1) Pečené rebierka barbecue
Ingrediencie
- 1,5 kg bravčových rebierok
- 2 polievkové lyžice chilli prášku
- 1 polievková lyžica údenej papriky
- 1 polievková lyžica cesnakového prášku
- 1 polievková lyžica cibuľového prášku
- 1 čajová lyžička soľ
- 1 čajová lyžička čierneho korenia
- 1 šálka barbecue omáčky (domácej alebo zakúpenej)
- 1/2 šálky jablčného octu
- 1/2 šálky medu
- 2 polievkové lyžice sójovej omáčky
- 1 čajová lyžička horčice
Postup
- Príprava rebierok: Na začiatok si prepláchneme rebierka pod studenou vodou a osušíme ich papierovým uterákom. Dôležité je odstrániť prebytočnú vlhkosť, aby sa marináda dobre prichytila.
- Vyrobíme marinádu: V miske zmiešame chilli prášok, údenú papriku, cesnakový prášok, cibuľový prášok, soľ a čierne korenie. Touto zmesou dobre posypeme rebierka zo všetkých strán.
- Marinovanie: V inej miske zmiešame barbecue omáčku, jablčný ocot, med, sójovú omáčku a horčicu. Túto marinádu nanesieme na rebierka, pričom zabezpečíme, aby bola pokrytá celá plocha mäsa. Rebierka zakryjeme plastovou fóliou a necháme marinovať v chladničke minimálne 2 hodiny, najlepšie však cez noc.
- Predhriatie rúry: Pred započatím pečenia si predhrejeme rúru na 150 °C. Týmto tempom sa budú rebierka piecť pomaly a rovnomerne.
- Pečenie: Uložíme rebierka na plech vyložený papierom na pečenie, pričom ich preložíme ďalším papierom na pečenie alebo hliníkovou fóliou, aby sme zabranili vysušeniu mäsa. Pečieme zakryté približne 2 hodiny.
- Grilovanie finálnej chuti: Po 2 hodinách vyberieme rebierka z rúry a odstránime fóliu. Potrieme ich zvyškom barbecue omáčky a vložíme naspäť do rúry, tentokrát na 20-30 minút. Ideálne je nastaviť rúru v režime gril, aby sa vytvorila krásna karamelizovaná kôrka.
- Podávanie: Po upečení necháme rebierka chvíľu odpočívať, aby sa šťavy stabilizovali. Následne ich nakrájame na jednotlivé kusy a podávame s obľúbenými prílohami, ako sú zemiakové hranolky, coleslaw alebo grilovaná zelenina.
2) Pikantné barbecue rebierka
Ingrediencie
- 1,5 kg bravčových rebierok
- 1/2 šálky hnedého cukru
- 1/4 šálky papriky
- 1 polievková lyžica cayenne korenia
- 1 polievková lyžica čierneho korenia
- 1 čajová lyžička soli
- 1 čajová lyžička cesnakového prášku
- 1 čajová lyžička cibuľového prášku
- 1 šálka barbecue omáčky
- 1/4 šálky citrónovej šťavy (čerstvo vytlačenej)
Postup
- Príprava rebierok: Rovnako ako v predchádzajúcom recepte, začíname umytím a osušením rebierok. Dôkladne ich zásadne prebiehame soľou a čiernym korením.
- Vytvoríme korenistú zmes: V miske zmiešame hnedý cukor, papriku, cayenne korenie, čierne korenie, soľ, cesnakový a cibuľový prášok. Táto zmes dodá rebierkam skvelú chuť a pikantnosť.
- Obalenie rebierok: Korenistú zmes dôkladne rubeme do rebierok. Uistíme sa, že sú celé pokryté. Takto pripravené rebierka je dobre nechať odpočívať aspoň 1 hodinu, ideálne však cez noc v chladničke.
- Predpríprava rúry: Rúru si predhrejeme na 170 °C. Rebierka umiestnime na plech s hliníkovou fóliou, ktorá nám pomôže s čistením.
- Pečenie rebierok: Rebierka pečieme v predhriatej rúre približne 2 hodiny, pričom ich po 1 hodine otáčame. Tým zabezpečíme rovnomerné prepečenie a šťavnatosť mäsa.
- Finálny krok: Po uplynutí 2 hodín vyberieme rebierka a potrieme ich barbecue omáčkou zmiešanou s citrónovou šťavou. Následne ich pečieme ešte ďalších 15 minút, kým omáčka nezačne karamelizovať.
- Podávanie: Po upečení necháme rebierka odpočívať na doske 5-10 minút, potom ich rozkrájame na jednotlivé kusy. Ozdobíme čerstvými bylinkami, ak máme, a servírujeme s chrumkavou bagetou alebo slaným zemiakovým šalátom.
Tieto recepty na pečené rebierka barbecue sú vynikajúcou voľbou na rodinné oslavy alebo grilovanie s priateľmi.
V prípade, že sa rozhodnete pripraviť aj vlastné barbecue omáčky, môžete experimentovať s rôznymi chuťami a prísadami, aby ste dosiahli ideálny výsledok, ktorý sa vám, ale aj vašim priateľom a rodine, naozaj zapáči. Dobrú chuť!