Kulajda môj recept na chalupe

1 hodina 5 minút

stredná

10

Kulajda môj recept na chalupe, ktorý vám bude chutiť. Napísala som už viacero receptov na túto tému, ale teraz vám ukážem ako ho varím ja na chalupe. Môj tradičný kulajda recept bez výhovoriek k pravej poctivej chuti.

Kulajda môj recept na chalupe

Kulajda je tradičná česká polievka, ktorá je obľúbená nielen v Česku, ale aj na Slovensku. Je to veľmi chutná a sýta polievka, ktorú si viete pripraviť aj doma. Tu je môj recept na kulajdu, ktorý som si oblíbil a varím ho na chalupe:

Ingrediencie:

  • 500 g zemiaky (olúpané a nakrájané na kocky)
  • 1 cibuľa (nakrájaná na jemné kúsky)
  • 200 g huby (suché alebo čerstvé, nakrájané na plátky)
  • 2 vajcia
  • 200 ml smotana na varenie
  • 1 liter zeleninový vývar
  • 2 lyžice maslo
  • 2 lyžice múka
  • 2 lyžice ocot
  • Soľ a korenie podľa chuti
  • Kôpor na ozdobu

Postup:

  1. Na panvici rozohrejte maslo a orestujte cibuľu dozlatista.
  2. Pridajte hlivu a spolu orestujte.
  3. Do hrnca vložte zemiaky a zalijeme ich zeleninovým vývarom.
  4. Varíme, kým sa zemiaky nepomalykajú.
  5. Do zemiakov pridajte orestovanú cibuľu a hlivu.
  6. V miske zmiešame smotanu, ocot, múku a vajcia do hladka.
  7. Pomaly pridajte smotanovú zmes do hrnca s zemiakmi a neustále miešajte.
  8. Položte na mierny oheň a varíme ešte 10 minút, kým polievka nezhustne.
  9. Osolte a okoreňte podľa chuti.
  10. Polievku rozlejte do misky a ozdobte kôprom.

Kulajda polievka je teraz hotová! Vychutnajte si ju na chalupe s chlebom alebo popečenými jedlami.

Žiadne hodnotenia

Ingrediencie

Porcia
500g zemiakov
4 hrste čerstvých hríbov
väčšiu cibuľu
5ks varených vajíčok na tvrdo
2L hovädzieho vývaru
500ml mlieka ideálne smotany na šľahanie
so", korenie, kôpor
2PL octu

Nutričné informácie

91 kcal
5,6g Bielkovín
9,4g Sacharidov
3,2g Tuku

Postup

1.

V hrnci som do zlatista spenil cibuľu, pridal som pokrájané hríby a malo plameni restoval. Restoval som približne 15 minút.
Po tom čo som orestoval tak som zahrašil hladkou múkou a dokaldne premiešal. Po tom som zalil hrúcou vodou s bujónom, ale môžete použiť aj vývar alebo čistú vodu.
Označiť ako splnené
2.

Následne som pridal na kocky pokrájamné zemiaky a nechal variť do mäkka. Medzi tým so osolil a opepril.
Označiť ako splnené
3.

Ak sa nám zemiaky uvarili, tak som ju si zmiešal múku so smotanou a zahustil som polievku.
Označiť ako splnené
4.

Na konci som pridal trocha kopru a pridal som pretlačené zemiaky, ktoré som si uvaril an tvrdo.
Označiť ako splnené
5.

Pri servírovaní do taniera nezabudnite dať trocha octu. Tak je to pravé, poctivé a chutné.
Označiť ako splnené

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *