Podbité zemiaky – zemiaková kyslá polievka
Zemiaková kyslá polievka „podbité zemiaky“
Na prípravu potrebujeme:
- 1 cibuľu
- 5-6 zemiakov
- 2 mrkvy
- 1 zeleninový bujón
- 1 veľký téglik kyslej smotany
- 1 šálka polotučného mlieka
- 2-3 polievkové lyžice hladkej múky
- 3 polievkové lyžice slnečnicového oleja
- 3 bobkové listy, soľ, čierne mleté korenie
Podbité zemiaky príprava
Prichystám si väčší hrniec. Cibuľu očistím a nakrájam najemno na malé kúsky. Zemiaky ošúpem a nakrájam na malé kocky. Mrkvu oškrabem a nakrájam na kolieska. V hrnci si rozohrejem olej, na ktorom opražím cibuľu dosklovita. Pridám zemiaky spolu s mrkvou a nechám chvíľku opražiť.
V rýchlovarnej kanvici si prevarím vodu a zalejem zemiaky. Vody pridám toľko, koľko si predstavujem polievky. Podrvím bujón a pridám do polievky aj s bobkovým listom, premiešam. Takto nachystanú polievku prikryjem pokrývkou a nechám variť na nie veľmi silnom ohni.
Vedľa v miske si vymiešam smotanu s mliekom a trocha osolím. Keď polievka začne vrieť, prilejem to do polievky. Polievku varím za občasného miešania. Keď nám zemiaky zmäknú, prichystám si „záprašku“. Múku zalejem trochou vody a poriadne to vymiešam, aby sa nám nespravili hrudky. Vlievam to do polievky cez sitko za stáleho miešania. Ešte raz nechám prevrieť.
A máme hotovo. Na konci ešte polievku ochutnám a ak je potrebné tak ju dosolím alebo dokorením. Inak vedeli ste, že tento rect sa nazýva aj ako zemiaky na kyslo?
Dobrú chuť prajem.
Podbité zemiaky – zemiaky na kyslo