Plnka na medový krémeš

Recept 1: Medový krémeš s vanilkovou plnkou a karamelizovanými orechmi

Suroviny:

Na cesto:

  • 500 g lístkového cesta

Na plnku:

  • 500 ml mlieka
  • 1 balenie vanilkového pudingu
  • 100 g cukru
  • 3 vajcia
  • 2 lyžice medu
  • 200 g masla

Na karamelizované orechy:

  • 100 g vlašských orechov
  • 100 g cukru
  • 1 lyžica smotany na šľahanie

Postup:

  1. Príprava cesta:
    Začnite tým, že rozvaľkáte lístkové cesto na tenký plát a vyložíte ním plech (približne 30×40 cm), ktorý ste predtým vymazali maslom. Cesto by malo byť rovnomerne rozložené a malo by zakrývať aj okraje plechu. Pre lepšiu textúru a chrumkavosť môžete cesto popichnúť vidličkou.
  2. Pečenie cesta:
    Predhrejte rúru na 200 °C a pečte cesto 15-20 minút, kým nezíska zlatistú farbu. Ak sa cesto začne nadúvať, môžete ho opatrne popichnúť vidličkou.
  3. Príprava vanilkovej plnky:
    V hrnci priveďte mlieko k varu. V miske si zmiešajte vanilkový puding so 100 ml mlieka a pridajte cukor. Keď sa mlieko v hrnci začne variť, pridajte doň pudingovú zmes za stáleho miešania. Puding varte na miernom ohni, kým nezhustne. Potom ho nechajte trochu vychladnúť a následne vmiešajte med a následne aj maslo, ktoré ste predtým nechali zmäknúť.
  4. Príprava karamelizovaných orechov:
    Na panvici na strednom ohni roztopte cukor, kým sa nezmení na zlato-hnedý karamel. Pridajte nasekané vlašské orechy a opekajte ich v karamele asi 2-3 minúty. Nakoniec pridajte smotanu na šľahanie, opatrne premiešajte a nechajte vychladnúť.
  5. Zostavenie krémeša:
    Keď je cesto upečené a plnka vychladne, na upečené cesto naneste rovnomernú vrstvu vanilkovej plnky. Na vrch posypte karamelizované orechy a rovnomerne ich rozložte. Na záver môžete navrch položiť druhú časť cesta, ktoré môžete prípadne poprášiť práškovým cukrom.
  6. Chladenie a podávanie:
    Krémeš nechajte v chladničke minimálne 4 hodiny pred podávaním, aby sa plnka a cesto pekne spojili. Krémeš podávajte vychladený, nakrájaný na porcie.

Recept 2: Medový krémeš so slivkovou plnkou a mandľovým posypom

Suroviny:

Na cesto:

  • 500 g lístkového cesta

Na plnku:

  • 400 g slivkového lekváru
  • 400 ml smotany na šľahanie
  • 250 g mascarpone
  • 2 lyžice medu
  • 1 balenie vanilkového cukru

Na mandľový posyp:

  • 100 g mandlí, nasekaných
  • 50 g cukru
  • 1 lyžica masla

Postup:

  1. Príprava cesta:
    Lístkové cesto rozvaľkajte a preneste na plech. Zaistite, aby cesto pokrývalo celé dno a steny plechu.
  2. Pečenie cesta:
    Cesto pečte v predhriatej rúre na 200 °C približne 15 minút, kým nezíska krásnu zlatistú farbu. Po upečení ho nechajte vychladnúť.
  3. Príprava slivkovej plnky:
    V miske si zmiešajte smotanu na šľahanie so sirupom medu a vanilkovým cukrom. Následne opatrne pridajte mascarpone a dôkladne premiešajte, aby vznikla hladká zmes.
  4. Zostavenie plnky:
    Na upečené cesto naneste vrstvu slivkového lekváru, ktorý sme predtým trošku zohreli na miernom ohni, aby bol tekutý. Na slivkový lekvár následne naneste smotanovú zmes.
  5. Príprava mandľového posypu:
    Na panvici roztopte maslo a pridajte nasekané mandle a cukor. Opečte ich dozlata, potom nechajte vychladnúť.
  6. Zostavenie krémeša:
    Na vrch smotanovej plnky posypte mandľový posyp. Nezabudnite krémeš dať do chladničky aspoň na 4 hodiny pred podávaním, aby sa zmes mohla skvele presiť a spojit.
  7. Podávanie:
    Pred podávaním môžete krémeš posypať práškovým cukrom alebo ozdobiť čerstvým ovocím. Krémeš je chutný nielen ako dezert, ale aj na slávnostné príležitosti.

Dúfam, že títo dva recepty na medový krémeš ťa inšpirujú a prinesú ti radosť z pečenia a pochutnávania si na nich!

 

Na prípravu tejto lahodnej plnky budete potrebovať tieto suroviny:

– 200 g masla
– 200 ml mlieka
– 200 g medu
– 1 vanilkový cukor
– 2 lyžice kakaa
– 200 g mletých orechov

 

Plnka na medový krémeš

Postup:

1. V hrnci rozpustite maslo spolu s mliekom a medom. Nechajte zmes prevrieť.
2. Pridajte vanilkový cukor, kakao a mleté orechy. Premiešajte do hladka.
3. Nechajte plnku vychladnúť a potom ju použite na náplň medového krémeša.

Takto jednoducho si môžete pripraviť chutnú plnku na medový krémeš. Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *