Plnka na vianočné koláčiky

Ingrediencie na cesto:

  • 300 g hladkej múky
  • 100 g masla (mäkkého)
  • 100 g práškového cukru
  • 1 vajce
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • štipka soli
  • 1 lyžička prášku do pečiva

Ingrediencie na plnku:

  • 150 g vlašských orechov
  • 200 g datlí (bez kôstky)
  • 1 lyžička škorice
  • 50 g medu
  • 50 ml pomarančovej šťavy
  • 1 lyžička nastrúhanej pomarančovej kôry

Postup:

  1. Príprava cesta:
    Začnite tým, že si v miske zmiešate hladkú múku, prášok do pečiva a soľ. V druhej miske vyšľahajte maslo s práškovým cukrom do jemnej nadýchanej zmesi. Pridajte vajce a vanilkový extrakt a dobre premiešajte. Následne do tejto zmesi postupne pridávajte suché ingrediencie, až kým nevytvoríte hladké cesto. Zabaľte ho do potravinovej fólie a dajte do chladničky na 30 minút.
  2. Príprava plnky:
    Medzitým si pripravte plnku. V malej panvici na strednom ohni opražte vlašské orechy, kým nezačnú voňavo hnednúť. Potom ich presuňte do mixéra a spolu s datľami, škoricou, medom, pomarančovou šťavou a nastrúhanou pomarančovou kôrou mixujte do hladkej pasty.
  3. Tvorba koláčikov:
    Po 30 minútach vyberte cesto z chladničky a rozvaľkajte ho na hrúbku približne 3 mm. Z cesta vykrajujte kruhy pomocou formičky. Na polovicu z nich dajte čajovú lyžičku orechovo-datlovej plnky a prikryte druhou polovicou cesta, pričom okraje dobre pritlačte, aby sa plnka nevytiekla.
  4. Pečenie:
    Koláčiky preložte na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 12-15 minút, alebo kým nebudú zlatohnedé. Nezabudnite ich pred pečením ešte posypať práškovým cukrom.
  5. Záver:
    Po upečení nechajte koláčiky vychladnúť na plechu a potom ich môžete servírovať. Tieto chutné a voňavé koláčiky sa skvele hodia ako sladký zákusok na vianočný stôl. Ich jedinečná orechovo-datlová plnka im dodáva iný rozmer, ktorý všetkých očarí.

Recept 2: Škoricové hviezdičky s jablkovou plnkou

Ingrediencie na cesto:

  • 350 g hladkej múky
  • 150 g masla
  • 100 g práškového cukru
  • 2 vajcia
  • 1 lyžička vanilkového cukru
  • 1 lyžička škorice
  • štipka soli

Ingrediencie na plnku:

  • 2 veľké jablká (najlepšie kyslé)
  • 50 g hnedého cukru
  • 1 lyžička škorice
  • 50 g rozdrobených orieškov (napríklad lieskových alebo mandlí)
  • 1 lyžička citrónovej šťavy

Postup:

  1. Príprava cesta:
    Cesto na hviezdičky pripravíte tak, že v mise vymiešate mäkké maslo s práškovým cukrom, vanilkovým cukrom a škoricou. Pridajte vajcia a dôkladne premiešajte. Na záver pomaly zapracujte múku a soľ. Cesto by malo byť hladké a pružné. Zabaľte ho do fólie a dajte do chladničky na 1 hodinu.
  2. Príprava plnky:
    Medzitým si pripravte plnku. Jablká ošúpte a nakrájajte na malé kocky. V panvici ich zmiešajte s hnedým cukrom, škoricou, citrónovou šťavou a rozdrobenými orieškami. Na strednom ohni ich varte asi 5-7 minút, kým nezmäknú a nezačnú sa prepojiť so všetkými chuťami. Nechajte vychladnúť.
  3. Tvorba hviezdičiek:
    Po hodine vyberte cesto z chladničky a rozvaľkajte ho na hrúbku asi 4 mm. Pomocou formičky vykrojte hviezdičky. Na polovicu z nich urobte malý otvor uprostred (napr. pomocou slamky alebo malého noža). Na každú plnú hviezdičku dajte čajovú lyžičku jablkovej plnky a prikryte ju vykrojenou hviezdičkou. Okraje dobre pritlačte, aby sa plnka nevytiekla.
  4. Pečenie:
    Umiestnite hviezdičky na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte v predhriatej rúre na 180 °C asi 10-12 minút, kým nie sú krásne zlatohnedé. Po upečení nechajte hviezdičky vychladnúť a môžete ich posypať práškovým cukrom.
  5. Záver:
    Tieto vianočné škoricové hviezdičky majú fantastickú arómu a jemnú jablkovú plnku, ktorá sa rozplýva na jazyku. Sú ideálne na vianočný stôl a určite sa stanú obľúbenou pochúťkou pre všetkých.

Záver

Tieto dva recepty na vianočné koláčiky s unikátnymi plnkami sú skvelým spôsobom, ako si osviežiť vianočné pečenie. S kombináciou chutných ingrediencií a voňavých korenín prinesú do vášho domova nezabudnuteľnú atmosféru Vianoc. Nezabudnite si ich užiť spolu s rodinou a priateľmi!

 

Pre plnku na vianočné koláčiky budete potrebovať:

– 200 g mletých orechov
– 100 g práškového cukru
– 1 vajce
– 1 lyžička citrónovej kôry
– 1 vanilkový cukor
– rum podľa chuti

 

Plnka na vianočné koláčiky

Postup:

1. V miske zmiešajte mleté orechy, práškový cukor, citrónovú kôru a vanilkový cukor.

2. Pridajte vajce a rum a dôkladne premiešajte, kým nevznikne kompaktná hmotnosť.

3. Nechajte plnku odpočívať aspoň 30 minút, aby sa ingrediencie spojili.

4. Plnku použite na plnenie vianočných koláčikov podľa vášho obľúbeného receptu.

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *