Ako dlho vydrží vývar v chladničke?

veľmi jednoduchá

Nie jednej gazdinke sa stalo to čo mne.
Vývar sa mi pokazil skôr než som čakal. Väčšinov vydrží niekoľko dní ale teraz sa mi pokazil dokonca po dni aj pár hodinách. Ale prečo? Tak práve na túto otázku sa vám posnažím zodpovedať.

 

Ako dlho vydrží vývar v chladničke?

Klasický vývar vydrží približne tri dni.
Nie je to nič nezvyčajné. Je jedno ako ho varíte a ako dlho prste +- tri dni je klasika trvanlivosti.
Soľ, zelenina, kosti alebo mäso a nejaký ten bujón. Poznáme to všetci.

 

Ale čo ako sa vývar pokazí skôr?

Tu potom prichádza na raz otázky kvality surovín.
Je možné, že bola zelenina pokazená, prípadne mäso?
Moja babka často peleseň z mrkvy očistila a mrkvu použila. To nie je niečo, čo v dnešnej dobe patrí na tanier. No stále takto mnoho ľudí pripravuje jedlo.

 

Stačí menší náznak plesne a potravina sa musí vyhodiť. Je z najväčšou pravdepodobnosťou pleseň už v celej potravine. Plensiný chleib ľudia nejedia ale prečo zeleninu áno?
Problém je aj pri brokolici. Pokazené rúžičky brokolice ľudia orežnú a zvyšok skonzumujú. To nie je niečo, čo je zdravé. Dávajte si na to pozor.

 

Pri mäsa je problém jeho pôvod, doprava a prebaľovanie.
Ak mäso putovala na naše obchodné pulty z Francúzka, tak veľmi nverím jeho kvalite pri peprave.
Najme na to, ako sa takéto jedlo hraje na Slovenský výrobok. Jeho obal je porušený, prebarelý a ozančený za Slovenský. No proste hnus.

 

Dávaje si hlavne pozor na kvalitu potravín a máte vyhraté.
Verím, že vám tento môj maličký postup vám pomôže k príprave a už budete so 100% istotou vedieť, či je váš vývar dobrý alebo pokazený. Takéto postupy a rady, budem pripravovať aj naďalej.
Takže budem veľmi rada, ak mi zanechápte, nejaký ten komentár s tým, či chcete naďalej takýto obsah.
Prípadne, čo by ste vylepšili alebo upravili.
Alebo čokoľvek iné. Každý jeden komentár osobne schvaľujem a teda aj čítam. Na každý vám rada odpoviem.
S pozdravom vašá kuchárka Lucia.

 

4.33 from 15 Reviews

15 Comments

  • Avatar of Zdenka
    Zdenka

    Popražte mäso pred prípravou vývaru a bude chutnejší a aj dlhšie vydrží.
    Odporúčam.

  • Avatar of Rade
    Rade

    Hlavne ak niekto ten vývar ochutnával tak, že olízol lyžicu, tak tú už nesmiete namočiť do vývaru, lebo sa kontaminuje baktériami z úst a vývar sa môže pokaziť do druhého dňa.

    • Avatar of Lucia
      Lucia

      Rade, áno plne súhlasím. U nás sa to nedeje ale dávam na to pozor. No niekto vie uvarené rezance pridať do polievky. Takto rozhodne zníži jej trvanlivosť.
      Ďakujem pekne sa tvoj výstižný komentár 😃

  • Avatar of Mária
    Mária

    Keď máte kvalitné mäso tak vydrží dlhšie. To kupované nestojí za nič. Je lepšie používať domáce a dobre ho osoliť. Takto to už robím roky a vývar vydrží dlho.

  • Avatar of Darina
    Darina

    Nešetrite so soľou a na vyváženie chuti pridajte viac mrkvy a zeleniny. No a vývar vám vydrží dostatočne dlho.

  • Avatar of Bianka
    Bianka

    Keď jedlo pripravujete z kvalitných surovín, tak nie je čo riešiť. Bežný vývar vydrží obvykle 3 až 4 dní bez problémov.

  • Avatar of Májka
    Májka

    Už večer niekedy neostane vývar. A nie to na ďalší deň. U nás sa 8 – 10 litrový hrniec žien veľmi rýchlo. A keď po obede vychladne, tak ho zohrejeme a dám na stôl nech sa čo najrýchlejšie zje.

    Ja deti zacítia vôňu vývaru. Všetci behom do kuchyne a aj po hlboké taniere.

  • Avatar of Hela
    Hela

    Do vyvaru nepatria spolu variť rezance, treba dbat aj na hygienu pri varení, najmä ruky,. Ciste hrnce, príbory, naberacky. Pouzitu ochutnavkovu lyzicu nevkladat znova do polievky!!!
    A ak robite cokolvek, vývar je jedlý len cca 3 dni. Pri tomto datume ak sa zvysi polievka, odporucim ho hned zmraziť, inac bude kazdym dňom horsia a pokazi sa.
    U nas nevydrzi dlhsie ako 3 dni. Vsetci vývar milujeme a jeme ju aj viackrát pocas dňa.

  • Avatar of Jakub
    Jakub

    Minule som jedol 4-dňový vývar a chutil dobre. Závisí to od veľa okolností prečo sa pokazí.
    Ak ho pripravujete tak, že zeleninu vyberiete a ostane vám čistý vývar. Tak si myslím, že vydrží o poznanie dlhšie. A bez obáv sa dá konzumovať.

  • Avatar of Markéta
    Markéta

    Zjeme ho doma za pár dní bez toho aby sme museli riešiť niečo ako trvanlivosť. Ale inak pekný a poučný článok.
    Takto si to nejako predstavujem. Žiadne omáčky a ani nič podobné.
    Priame informácie hneď na začiatku.
    Chválim.

    • Avatar of Lucia
      Lucia

      Ďakujem pekne. Rada počujem, že u vás sa jedlo nevyhadzuje. 🙏

  • Avatar of Maňa
    Maňa

    Treba si uvedomiť, že polievka je základ obeda. Niekto verí v to, že to je druhé jedlo ale ja verím tomu že polievka je to hlavné.
    Zdravý vývar plný vitamínov, zeleniny a kolagénu. To prispieva nášmu zdraviu.
    Netreba teda klásť na prvé miesto nič iné ako poctivú polievku. Varte ju dlhšie na miernom plameni a bude super.
    A či vydrží dlhšie. Súhlasím s komentárom vyššie. Ak vyberiete zeleninu tak rozhodne vydrží dlhšie.

  • Avatar of Ivan
    Ivan

    Ja po uvareni vyvar zlejem, oddelím samostatne mäso a zeleninu, ktore potom vzdy pridam späť do tanierov. Rezance varim samostatne. Vyvar mi takto v chladnicke vydrzi týždeň, viac som neskusal, pretoze do tyzdna sa vzdy spotreboval 🙂

    • Avatar of Lucia
      Lucia

      Trocha povarím zeleninu. No správne by sa mala vyberať. Aj reštaurácii sme to takto robievali. Ale celkovo môžete potom vývar použiť na viac veci. Napríklad kocky z vývaru, na podliste mäsa, do omáčky a podobné. 😉

  • Avatar of Jana
    Jana

    Veľký podiel na tom, ako dlho vývar (aj ostatné potraviny) vydrží v chladničke má aj samotná chladnička. V novej, kvalitnej chladničke určite dlhšie, ako v starších typoch. To je moja osobná skúsenosť

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *