Kuracie prsia na šťave

Dnes len tak na rýchlo, čo mi po nedeli ostalo kuracie mäso, tak ho použijeme k tomuto receptu.
PS: obrázok je ilustračný. Jedlo som si nestihla sfotiť, tak rýchlo ho moji doma zjedli.

Nič sa nedá rýchlejšie pripraviť, než je kuracie mäso. Možno aj preto ho mi Slováci pripravujeme tak často.
Kvôli jeho jednoduchosti a príprave sa stal hitom u nás, ako už píšem.
Ale aj to že ho môžeme prirpaviť na x spôsobou. Popravde na viac spôsobov, ako bravčové alebo hovädzie mäso.

Kuracie prsia na šťave

No a tento recept sa vám vydarí, ako žiaden iný. Stačí dôsledne čítať, čo nižšiš uvádzam. A budeme mať lahôdku na taniery.

Zložky:

  • 4 kuracie prsia
  • 2 lyžice masla
  • 1 cibuľa, nakrájaná na kolečká
  • 2 strúčiky cesnaku, rozdrvené
  • 1 čajová lyžička mletej sladkej papriky
  • 1 lyžica hladkej múky
  • 200 ml kuracieho vývaru
  • 200 ml smotany na šľahanie
  • Soľ a korenie podľa chuti
  • Čerstvá petržlenová vňať na ozdobu

Postup:

  1. Kuracie prsia opláchnite a osušte kuchynským papierom. Posýpte ich soľou, korením a mletou paprikou.
  2. Rozohrejte maslo v hlbšej panvici a orestujte na ňom kuracie prsia z oboch strán, kým nezacvaknú a nezhnednú.
  3. Vložte do pánvice nakrájanú cibuľu a cesnak a dusite ich spolu s kuracím mäsom asi 3 minúty, kým sa cibuľa zjemní.
  4. Pridajte hladkú múku a za stáleho miešania dusíme ešte 1 minútu, aby múka zhustla omáčku.
  5. Zväčšte oheň a pridajte kurací vývar. Premiešajte, aby sa všetky prísady spojili.
  6. Nastavte teplotu na strednú a dusíme omáčku 5 až 7 minút, kým zhustne.
  7. Nakoniec pridajte smotanu na šľahanie a varte ešte 2 minúty, kým omáčka nedosiahne požadovanú konzistenciu.
  8. Podávajte kuracie prsia na štave s omáčkou, posypte čerstvou petržlenovou vňaťou a servírujte s prílohou podľa vlastného výberu.

Dúfam, že vám chutí! Ak máte akékoľvek otázky, neváhajte sa opýtať.

 

Kuracie prsia na štave s ryžou

2) Kuracie prsia na štave s ryžou

Na prípravu kuracích pŕs na šťave s ryžou budeme potrebovať:

  • 4 kúsky kuracích pŕs (bez kostí)
  • 2 lyžice rastlinného oleja
  • soľ a čierne korenie (prípadné iné)
  • 1 citrón
  • 2 strúčiky cesnaku (najlepšie domáci)
  • 2 hrnčeky ryže
  • 4 – 5 hrnčekov vody
  • kôpor alebo petržlen na ozdobenie

Postup prípravy:

1. Kuracie prsia umyjeme, osušíme a nakrájame na rovnaké kusy. Potom každý kúsok posolíme a okoreníme.

2. Do panvice pridáme 2 lyžice olivového oleja a necháme ho rozohriať na stredne vysokú teplotu.

3. Kuracie pŕsia opečieme na panvici z každej strany asi 2-3 minúty, kým nie sú zlatisté.

4. Do panvice pridáme ošúpaný a nakrájaný cesnak a čerstvý tymian alebo rozmarín. Všetko premiešame a pridáme šťavu z jedného citrónu.

5. Nalejeme pohár kuracieho vývaru a necháme zmes povariť asi 20 minút, kým sa prsia uvária do mäkka a šťava zredukuje na polovicu.

6. Ryžu umyjeme a vložíme ju do hrnca. Pridáme 4 hrnčeky vody a zmiešame. Ryžu necháme prevrieť, potom plameň stlmíme a necháme ju miešať sa 20-25 minút, kým voda úplne nevyprchá. Ak ste ešte nikdy nerobili ryžu, návod sa dá zistiť na internete.

7. Hotové kuracie prsia nakrájame na plátky a podávame na tanieri s tekutinou – to je naša šťava spolu s uvarenou ryžou. Ozdobíme kôprom alebo petržlenom.

Dobrú chuť!

 

Kuracie prsia na šťave s tarhoňou

3) Kuracie prsia na šťave s tarhoňou

Na prípravu kuracieho mäsa na šťave s tarhoňou budeme potrebovať:

  • 4 kúsky kuracích stehien alebo pŕs (s kostami alebo bez nich)
  • 2 lyžice olivového oleja
  • soľ a čierne korenie na dochutenie
  • 1 cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 paprika
  • 1 pohár kuracieho vývaru
  • 2 hrnčeky tarhoňovej cestoviny
  • 4 hrnčeky vody
  • kôpor alebo petržlen

Postup prípravy:

1. Kuracie stehná alebo prsia umyjeme a osušíme a potom posolíme a okoreníme.

2. Rozohrejeme olivový olej na panvici a pridáme nakrájané kuracie mäso. Opečieme mäso z oboch strán, kým nie je zlatisté.

