Polievka razsolik (rassolnik)
Prvé než vám napíšem recept, tak by som sa rada pozastavila nad tým, že väčšina receptárov a internetových stránok píše názov tohto receptu zle. Našla na názov „polievka rassolik“. No to je chyba v názve a zrejme túto chybu síria ďalšie webové stránky, ktoré len opisujú názvy a texty receptov do svojích webových stránok. Ja túto polievku čerpám z receptáru z roku 1963 a názov som našla razsolik. Názov rassolik je prebratý z ruštiny, ale máme ja vlastný názov.
Tak či tak je táto polievka úžastná a mali by ste si ju prpraviť. Poď si teda povedať čo budeme potrebovať.
Polievka razsolik (rassolnik)
Ingrediencie – polievka razsolik (rassolnik)
K tomuto receptu budeme potrebovať tieto potraviny:
- 3 L vývaru z hovädzích kostí
- 120 g mrkvy
- 60 g petržlenu
- 80 g zeleru
- 50 g póru
- 50 g kyslej uhorky
- 100 ml nálevu z uhoriek
- 100 g cukru
- 50 g drobných krúp
- 1 kg obličiek
- 200 g masti (bravčová alebo z divinky)
- ja pridávam aj fazuľku, ale nie je uvedená v recepte (inak je polievka originál zelenšia)
Ja viem, že ingrediencí do tohto jedla je viac ako v iných receptoch, ale toto je pravý poctiví recept ktorý len tak všade nenájdete. A odporúčam vám si ho uvariť. Je to hádam ta najlepšia polievočka.
Polievka razsolik (rassolnik)
Polievka razsolik
Náš hovädzí vývar z kosti si nalejeme do hrnca a doň pridáme na rezance pokrájanú zeleninu. Samozrejme zeleninu sme si očistili a dôkladne opláchli pod tečúcou vodou. Po tom čo sme dali zeleninu k vývaru tak na plameni varíme po pokrievkou. Pridáme taktiež soľ a priebežne miešame.
Taktiež si dôkladne myjeme krúpy a po tom čo nám vo vývare trocha (tak na polovičku) zmäkkla zelenina tak pridáme krýpy. Po tom čo sme pridal krúpy tak varíme približne 15 minút. Po 15 minutách ochutnáme náš vyvár so zeleninou a krúpami a prípadne podľa chuti osolíme.
Očistíme si obličky, ktoré pokrájame na rezance a udusíme ich na masti. Nepražte ale duste.
Po tom čo ste si spripravili obličky tak ich pridajte do vývaru ku krúpam a taktiež aj kyslú uhorku tiež pokrájanp na rezancie. Násldne pridajte nálev z uhoriek a cukor.
To všetko varíme po kým sa nám neuvaria obličky, nezmäkkne zelenina. Na konci mlžete pridať petržlenovú vňať. Originálny recept je bez petržlenovej vňati, ale ja ju tam pridávam.
Dobrú chuť vám prajem. 🙂 Odporúčam vám prečítať si aj tento receptík: Pravý boršč od babičky. Recept z roku 1963!
[penci_recipe]