Cuketové lasagne so syrom a šunkou
Vedeli ste o tom, že cuketa môže dosiahnuť veľkosť až do jedného metra? No my ju zbierame stále ešte nezrelú. Je to veľmi chutná zelenina, ktorá obsahuje množstvo vody, vitamínov a minerálov.
Je skvelá na varenie, zapekanie no kľudne aj na polievku. Navyše je super na detoxikáciu, čiže sa z nej aj chudne. Ak je leto a v záhradke máte množstvo cukety, no neviete čo s ňou, túto máte jeden zo skvelých nápadov.
Cuketové lasagne so syrom a šunkou
Cuketové lasagne so syrom a šunkou je vynikajúci recept, ktorý kombinuje chutnú cuketu so syrom a šunkou. Tu je recept, ako ho pripraviť:
Suroviny:
- 2 stredne veľké cukety
- 200 g syra (napríklad mozzarella, eidam alebo chedar), nastrúhaného
- 200 g šunky, na plátky nakrájanej
- 500 ml paradajkového pretlaku
- 2 strúčiky cesnaku, pretlačeného
- 1 lyžica olivového oleja
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Čerstvá bazalka na ozdobenie
Postup:
- Na začiatok si pripravte cukety. Umývajte ich, odstráňte konce a nakrájajte ich na tenké plátky pozdĺžne.
- Na panvici si rozohrejte olivový olej a pridajte cesnak. Orestujte ho, kým nezačne voňať.
- Pridajte paradajkový pretlak a nechajte povariť niekoľko minút. Ochutnajte soľou a korením a prípadne dochuťte podľa potreby.
- V mise si pripravte vrstvy z cukiet, šunky a nastrúhaného syra. Začnite s vrstvou cukiet, potom pridajte niekoľko plátkov šunky a posypte syrom. Pokračujte s ďalšími vrstvami, až kým všetky suroviny nevyužijete.
- Zalejte cukety paradajkovou omáčkou a posypte vrch syrom.
- Pečte v predhriatej rúre na 180 °C asi 25-30 minút, kým sýr na vrchu nezačne získavať zlatistú farbu.
- Keď je lasagne hotové, nechajte ho pár minút vychladnúť, posypte čerstvou bazalkou a podávajte ešte teplé.
Týmto spôsobom si môžete vychutnať lahodné cuketové lasagne so syrom a šunkou. Dobrú chuť!
5
from
4
Reviews
Ingrediencie
Porcia
1ks väčšej cukety | |
300g šunky | |
300g balkánskeho syru | |
štipka soli | |
olej |
Nutričné informácie
106
kcal
7g
Bielkovín
4,2g
Sacharidov
6,8g
Tuku
Postup
1.
Ako prvé si cuketu poriadne vyumývam. Následne ju dôkladne ošúpem, nakrájam ju na kolieska nie veľmi tenké no ani veľmi hrubé. Každé koliesko zvnútra očistím od jadierok. Cuketu dám do misky, trocha posolím a nechám odstáť cca pol hodinku.
Označiť ako splnené
2.
Cuketa tým pustí šťavu. Keď si všimneme, že šťavu pustila, vylejeme ju a každé koliesko osušíme v čistej utierke. Prichystáme si menší plech na pečenie, vytrieme ho olejom a vrstvíme.
Označiť ako splnené
3.
Ako prvé dáme cuketu, potom šunku a nakoniec syr. Takto opakujeme až dokedy máme suroviny. Navrch ešte zvyknem syr nastrúhať, no nie je to podmienkou.
Prajem dobrú chuť.
Označiť ako splnené
4 Comments
-
-
bistro
Tá rozpráva/film kvalitne sprpagoval lazanec.
A s tým dabingom obzvlášť.-
Tibor
To áno.
-
-
Keď ich jem cítim sa jak Garfild (Garfield).
A najlepšie, je to ak sa horná časť končí syrom. A ten syr je naťahovací.