pečené rebierka barbecue

1) Pečené rebierka barbecue

Ingrediencie

  • 1,5 kg bravčových rebierok
  • 2 polievkové lyžice chilli prášku
  • 1 polievková lyžica údenej papriky
  • 1 polievková lyžica cesnakového prášku
  • 1 polievková lyžica cibuľového prášku
  • 1 čajová lyžička soľ
  • 1 čajová lyžička čierneho korenia
  • 1 šálka barbecue omáčky (domácej alebo zakúpenej)
  • 1/2 šálky jablčného octu
  • 1/2 šálky medu
  • 2 polievkové lyžice sójovej omáčky
  • 1 čajová lyžička horčice

Postup

  1. Príprava rebierok: Na začiatok si prepláchneme rebierka pod studenou vodou a osušíme ich papierovým uterákom. Dôležité je odstrániť prebytočnú vlhkosť, aby sa marináda dobre prichytila.
  2. Vyrobíme marinádu: V miske zmiešame chilli prášok, údenú papriku, cesnakový prášok, cibuľový prášok, soľ a čierne korenie. Touto zmesou dobre posypeme rebierka zo všetkých strán.
  3. Marinovanie: V inej miske zmiešame barbecue omáčku, jablčný ocot, med, sójovú omáčku a horčicu. Túto marinádu nanesieme na rebierka, pričom zabezpečíme, aby bola pokrytá celá plocha mäsa. Rebierka zakryjeme plastovou fóliou a necháme marinovať v chladničke minimálne 2 hodiny, najlepšie však cez noc.
  4. Predhriatie rúry: Pred započatím pečenia si predhrejeme rúru na 150 °C. Týmto tempom sa budú rebierka piecť pomaly a rovnomerne.
  5. Pečenie: Uložíme rebierka na plech vyložený papierom na pečenie, pričom ich preložíme ďalším papierom na pečenie alebo hliníkovou fóliou, aby sme zabranili vysušeniu mäsa. Pečieme zakryté približne 2 hodiny.
  6. Grilovanie finálnej chuti: Po 2 hodinách vyberieme rebierka z rúry a odstránime fóliu. Potrieme ich zvyškom barbecue omáčky a vložíme naspäť do rúry, tentokrát na 20-30 minút. Ideálne je nastaviť rúru v režime gril, aby sa vytvorila krásna karamelizovaná kôrka.
  7. Podávanie: Po upečení necháme rebierka chvíľu odpočívať, aby sa šťavy stabilizovali. Následne ich nakrájame na jednotlivé kusy a podávame s obľúbenými prílohami, ako sú zemiakové hranolky, coleslaw alebo grilovaná zelenina.

 

2) Pikantné barbecue rebierka

Ingrediencie

  • 1,5 kg bravčových rebierok
  • 1/2 šálky hnedého cukru
  • 1/4 šálky papriky
  • 1 polievková lyžica cayenne korenia
  • 1 polievková lyžica čierneho korenia
  • 1 čajová lyžička soli
  • 1 čajová lyžička cesnakového prášku
  • 1 čajová lyžička cibuľového prášku
  • 1 šálka barbecue omáčky
  • 1/4 šálky citrónovej šťavy (čerstvo vytlačenej)

Postup

  1. Príprava rebierok: Rovnako ako v predchádzajúcom recepte, začíname umytím a osušením rebierok. Dôkladne ich zásadne prebiehame soľou a čiernym korením.
  2. Vytvoríme korenistú zmes: V miske zmiešame hnedý cukor, papriku, cayenne korenie, čierne korenie, soľ, cesnakový a cibuľový prášok. Táto zmes dodá rebierkam skvelú chuť a pikantnosť.
  3. Obalenie rebierok: Korenistú zmes dôkladne rubeme do rebierok. Uistíme sa, že sú celé pokryté. Takto pripravené rebierka je dobre nechať odpočívať aspoň 1 hodinu, ideálne však cez noc v chladničke.
  4. Predpríprava rúry: Rúru si predhrejeme na 170 °C. Rebierka umiestnime na plech s hliníkovou fóliou, ktorá nám pomôže s čistením.
  5. Pečenie rebierok: Rebierka pečieme v predhriatej rúre približne 2 hodiny, pričom ich po 1 hodine otáčame. Tým zabezpečíme rovnomerné prepečenie a šťavnatosť mäsa.
  6. Finálny krok: Po uplynutí 2 hodín vyberieme rebierka a potrieme ich barbecue omáčkou zmiešanou s citrónovou šťavou. Následne ich pečieme ešte ďalších 15 minút, kým omáčka nezačne karamelizovať.
  7. Podávanie: Po upečení necháme rebierka odpočívať na doske 5-10 minút, potom ich rozkrájame na jednotlivé kusy. Ozdobíme čerstvými bylinkami, ak máme, a servírujeme s chrumkavou bagetou alebo slaným zemiakovým šalátom.

Tieto recepty na pečené rebierka barbecue sú vynikajúcou voľbou na rodinné oslavy alebo grilovanie s priateľmi.

V prípade, že sa rozhodnete pripraviť aj vlastné barbecue omáčky, môžete experimentovať s rôznymi chuťami a prísadami, aby ste dosiahli ideálny výsledok, ktorý sa vám, ale aj vašim priateľom a rodine, naozaj zapáči. Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *