Plnená domáca bravčová pečeň s horčicovou omáčkou a žemlovým knedlíkom

Plnená domáca bravčová pečeň s horčicovou omáčkou a žemlovým knedlíkom

Ingrediencie:

  • 500 g bravčovej pečene
  • 1 väčšia cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • soľ, korenie (podľa chuti)
  • 4 plátky slaniny
  • 2 plátky chleba
  • 1 vajce
  • polievková lyžica strúhanky
  • 200 ml mlieka
  • 2 lyžičky horčice
  • 1 lyžica hladkej múky
  • 250 ml vývaru (môže byť z kosti alebo z kocky)
  • olej na vyprážanie

 

Plnená domáca bravčová pečeň s horčicovou omáčkou a žemlovým knedlíkom

Postup:

  1. Pečeň očistíme od žíl a nasekáme na menšie kúsky.
  2. Cibuľu a cesnak nakrájame na jemné kúsky.
  3. Na panvici rozohrejeme olej a orestujeme cibuľu a cesnak, až sa zľahka zarumení.
  4. Pridáme kúsky pečene a opažíme ich zo všetkých strán.
  5. Osolíme, okoreníme a necháme trochu vychladnúť.
  6. Slaninu nakrájame na tenké plátky a obalíme s ňou kúsky pečene.
  7. Nastrúhame chlieb a zmiešame ho s vajcom, strúhankou a mliekom.
  8. Zmiešame s pečenou pečeňou a vzniknuté cesto necháme chvíľu odpočívať.
  9. V hrnci zohrejeme vývar a pridáme horčicu.
  10. Pomaly pridávame múku a miešame, aby sa nevytvorili hrudky.
  11. Uvaríme si žemľové knedlíky podľa obvyklého postupu.
  12. Pečeňové knedličky opražíme na oleji, až kým nebudú zlatisté.
  13. Podávame s horčicovou omáčkou a žemlovým knedlíkom.

Dobrú chuť!

 

2)

Ingrediencie:

Na plnenú pečeň:

  • 500 g bravčovej pečene
  • 200 g mletého bravčového mäsa
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1/2 hrnčeka strúhanky
  • 1 vajce
  • 1 čajová lyžička soli
  • 1/2 čajovej lyžičky čierneho korenia
  • 1/2 čajovej lyžičky majoránky
  • 2 lyžice oleja na opekanie

Na horčicovú omáčku:

  • 2 lyžice horčice
  • 200 ml smotany na varenie
  • 1 čajová lyžička múky
  • 1/2 čajovej lyžičky cukru
  • Soľ a korenie podľa chuti

Na žemlový knedlík:

  • 4 žemle
  • 250 ml mlieka
  • 2 vajcia
  • 1/2 čajovej lyžičky soli
  • 1 čajová lyžička sušeného droždia
  • 2 polievkové lyžice masla
  • 1/2 čajovej lyžičky muškátového orieška (voliteľné)

Postup:

  1. Plnená pečeň:

    • Cibuľu a cesnak nakrájajte nadrobno a osmažte na oleji do zlatista.
    • V miske zmiešajte osmaženú cibuľu a cesnak s mletým mäsom, strúhankou, vajcom, soľou, korením a majoránkou. Dobre premiešajte.
    • Bravčovú pečeň umyte, odstráňte blany a nakrájajte na plátky. Každý plátok jemne potľapkajte, aby bol tenší.
    • Na každý plátok pečene položte lyžicu plnky a preložte, aby ste vytvorili “zvrat” (ako sandvič).
    • Umiestnite plnenú pečeň na plech a upečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 25-30 minút.
  2. Horčicová omáčka:

    • V malej miske zmiešajte horčicu so smotanou a múkou. Všetko dobre premiešajte, aby sa múka rozpustila.
    • Zohrejte zmes v hrnci na miernom ohni, pomaly varte a neustále miešajte, až kým omáčka nezhustne. Pridajte cukor, soľ a korenie podľa chuti.
  3. Žemlový knedlík:

    • Žemle nakrájajte na kocky a nechajte ich na vzduchu oschnúť.
    • Mlieko zohrievajte a zmiešajte s vajcami, soľou a muškátovým orieškom.
    • Kocky žemlí namočte v mliečnej zmesi a nechajte ich nasiaknuť.
    • Vložte zmes do hrnca a varte na pare približne 20-30 minút.
  4. Servírovanie:

    • Na tanier umiestnite plnenú pečeň, prelejte horčicovou omáčkou a pridajte kúsok žemlového knedlíka. Môžete ozdobiť bylinkami alebo kúsok zeleniny ako prílohu.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *