Plnená domáca bravčová pečeň s horčicovou omáčkou a žemlovým knedlíkom
Ingrediencie:
- 500 g bravčovej pečene
- 1 väčšia cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- soľ, korenie (podľa chuti)
- 4 plátky slaniny
- 2 plátky chleba
- 1 vajce
- polievková lyžica strúhanky
- 200 ml mlieka
- 2 lyžičky horčice
- 1 lyžica hladkej múky
- 250 ml vývaru (môže byť z kosti alebo z kocky)
- olej na vyprážanie
Plnená domáca bravčová pečeň s horčicovou omáčkou a žemlovým knedlíkom
Postup:
- Pečeň očistíme od žíl a nasekáme na menšie kúsky.
- Cibuľu a cesnak nakrájame na jemné kúsky.
- Na panvici rozohrejeme olej a orestujeme cibuľu a cesnak, až sa zľahka zarumení.
- Pridáme kúsky pečene a opažíme ich zo všetkých strán.
- Osolíme, okoreníme a necháme trochu vychladnúť.
- Slaninu nakrájame na tenké plátky a obalíme s ňou kúsky pečene.
- Nastrúhame chlieb a zmiešame ho s vajcom, strúhankou a mliekom.
- Zmiešame s pečenou pečeňou a vzniknuté cesto necháme chvíľu odpočívať.
- V hrnci zohrejeme vývar a pridáme horčicu.
- Pomaly pridávame múku a miešame, aby sa nevytvorili hrudky.
- Uvaríme si žemľové knedlíky podľa obvyklého postupu.
- Pečeňové knedličky opražíme na oleji, až kým nebudú zlatisté.
- Podávame s horčicovou omáčkou a žemlovým knedlíkom.
Dobrú chuť!
2)
Ingrediencie:
Na plnenú pečeň:
- 500 g bravčovej pečene
- 200 g mletého bravčového mäsa
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1/2 hrnčeka strúhanky
- 1 vajce
- 1 čajová lyžička soli
- 1/2 čajovej lyžičky čierneho korenia
- 1/2 čajovej lyžičky majoránky
- 2 lyžice oleja na opekanie
Na horčicovú omáčku:
- 2 lyžice horčice
- 200 ml smotany na varenie
- 1 čajová lyžička múky
- 1/2 čajovej lyžičky cukru
- Soľ a korenie podľa chuti
Na žemlový knedlík:
- 4 žemle
- 250 ml mlieka
- 2 vajcia
- 1/2 čajovej lyžičky soli
- 1 čajová lyžička sušeného droždia
- 2 polievkové lyžice masla
- 1/2 čajovej lyžičky muškátového orieška (voliteľné)
Postup:
-
Plnená pečeň:
- Cibuľu a cesnak nakrájajte nadrobno a osmažte na oleji do zlatista.
- V miske zmiešajte osmaženú cibuľu a cesnak s mletým mäsom, strúhankou, vajcom, soľou, korením a majoránkou. Dobre premiešajte.
- Bravčovú pečeň umyte, odstráňte blany a nakrájajte na plátky. Každý plátok jemne potľapkajte, aby bol tenší.
- Na každý plátok pečene položte lyžicu plnky a preložte, aby ste vytvorili “zvrat” (ako sandvič).
- Umiestnite plnenú pečeň na plech a upečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 25-30 minút.
-
Horčicová omáčka:
- V malej miske zmiešajte horčicu so smotanou a múkou. Všetko dobre premiešajte, aby sa múka rozpustila.
- Zohrejte zmes v hrnci na miernom ohni, pomaly varte a neustále miešajte, až kým omáčka nezhustne. Pridajte cukor, soľ a korenie podľa chuti.
-
Žemlový knedlík:
- Žemle nakrájajte na kocky a nechajte ich na vzduchu oschnúť.
- Mlieko zohrievajte a zmiešajte s vajcami, soľou a muškátovým orieškom.
- Kocky žemlí namočte v mliečnej zmesi a nechajte ich nasiaknuť.
- Vložte zmes do hrnca a varte na pare približne 20-30 minút.
-
Servírovanie:
- Na tanier umiestnite plnenú pečeň, prelejte horčicovou omáčkou a pridajte kúsok žemlového knedlíka. Môžete ozdobiť bylinkami alebo kúsok zeleniny ako prílohu.
Dobrú chuť!