninová plnka
- 400g mrazenej jarnej zeleninovej zmesi
- soľ
- 50g rastlinného tuku
- 1 lyžica hladkej múky
- čierne korenie
- cukor
- 2 vajcia
Mrazenú zeleninu povaríme v slanej vode, vodu zlejeme, pridáme rastlinný tuk, hladkú múku, máličko orestujeme, trochu prisladíme, premiešame. Necháme vychladnúť a vmiešame surové vajcia. Zmesou naplníme kura.
Hubová plnka
- 400g čerstvých húb alebo šampiňónov
- 50g rastlinného tuku
- 150g cibule
- 1 lyžička mletej papriky
- 0,5 dl bieleho vína
- soľ
- 250g šľahačky
Čerstvé huby alebo šampiňóny nakrájame na plátky. Na rastlinnom tuku orestujeme pokrájanú cibuľu, zaprášime mletou paprikou, pridáme nakrájané huby, podlejeme vínom, osolíme a dusíme takmer domäkka. Zmes necháme vychladnúť a potom do nej zľahka vmiešame ušľahanú šľahačku. Zmesou naplníme kura.
Umyté kura osolíme na povrchu aj zvnútra. Brušnú dutinu naplníme pripravenou plnkou, zopneme kovovou ihlicou alebo zošijeme bielou niťou. Kura vložíme do pekáča na rozohriaty tuk, podlejeme vodou, priklopíme pekáčom a pečieme vo vyhriatej rúre.
Počas pečenia kura prelievame vypečenou šťavou a podľa potreby teplou vodou. Výpeky zo strán pekáča zoškrabeme do šťavy. Kura dopekáme bez vrchného pekáča. Šťavu môžeme vydusiť aj na tuk, trocha zaprášiť múkou, slabo opražiť, zaliať vodou a povariť. Podávame s varenými zemiakmi, ryžou, kompótom, so zeleninovým šalátom.
[penci_recipe]