plnena paprika bez vajec

Plnená paprika je tradičné jedlo, ktoré je známe vo viacerých kuchyniach po celom svete. Dnes sme sa rozhodli pripraviť túto lahodnú pochúťku, ale v bezvaječnej verzii. Tento recept je ideálny pre vegetariánov, vegánov alebo tých, ktorí sa vyhýbajú vajciam z iných dôvodov.

Plnené papriky sú nielen chutné, ale aj veľmi variabilné, preto si môžete prispôsobiť plnku podľa vlastných preferencií. Poďme sa pozrieť na to, ako pripraviť túto zaujímavú a zdravú večeru.

Recept 1: Plnená paprika bez vajec so zeleninou a quinoou

Ingrediencie:

  • 4 väčšie papriky (najlepšie červené alebo žlté)
  • 1 šálka quinoi
  • 2 šálky vody
  • 1 cibuľa (nakrájaná na drobno)
  • 2 strúčiky cesnaku (prelisované)
  • 1 mrkva (nahrubo nastrúhaná)
  • 1 cuketa (nahrubo nastrúhaná)
  • 1 plechovka konzervovaných paradajok (400 g)
  • 1 čajová lyžička sušeného oregana
  • 1 čajová lyžička sušeného tymiánu
  • Soľ a korenie podľa chuti
  • Olivový olej

Postup:

  1. Príprava quinoi: Quinoa dôkladne prepláchnite pod tečúcou vodou, aby ste odstránili horkú chuť. V hrnci zohrejte 2 šálky vody s pridanou štipkou soli a priveďte do varu. Pridajte quinoa, znížte teplotu na minimum a zakryte pokrievkou. Varíme 15-20 minút, kým je quinoa hotová a voda sa úplne vstrebala. Nezabudnite ju po uvarení nechať zakrytú ešte 5 minút odpočívať.
  2. Príprava plnky: Na panvici zohrejte olivový olej a pridajte nakrájanú cibuľu. Smažte, kým nie je zlatohnedá. Potom pridajte prelisovaný cesnak a mrkvu. Smažte ďalších 5 minút, kým mrkva nezmäkne. Následne pridajte cuketu a smažte ďalšie 3 minúty.
  3. Pridanie quinoa: Do panvice pridajte hotovú quinou, paradajky spolu s ich šťavou, oregano, tymián, soľ a korenie. Dobre premiešajte a nechajte všetko spolu variť ešte asi 5 minút, aby sa chute spojili.
  4. Plnenie paprík: Papriky umyte a odrežte vrchnáky, čím vytvoríte otvor pre plnku. Odstráňte semienka. Naplňte každú papriku pripravenou zmesou quinoa a zeleniny.
  5. Pečenie: Naplnené papriky poukladajte do pekáča a zalejte trochou vody alebo paradajkového pretlaku. Zakryte alobalom a pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 30-35 minút.
  6. Servírovanie: Podávajte horúce, môžete doplniť čerstvou zeleninou alebo jogurtom (ak nie ste vegán).

Recept 2: Plnená paprika s ryžou a fazuľou

Ingrediencie:

  • 4 papriky
  • 1 šálka ryže
  • 2 šálky veggie vývaru
  • 1 plechovka čiernych fazúľ (400 g), prepláchnuté
  • 1 čajová lyžička kumínu
  • 1 čajová lyžička údenej papriky
  • 1 malá cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • Soľ a korenie
  • Na ozdobenie: avokádo a koriander

Postup:

  1. Príprava ryže: Ryžu opláchnite a varte vo veggie vývare. Priveďte k varu, potom znížte teplotu a varte zakryté na miernom ohni asi 15 minút (alebo podľa návodu na obale).
  2. Príprava plnky: Na panvici zohrejte olivový olej, pridajte cibuľu a cesnak a smažte do zlatista. Pridajte prepláchnuté fazule, uvarenú ryžu, kumín, údenú papriku, soľ a korenie. Dobre premiešajte a nechajte na panvici ešte 5 minút.
  3. Plnenie a pečenie: Papriky umyte a naplňte ich pripravenou zmesou. Uložte ich do pekáča, zalejte trochou veggie vývaru a pečte zakryté alobalom na 180 °C približne 30 minút.
  4. Servírovanie: Podávajte horúce, ozdobené kúskami avokáda a čerstvým koriandrom.

Recept 3: Plnená paprika s pohánkou a hubami

Ingrediencie:

  • 4 papriky
  • 1 šálka pohánky
  • 2 šálky vody
  • 200 g húb (najlepšie šampiňóny)
  • 1 cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 čajová lyžička majoránky
  • Soľ a korenie
  • Olivový olej

Postup:

  1. Príprava pohánky: Pohánku prepláchnite a varte vo vode so štipkou soli. Po uvarení ju nechajte odpočívať zakrytú.
  2. Príprava plnky: Na panvici na olivovom oleji zohrejte cibuľu a cesnak. Pridajte nakrájané huby a smažte, kým nezmäknú a zhnednú. Následne do panvice pridajte uvarenú pohánku, majoránku, soľ a korenie.
  3. Plnenie paprík: Papriky umyte a naplňte ich pripravenou zmesou. Uložte ich do pekáča a zakryte alobalom.
  4. Pečenie: Pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 30-35 minút, alebo kým papriky nezmäknú.
  5. Servírovanie: Podávajte teplé, ideálne s čerstvým chlebom alebo šalátom.

Záver

Dúfam, že vás tieto recepty na plnené papriky bez vajec inšpirovali a ukázali, aké variabilné a chutné toto jedlo môže byť bez použitia vajec. Plnené papriky sú skvelým spôsobom, ako do svojho jedálnička zaradiť viac zeleniny a zdravej stravy.

Môžete experimentovať s rôznymi plnkami, pridávať rôzne koreniny a suroviny, a tak si prispôsobiť recepty podľa svojich chutí. S týmito jednoduchými receptami sa určite naučíte, ako pripraviť jedlo, ktorého sa nebudete chcieť nikdy vzdať! Tak poďte experimentovať a užite si jedlo, ktoré nielen že nielen zasýti, ale aj potěší váš jazyk.

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *