Chutná Vareška

Podbité zemiaky

Podbité zemiaky – zemiaková kyslá polievka

Zemiaková kyslá polievka „podbité zemiaky“

Na prípravu potrebujeme:

  • 1 cibuľu
  • 5-6 zemiakov
  • 2 mrkvy
  • 1 zeleninový bujón
  • 1 veľký téglik kyslej smotany
  • 1 šálka polotučného mlieka
  • 2-3 polievkové lyžice hladkej múky
  • 3 polievkové lyžice slnečnicového oleja
  • 3 bobkové listy, soľ, čierne mleté korenie

 

Podbité zemiaky príprava

Prichystám si väčší hrniec. Cibuľu očistím a nakrájam najemno na malé kúsky. Zemiaky ošúpem a nakrájam na malé kocky. Mrkvu oškrabem a nakrájam na kolieska. V hrnci si rozohrejem olej, na ktorom opražím cibuľu dosklovita. Pridám zemiaky spolu s mrkvou a nechám chvíľku opražiť.

V rýchlovarnej kanvici si prevarím vodu a zalejem zemiaky. Vody pridám toľko, koľko si predstavujem polievky. Podrvím bujón a pridám do polievky aj s bobkovým listom, premiešam. Takto nachystanú polievku prikryjem pokrývkou a nechám variť na nie veľmi silnom ohni.

Vedľa v miske si vymiešam smotanu s mliekom a trocha osolím. Keď polievka začne vrieť, prilejem to do polievky. Polievku varím za občasného miešania. Keď nám zemiaky zmäknú, prichystám si „záprašku“. Múku zalejem trochou vody a poriadne to vymiešam, aby sa nám nespravili hrudky. Vlievam to do polievky cez sitko za stáleho miešania. Ešte raz nechám prevrieť.

A máme hotovo. Na konci ešte polievku ochutnám a ak je potrebné tak ju dosolím alebo dokorením. Inak vedeli ste, že tento rect sa nazýva aj ako zemiaky na kyslo?
Dobrú chuť prajem.

 

Podbité zemiaky

Podbité zemiaky – zemiaky na kyslo

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *