Rajčinová polievka z pretlaku

Rajčinová polievka je obľúbeným jedlom mnohých domácností. V tejto verzii sa zameriame na krémovú a vonkajšou chuťou bohatú polievku, ktorá využíva rajčinový pretlak a čerstvé bylinky, čím vznikne výnimočný kulinársky zážitok.

Ingrediencie:

  • 400 g rajčinového pretlaku
  • 1 stredná cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 stredná mrkva
  • 1 zemiak
  • 1 liter zeleninového vývaru
  • 200 ml smotany na varenie
  • 2 lyžice olivového oleja
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 1 lyžička sušeného tymiánu
  • 1 lyžička bazalky
  • Čerstvá bazalka na ozdobenie
  • Chlieb alebo toasty na podávanie

Postup:

  1. Príprava zeleniny: Cibuľu a cesnak očistíme a nakrájame nadrobno. Mrkvu a zemiak olúpeme a nakrájame na malé kocky.
  2. Smaženie: V hrnci na olivovom oleji osmažíme cibuľu, až kým nezmäkne. Potom pridáme cesnak a na päť minút pokračujeme v smažení, aby sa cesnak jemne opražil.
  3. Pridanie zeleniny: K osmaženej cibuľke a cesnaku pridáme mrkvu a zemiak. Smažíme ich približne 5 minút, aby sa zohreli a začali uvoľňovať arómu.
  4. Pridanie pretlaku a vývaru: Do hrnca pridáme rajčinový pretlak, dobre premiešame a necháme ho chvíľu prehriať. Potom vlejeme zeleninový vývar a privedieme k varu.
  5. Ochutenie: Po zovretí pridáme sušený tymián, bazalku, soľ a čierne korenie podľa chuti. Znížime teplotu a necháme pomaly variť asi 20 minút, až sa zelenina úplne uvarí.
  6. Mixovanie: Po uvarení polievku odstavíme a pomocou tyčového mixéra rozmixujeme dohladka. Ak nemáme tyčový mixér, môžeme použiť klasický, ale treba si dávať pozor na horúcu tekutinu.
  7. Pridanie smotany: Polievku opäť privedieme na sporák, pridáme smotanu na varenie a necháme prevrieť, aby sa všetky chute prepojili.
  8. Podávanie: Polievku podávame horúcu, ozdobenú čerstvou bazalkou a s kúskom chrumkavého chleba alebo toastu.

Recept 2: Rajčinová polievka s celozrnnými krutónmi

Tento recept prináša do klasickej rajčinovej polievky šmrnc v podobe celozrnných krutónov, ktoré dodávajú textúru a výživné látky. Je ideálna na jarné a letné dni, keď sa cítime unavení a potrebujeme povzbudenie.

Ingrediencie:

  • 500 g rajčinového pretlaku
  • 1 cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 červená paprika
  • 1 mrkva
  • 2 stredne veľké paradajky (čerstvé)
  • 1 liter zeleninového vývaru
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 lyžička cukru (pre vyváženie kyslosti)
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 1 lyžička sušeného oregana
  • Pre krutóny: 4 krajce celozrnného chleba, olivový olej, soľ, bylinky podľa chuti (napr. rozmarín alebo tymián)

Postup:

  1. Príprava zeleniny: Cibuľu nakrájame na jemno, cesnak na plátky, červenú papriku a mrkvu na malé kocky. Čerstvé paradajky tiež nakrájame.
  2. Smaženie: Na panvici rozohrejeme olivový olej a pridáme cibuľu. Necháme ju opražiť do sklovita, potom pridáme cesnak, mrkvu a papriku. Smažíme ďalších 5 minút.
  3. Pridanie rajčinového pretlaku a čerstvých paradajok: Ku zelenine pridáme rajčinový pretlak, nakrájané paradajky a cukor. Premiešame a necháme variť približne 5 minút, aby sa chute spojili.
  4. Varíme s vývarom: Pridáme zeleninový vývar a privedieme k varu. Pridáme oregano, soľ a korenie podľa chuti. Necháme variť ďalších 20 minút na miernom ohni.
  5. Príprava krutónov: Krajce celozrnného chleba nakrájame na kocky. Na panvici rozohrejeme trošku olivového oleja, pridáme kocky chleba a opražíme ich na zlatistú farbu. Pred koncom posypeme bylinkami a soľou.
  6. Mixovanie polievky: Po dovarení polievku rozmixujeme dohladka a ochutíme podľa potreby.
  7. Podávanie: Rajčinovú polievku servírujeme do misiek a posypeme krutónmi. Môžeme pridať aj strúhaný parmezán alebo čerstvé bylinky, aby sme zvýraznili chuť.

Týmto spôsobom máme dva pútavé recepty na rajčinovú polievku z pretlaku, ktoré sú nielen chutné, ale aj plné výživných látok. Obidva recepty sú kreatívne, rýchlo pripravené a ideálne na zahriatie v chladných dňoch. Bon appétit!

 

Ingrediencie:
– 1 veľká cibuľa
– 2 strúčiky cesnaku
– 800 g pretlaku
– 1 lyžica cukru
– soľ, mleté čierne korenie
– 1 liter zeleninového vývaru
– 2 lyžice oleja
– čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie

 

Rajčinová polievka z pretlaku

Postup:
1. Na oleji orestujeme nakrájanú cibuľu a cesnak, kým nezmäknú.
2. Pridáme pretlak, cukor, soľ a korenie a všetko dobre premiešame.
3. Zalejeme zeleninovým vývarom a variť cca 20 – 30 minút.
4. Polievku rozmixujeme ponorným mixérom a podľa chuti dochutíme soľou a korením.
5. Podávame posypané nasekanou petržlenovou vňaťou.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

5 Komentárov

  1. Macko123 píše:

    Tento recept na rajčinovú polievku vyzerá skvele! Milujem, ako sú ingrediencie jednoduché a dostupné. Určite ho vyskúšam a už sa neviem dočkať tej chuti. Ďakujem za inšpiráciu!

  2. Slniečko píše:

    Rajčinová polievka z pretlaku? To je presne to, čo potrebujem na chladný deň! Všetko je jasne popísané, takže sa do toho pustím. Dúfam, že bude chutiť mojej rodine tak ako mne!

  3. Kvetinka99 píše:

    Wow, tento recept vyzerá veľmi chutne a jednoducho! Rada varím a táto polievka bude skvelým prídavkom do mojej kuchyne. Určite pridám aj trochu syra na vrch. Ďakujem za tip!

  4. PohodovýPetr píše:

    Skvelý recept! Rajčinová polievka je moja obľúbená a tento spôsob prípravy ma veľmi zaujal. Určite to vyskúšam cez víkend. Kto by si pomyslel, že s takými jednoduchými ingredienciami môžem urobiť niečo také chutné?

  5. ZelenýList píše:

    Toto je presne ten druh receptu, ktorý milujem! Rýchly a jednoduchý spôsob, ako si pripraviť chutnú polievku. Vďaka za zdieľanie! Už sa teším na varenie a všetky tie voňavé prísady.