Ingrediencie na cesto:
- 300 g hladkej múky
- 100 g masla (mäkkého)
- 100 g práškového cukru
- 1 vajce
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- štipka soli
- 1 lyžička prášku do pečiva
Ingrediencie na plnku:
- 150 g vlašských orechov
- 200 g datlí (bez kôstky)
- 1 lyžička škorice
- 50 g medu
- 50 ml pomarančovej šťavy
- 1 lyžička nastrúhanej pomarančovej kôry
Postup:
- Príprava cesta:
Začnite tým, že si v miske zmiešate hladkú múku, prášok do pečiva a soľ. V druhej miske vyšľahajte maslo s práškovým cukrom do jemnej nadýchanej zmesi. Pridajte vajce a vanilkový extrakt a dobre premiešajte. Následne do tejto zmesi postupne pridávajte suché ingrediencie, až kým nevytvoríte hladké cesto. Zabaľte ho do potravinovej fólie a dajte do chladničky na 30 minút. - Príprava plnky:
Medzitým si pripravte plnku. V malej panvici na strednom ohni opražte vlašské orechy, kým nezačnú voňavo hnednúť. Potom ich presuňte do mixéra a spolu s datľami, škoricou, medom, pomarančovou šťavou a nastrúhanou pomarančovou kôrou mixujte do hladkej pasty. - Tvorba koláčikov:
Po 30 minútach vyberte cesto z chladničky a rozvaľkajte ho na hrúbku približne 3 mm. Z cesta vykrajujte kruhy pomocou formičky. Na polovicu z nich dajte čajovú lyžičku orechovo-datlovej plnky a prikryte druhou polovicou cesta, pričom okraje dobre pritlačte, aby sa plnka nevytiekla. - Pečenie:
Koláčiky preložte na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 12-15 minút, alebo kým nebudú zlatohnedé. Nezabudnite ich pred pečením ešte posypať práškovým cukrom. - Záver:
Po upečení nechajte koláčiky vychladnúť na plechu a potom ich môžete servírovať. Tieto chutné a voňavé koláčiky sa skvele hodia ako sladký zákusok na vianočný stôl. Ich jedinečná orechovo-datlová plnka im dodáva iný rozmer, ktorý všetkých očarí.
Recept 2: Škoricové hviezdičky s jablkovou plnkou
Ingrediencie na cesto:
- 350 g hladkej múky
- 150 g masla
- 100 g práškového cukru
- 2 vajcia
- 1 lyžička vanilkového cukru
- 1 lyžička škorice
- štipka soli
Ingrediencie na plnku:
- 2 veľké jablká (najlepšie kyslé)
- 50 g hnedého cukru
- 1 lyžička škorice
- 50 g rozdrobených orieškov (napríklad lieskových alebo mandlí)
- 1 lyžička citrónovej šťavy
Postup:
- Príprava cesta:
Cesto na hviezdičky pripravíte tak, že v mise vymiešate mäkké maslo s práškovým cukrom, vanilkovým cukrom a škoricou. Pridajte vajcia a dôkladne premiešajte. Na záver pomaly zapracujte múku a soľ. Cesto by malo byť hladké a pružné. Zabaľte ho do fólie a dajte do chladničky na 1 hodinu. - Príprava plnky:
Medzitým si pripravte plnku. Jablká ošúpte a nakrájajte na malé kocky. V panvici ich zmiešajte s hnedým cukrom, škoricou, citrónovou šťavou a rozdrobenými orieškami. Na strednom ohni ich varte asi 5-7 minút, kým nezmäknú a nezačnú sa prepojiť so všetkými chuťami. Nechajte vychladnúť. - Tvorba hviezdičiek:
Po hodine vyberte cesto z chladničky a rozvaľkajte ho na hrúbku asi 4 mm. Pomocou formičky vykrojte hviezdičky. Na polovicu z nich urobte malý otvor uprostred (napr. pomocou slamky alebo malého noža). Na každú plnú hviezdičku dajte čajovú lyžičku jablkovej plnky a prikryte ju vykrojenou hviezdičkou. Okraje dobre pritlačte, aby sa plnka nevytiekla. - Pečenie:
Umiestnite hviezdičky na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte v predhriatej rúre na 180 °C asi 10-12 minút, kým nie sú krásne zlatohnedé. Po upečení nechajte hviezdičky vychladnúť a môžete ich posypať práškovým cukrom. - Záver:
Tieto vianočné škoricové hviezdičky majú fantastickú arómu a jemnú jablkovú plnku, ktorá sa rozplýva na jazyku. Sú ideálne na vianočný stôl a určite sa stanú obľúbenou pochúťkou pre všetkých.
Záver
Tieto dva recepty na vianočné koláčiky s unikátnymi plnkami sú skvelým spôsobom, ako si osviežiť vianočné pečenie. S kombináciou chutných ingrediencií a voňavých korenín prinesú do vášho domova nezabudnuteľnú atmosféru Vianoc. Nezabudnite si ich užiť spolu s rodinou a priateľmi!
Pre plnku na vianočné koláčiky budete potrebovať:
– 200 g mletých orechov
– 100 g práškového cukru
– 1 vajce
– 1 lyžička citrónovej kôry
– 1 vanilkový cukor
– rum podľa chuti
Plnka na vianočné koláčiky
Postup:
1. V miske zmiešajte mleté orechy, práškový cukor, citrónovú kôru a vanilkový cukor.
2. Pridajte vajce a rum a dôkladne premiešajte, kým nevznikne kompaktná hmotnosť.
3. Nechajte plnku odpočívať aspoň 30 minút, aby sa ingrediencie spojili.
4. Plnku použite na plnenie vianočných koláčikov podľa vášho obľúbeného receptu.