3. Do panvice pridáme nakrájanú cibuľu, cesnak a papriku. Premiešame a necháme všetko opekať 2-3 minúty.

4. Pridáme pohár kuracieho vývaru a všetko necháme povariť asi 20 minút, kým sa mäso uvári a šťava zredukuje na polovicu.

5. Tarhoňovú cestovinu umyjeme vo vriacej vode a necháme ju variť 12 minút.

6. Hotové mäso s tarhoňou podávame na tanieri s tekutinou – to je naša šťava. Ozdobíme kôprom alebo petržlenom.

Dobrú chuť!

 

Kuracie prsia na štave s knedlou

4) Kuracie prsia na štave s knedlou

Na prípravu kuracích pŕs na šťave s knedlou budeme potrebovať:

  • 4 kúsky kuracích pŕs (bez kostí)
  • 2 lyžice masla
  • soľ a čierne korenie na dochutenie
  • 1 cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 pohár kuracieho vývaru
  • 2 zemiaky
  • 1 vajce
  • 200 g hladkej múky
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1/2 lyžičky prášku do pečiva
  • kôpor alebo petržlen na ozdobenie

Postup prípravy:

1. Kuracie pŕsia nakrájame na plátky a potom ich posolíme a okoreníme.

2. Na panvici rozohrejeme maslo a opečieme kuracie pŕsia z oboch strán do zlatova.

3. Do panvice pridáme nakrájanú cibuľu a cesnak a opečieme ešte asi 2 minúty.

4. Potom pridáme pohár kuracieho vývaru a necháme zmes variť na miernom ohni asi 10-15 minút, kým mäso nie je úplne uvarené a šťava sa zredukuje.

5. Na prípravu knedle umyjeme a olúpeme zemiaky, potom ich uvarte vo vriacej vode asi 20 minút.

6. Uvarené zemiaky pretlačíme cez cedník a necháme vychladnúť.

7. Potom pridáme 1 vajce, hladkú múku, soľ a prášok do pečiva a vypracujeme hladké cesto.

8. Z cesta uformujeme 4 menšie knedle a vložíme ich do osolenej vriacej vody. Necháme ich variť asi 10-12 minút.

9. Hotové kuracie pŕsia servírujeme na tanier, podlejeme tekutinou zo šťavy a ozdobíme kôprom alebo petržlenom. Knedle môžeme podávať po boku.

Dobrú chuť!

 

Kuracie prsia na šťave so zemiakovou kašou

5) Kuracie prsia na šťave so zemiakovou kašou

Na prípravu kuracích pŕs na šťave so zemiakovou kašou budete potrebovať:

  • 4 kúsky kuracích pŕs (bez kostí)
  • 2 lyžice olivového oleja
  • soľ a čierne korenie na dochutenie
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 pohár kuracieho vývaru
  • 4 stredne veľké zemiaky
  • 1/4 šálky mlieka
  • 2 lyžice masla
  • 1/4 šálky strúhanky
  • kôpor alebo petržlen na ozdobenie

Postup prípravy:

1. Kuracie pŕsia nakrájame na plátky a potom ich posolíme a okoreníme z oboch strán.

2. Na panvici rozohrejeme olivový olej a opečieme kuracie pŕsia z oboch strán do zlatova.

3. Do panvice pridáme nakrájanú cibuľu a cesnak a opečieme ešte asi 2 minúty.

4. Potom pridáme pohár kuracieho vývaru a necháme zmes variť na miernom ohni asi 10-15 minút, kým mäso nie je úplne uvarené a šťava sa zredukuje. Zmes môžete použiť ako omáčku.

5. Zemiaky umyjeme a olúpeme, nakrájame na kocky a uvaríme v osolenej vriacej vode asi 20-25 minút, kým nie sú mäkké.

6. V rovnakom čase, keď uvárame zemiaky, pripravíme si zemiakovú kašu. V hrnci roztopíme maslo a pridáme strúhanku. Opečieme ju asi 2 minúty, kým nie je zlatistá.

7. Potom pridáme už uvarené zemiaky, mlieko a za stáleho miešania ich roztlačíme na kašu.

8. Kašu dochutíme soľou a korením podľa chuti.

9. Hotové kuracie pŕsia môžeme servírovať na tanier, poliať ich šťavou zo šťavy a ozdobiť kôprom alebo petržlenom. Podávame s porciou zemiakovej kaše.

Dobrú chuť!

Similar Posts

2 Comments

  1. Sima píše:

    Pripravujem ich trocha inak z ale aj tvoje recepty obohatili moje skúsenosti.

  2. Lea píše:

    Kuracie prsia na šťave milujem na všetky spôsoby.
    Pripravujem ich takto.
    Na cibuľke opečiem kuracie prsia aké cibuľku s maslom pridáme o niečo neskôr.
    Nezabudne dobre osoliť a okoreniť.
    Zatiahnem mäso zo všetkých strán a potom podlejem vodou alebo vývarom.
    Dusím v šťave a potom pridám trocha lyžíc hustej smotany na varenie.
    Ako prílohu ideálne dávaj ryžu pripravenú v rúre. Alebo tarhoňu.
    Dobrú chuť.
    Vďaka

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *