Potrebujeme:
– 4 kusy kuracieho mäsa (hruď, stehná alebo krídla)
– 2 cibule
– 2 mrkvy
– 2 petržlenové korene
– 2 strúčiky cesnaku
– soľ
– čierne korenie
– 2 bobkové listy
– štipka sušeného tymiánu
– voda
Plnka do kuraťa – varená
Postup:
1. Kuracie mäso opláchnite pod tečúcou vodou a položte do hrnca.
2. Cibuľu ošúpeme a nakrájame na štvrtiny. Mrkvu a petržlenové korene ošúpeme a nakrájame na väčšie kúsky. Cesnak olúpeme a nadrobno nakrájame.
3. Do hrnca s mäsom pridajte cibuľu, mrkvu, petržlenové korene, cesnak, bobkové listy, soľ, čierne korenie a štipku sušeného tymiánu. Zalejte vodou, tak aby mäso bolo úplne zakryté.
4. Hrnec s mäsom postavte na sporák a priveďte vodu k varu. Potom znižte teplotu, aby voda len miernom varila.
5. Kuracie mäso varejte asi 1,5 hodiny, prípadne až do mäkkosti. Počas varenia odstraňujte penu, ktorá sa vytvorí.
6. Po uvarení mäso vyberieme z vývaru a necháme ho trochu vychladnúť.
7. Ak chceme mäso obsahovať v jedle, môžeme ho nakrájať na menšie kúsky a na jemno pokrájanú cibuľu pridať trocha vývaru.
8. Vývar môžeme použiť ako základ na polievku alebo ho dochutiť podľa chuti.
Dobrú chuť!