Plnená paprika je tradičné jedlo, ktoré je známe vo viacerých kuchyniach po celom svete. Dnes sme sa rozhodli pripraviť túto lahodnú pochúťku, ale v bezvaječnej verzii. Tento recept je ideálny pre vegetariánov, vegánov alebo tých, ktorí sa vyhýbajú vajciam z iných dôvodov.
Plnené papriky sú nielen chutné, ale aj veľmi variabilné, preto si môžete prispôsobiť plnku podľa vlastných preferencií. Poďme sa pozrieť na to, ako pripraviť túto zaujímavú a zdravú večeru.
Recept 1: Plnená paprika bez vajec so zeleninou a quinoou
Ingrediencie:
- 4 väčšie papriky (najlepšie červené alebo žlté)
- 1 šálka quinoi
- 2 šálky vody
- 1 cibuľa (nakrájaná na drobno)
- 2 strúčiky cesnaku (prelisované)
- 1 mrkva (nahrubo nastrúhaná)
- 1 cuketa (nahrubo nastrúhaná)
- 1 plechovka konzervovaných paradajok (400 g)
- 1 čajová lyžička sušeného oregana
- 1 čajová lyžička sušeného tymiánu
- Soľ a korenie podľa chuti
- Olivový olej
Postup:
- Príprava quinoi: Quinoa dôkladne prepláchnite pod tečúcou vodou, aby ste odstránili horkú chuť. V hrnci zohrejte 2 šálky vody s pridanou štipkou soli a priveďte do varu. Pridajte quinoa, znížte teplotu na minimum a zakryte pokrievkou. Varíme 15-20 minút, kým je quinoa hotová a voda sa úplne vstrebala. Nezabudnite ju po uvarení nechať zakrytú ešte 5 minút odpočívať.
- Príprava plnky: Na panvici zohrejte olivový olej a pridajte nakrájanú cibuľu. Smažte, kým nie je zlatohnedá. Potom pridajte prelisovaný cesnak a mrkvu. Smažte ďalších 5 minút, kým mrkva nezmäkne. Následne pridajte cuketu a smažte ďalšie 3 minúty.
- Pridanie quinoa: Do panvice pridajte hotovú quinou, paradajky spolu s ich šťavou, oregano, tymián, soľ a korenie. Dobre premiešajte a nechajte všetko spolu variť ešte asi 5 minút, aby sa chute spojili.
- Plnenie paprík: Papriky umyte a odrežte vrchnáky, čím vytvoríte otvor pre plnku. Odstráňte semienka. Naplňte každú papriku pripravenou zmesou quinoa a zeleniny.
- Pečenie: Naplnené papriky poukladajte do pekáča a zalejte trochou vody alebo paradajkového pretlaku. Zakryte alobalom a pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 30-35 minút.
- Servírovanie: Podávajte horúce, môžete doplniť čerstvou zeleninou alebo jogurtom (ak nie ste vegán).
Recept 2: Plnená paprika s ryžou a fazuľou
Ingrediencie:
- 4 papriky
- 1 šálka ryže
- 2 šálky veggie vývaru
- 1 plechovka čiernych fazúľ (400 g), prepláchnuté
- 1 čajová lyžička kumínu
- 1 čajová lyžička údenej papriky
- 1 malá cibuľa
- 1 strúčik cesnaku
- Soľ a korenie
- Na ozdobenie: avokádo a koriander
Postup:
- Príprava ryže: Ryžu opláchnite a varte vo veggie vývare. Priveďte k varu, potom znížte teplotu a varte zakryté na miernom ohni asi 15 minút (alebo podľa návodu na obale).
- Príprava plnky: Na panvici zohrejte olivový olej, pridajte cibuľu a cesnak a smažte do zlatista. Pridajte prepláchnuté fazule, uvarenú ryžu, kumín, údenú papriku, soľ a korenie. Dobre premiešajte a nechajte na panvici ešte 5 minút.
- Plnenie a pečenie: Papriky umyte a naplňte ich pripravenou zmesou. Uložte ich do pekáča, zalejte trochou veggie vývaru a pečte zakryté alobalom na 180 °C približne 30 minút.
- Servírovanie: Podávajte horúce, ozdobené kúskami avokáda a čerstvým koriandrom.
Recept 3: Plnená paprika s pohánkou a hubami
Ingrediencie:
- 4 papriky
- 1 šálka pohánky
- 2 šálky vody
- 200 g húb (najlepšie šampiňóny)
- 1 cibuľa
- 1 strúčik cesnaku
- 1 čajová lyžička majoránky
- Soľ a korenie
- Olivový olej
Postup:
- Príprava pohánky: Pohánku prepláchnite a varte vo vode so štipkou soli. Po uvarení ju nechajte odpočívať zakrytú.
- Príprava plnky: Na panvici na olivovom oleji zohrejte cibuľu a cesnak. Pridajte nakrájané huby a smažte, kým nezmäknú a zhnednú. Následne do panvice pridajte uvarenú pohánku, majoránku, soľ a korenie.
- Plnenie paprík: Papriky umyte a naplňte ich pripravenou zmesou. Uložte ich do pekáča a zakryte alobalom.
- Pečenie: Pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 30-35 minút, alebo kým papriky nezmäknú.
- Servírovanie: Podávajte teplé, ideálne s čerstvým chlebom alebo šalátom.
Záver
Dúfam, že vás tieto recepty na plnené papriky bez vajec inšpirovali a ukázali, aké variabilné a chutné toto jedlo môže byť bez použitia vajec. Plnené papriky sú skvelým spôsobom, ako do svojho jedálnička zaradiť viac zeleniny a zdravej stravy.
Môžete experimentovať s rôznymi plnkami, pridávať rôzne koreniny a suroviny, a tak si prispôsobiť recepty podľa svojich chutí. S týmito jednoduchými receptami sa určite naučíte, ako pripraviť jedlo, ktorého sa nebudete chcieť nikdy vzdať! Tak poďte experimentovať a užite si jedlo, ktoré nielen že nielen zasýti, ale aj potěší váš jazyk.