Pravý boršč od babičky. Recept z roku 1963!
Pravý boršč od babičky Recept z roku 1963! Opäť som nahliadla do babkiného receptáru a hľadala som tradičné jedná, ktoré sa časom upravili. Keď som začal prvýkrat variť recept, tak som na internete našla desiatky preeptov, ktoré už peršli úpravou a nie sú to tie tradičné recepty. Preto ten rceptár od babky.
Ukážme si teda ako sa varil pravý borsč v roku 1963 a aké sú rozdiely oproti novým receptom.
Poviem vám, ten tradičný je lepší.
Pravý boršč od babičky
Ingrediencie – pravý boršč od babičky
K pravému a poctivému voršču budeme potrebovať tieto potraviny:
- 120 g hovädzieho mäsa
- 80 g bravčového mäsa
- 200 g špikových kostí
- 30 g masti alebo oleja
- 40 g koreňovej zeleniny
- 10 g cibule
- 10 k rajčiakového pretlaku
- 40 g cvikly
- 60 g hlávkovej kapusty
- 100 ml kyslej smotany
- 10 g kladkej múky
- voda
- soľ
- nové korenie
- bobkový list
- sladka paprika
Pravý boršč od babičky
Pravý boršč od babičky
Tento recept je síce dlhý ale nie je zložitý. Potrebujeme k nemu veľa ingrediencií ale verte mi lepší boršč ste nejedli.
Ako prvé si umyjeme hovädzie mäso, bravčove mäso, špikové kosti a dáme ich do hrnca s chladnou vodou. Na miernom plameni začneme variť pod pokrievkou.
Až po jednej hodine varenie pridáme kuchynskú soľ, nové korenie, bobkový list, pokrájanú cibuľku, očistenú zeleninu ktorú som si očistili a pokrájali na reazance. To všetko necháme variť pokým sa nám mäso a zelenina neuvarí.
Bravčové mäso sa nám uvarí skôr ako to hovädzie, tak ho nazabudnite počas varenia kontrolovať a vybrať skôr. A to perto aby sa vám nerozvarilo. Pár minút predtým než sa nám vyarí hovädzie mäso, tak pridáme kapustu pokrájanú na rezance, rajčiakový pretlak a červenú papritku ktorú sme si popražili v horucej masti.
Keď je kapusta mäkká tak kosti vyberieme a pridáme osobitne uvarenú cviklu pokrájanú na rezance. Následne po uvarení mäsa ho celé pokrájame na drobné kocky (bravčové a hovädzie) a môžeme späť pridať do hrnca.
K zahusteniu použijeme kyslú smotanu ktorú rozmiešame spolu s múkou a povaríme a dáme do hrnca kde ju ešte trocha povaríme. Na konci polievku trocha okyslíme octom a zjemníme kuchynským cukrom.
Sami vidíte, že tento recept nie je nejaký náročný a v skutku je veľmi chutný. Verím, že sa vám tento recept podaril a chutil naozaj tak ako od babičky. Nezabudnite na konci články ohodnotiť tento recept. Ďakujeme.
Odporúčam vám aj tento recept: Guľášová polievka nepravá – falošná.