Ako dlho sa varia zemiaky na šalát?

Častá otázka najme pred sviatkami. Ako dlho sa varia zemiaky na šalát?

Na Slovensku sa často pripravuje zelmiakový šalát zo zeleninou a tatarskou alebo majonézovou omáčkou. Je to taká naša klasika. U nás doma tento šalát pripravujeme celá rodina. Nie je to len tradícia na Vianoce alebo Veľkú noc. Je to také naše spoločné hobby.

 

 

Ako dlho sa varia zemiaky na šalát?

Zemiaky sa varia v osolenej vode vo vysokom hrnci ideálne pod porievkou.
Priemerná doba varenia zemiakov sú 2 až 3 hodiny pri miernom plameni. Rozhoduje tym zmaiky či máte nové alebo tuhšie maďarské zemiaky. Taktiež intenzita varenia a mnoho ďalšiho.

 

Ako zistím či sú zemiaky uvarené?

Najlepším spôsobo ako zistiť či sa zemiyk uvarili je ich prepichnúť vidličkou. Ako to ide jednuducho a zemia nekladite odpor, tak je uvarený.
Avšak ak zemiaky pri napichnutí praskne alebo už praskol počas varenia. Je vhodné zemiaky čo najrýchlejšie vypnúť a zliať horúcu vodu.

Táto metóda je najlepšia. Avšak ak nemáte skúsenosti z varením, tak požiadajte svoju svokru alebo kamarátku aby vám pomohla s odhadom.

Spoliehať sa na čas nie je vhodné. Keďže ako som už spomínala každý zemiaky je iný a každý plyňák varí inak.
Preto práve vlastná kontrola je najlepšia.

 

Zemiaky sa varia v osolenej vode vo vysokom hrnci ideálne pod pokrievkou. Priemerná doba varenia zemiakov na šalát je približne 20-30 minút od momentu, keď voda začne variť. Samozrejme, čas varenia môže byť ovplyvnený veľkosťou a druhom zemiakov. Odporúčam ich pravidelne kontrolovať, prepichnutím vidličkou, aby ste dosiahli požadovanú mäkkosť.

Similar Posts

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *