Rajčinová polievka je obľúbeným jedlom mnohých domácností. V tejto verzii sa zameriame na krémovú a vonkajšou chuťou bohatú polievku, ktorá využíva rajčinový pretlak a čerstvé bylinky, čím vznikne výnimočný kulinársky zážitok.
Ingrediencie:
- 400 g rajčinového pretlaku
- 1 stredná cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 stredná mrkva
- 1 zemiak
- 1 liter zeleninového vývaru
- 200 ml smotany na varenie
- 2 lyžice olivového oleja
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 1 lyžička sušeného tymiánu
- 1 lyžička bazalky
- Čerstvá bazalka na ozdobenie
- Chlieb alebo toasty na podávanie
Postup:
- Príprava zeleniny: Cibuľu a cesnak očistíme a nakrájame nadrobno. Mrkvu a zemiak olúpeme a nakrájame na malé kocky.
- Smaženie: V hrnci na olivovom oleji osmažíme cibuľu, až kým nezmäkne. Potom pridáme cesnak a na päť minút pokračujeme v smažení, aby sa cesnak jemne opražil.
- Pridanie zeleniny: K osmaženej cibuľke a cesnaku pridáme mrkvu a zemiak. Smažíme ich približne 5 minút, aby sa zohreli a začali uvoľňovať arómu.
- Pridanie pretlaku a vývaru: Do hrnca pridáme rajčinový pretlak, dobre premiešame a necháme ho chvíľu prehriať. Potom vlejeme zeleninový vývar a privedieme k varu.
- Ochutenie: Po zovretí pridáme sušený tymián, bazalku, soľ a čierne korenie podľa chuti. Znížime teplotu a necháme pomaly variť asi 20 minút, až sa zelenina úplne uvarí.
- Mixovanie: Po uvarení polievku odstavíme a pomocou tyčového mixéra rozmixujeme dohladka. Ak nemáme tyčový mixér, môžeme použiť klasický, ale treba si dávať pozor na horúcu tekutinu.
- Pridanie smotany: Polievku opäť privedieme na sporák, pridáme smotanu na varenie a necháme prevrieť, aby sa všetky chute prepojili.
- Podávanie: Polievku podávame horúcu, ozdobenú čerstvou bazalkou a s kúskom chrumkavého chleba alebo toastu.
Recept 2: Rajčinová polievka s celozrnnými krutónmi
Tento recept prináša do klasickej rajčinovej polievky šmrnc v podobe celozrnných krutónov, ktoré dodávajú textúru a výživné látky. Je ideálna na jarné a letné dni, keď sa cítime unavení a potrebujeme povzbudenie.
Ingrediencie:
- 500 g rajčinového pretlaku
- 1 cibuľa
- 1 strúčik cesnaku
- 1 červená paprika
- 1 mrkva
- 2 stredne veľké paradajky (čerstvé)
- 1 liter zeleninového vývaru
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 lyžička cukru (pre vyváženie kyslosti)
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 1 lyžička sušeného oregana
- Pre krutóny: 4 krajce celozrnného chleba, olivový olej, soľ, bylinky podľa chuti (napr. rozmarín alebo tymián)
Postup:
- Príprava zeleniny: Cibuľu nakrájame na jemno, cesnak na plátky, červenú papriku a mrkvu na malé kocky. Čerstvé paradajky tiež nakrájame.
- Smaženie: Na panvici rozohrejeme olivový olej a pridáme cibuľu. Necháme ju opražiť do sklovita, potom pridáme cesnak, mrkvu a papriku. Smažíme ďalších 5 minút.
- Pridanie rajčinového pretlaku a čerstvých paradajok: Ku zelenine pridáme rajčinový pretlak, nakrájané paradajky a cukor. Premiešame a necháme variť približne 5 minút, aby sa chute spojili.
- Varíme s vývarom: Pridáme zeleninový vývar a privedieme k varu. Pridáme oregano, soľ a korenie podľa chuti. Necháme variť ďalších 20 minút na miernom ohni.
- Príprava krutónov: Krajce celozrnného chleba nakrájame na kocky. Na panvici rozohrejeme trošku olivového oleja, pridáme kocky chleba a opražíme ich na zlatistú farbu. Pred koncom posypeme bylinkami a soľou.
- Mixovanie polievky: Po dovarení polievku rozmixujeme dohladka a ochutíme podľa potreby.
- Podávanie: Rajčinovú polievku servírujeme do misiek a posypeme krutónmi. Môžeme pridať aj strúhaný parmezán alebo čerstvé bylinky, aby sme zvýraznili chuť.
Týmto spôsobom máme dva pútavé recepty na rajčinovú polievku z pretlaku, ktoré sú nielen chutné, ale aj plné výživných látok. Obidva recepty sú kreatívne, rýchlo pripravené a ideálne na zahriatie v chladných dňoch. Bon appétit!
Ingrediencie:
– 1 veľká cibuľa
– 2 strúčiky cesnaku
– 800 g pretlaku
– 1 lyžica cukru
– soľ, mleté čierne korenie
– 1 liter zeleninového vývaru
– 2 lyžice oleja
– čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie
Rajčinová polievka z pretlaku
Postup:
1. Na oleji orestujeme nakrájanú cibuľu a cesnak, kým nezmäknú.
2. Pridáme pretlak, cukor, soľ a korenie a všetko dobre premiešame.
3. Zalejeme zeleninovým vývarom a variť cca 20 – 30 minút.
4. Polievku rozmixujeme ponorným mixérom a podľa chuti dochutíme soľou a korením.
5. Podávame posypané nasekanou petržlenovou vňaťou.
Dobrú chuť!