Najlepšie recepty na lievance

Každý z nás miluje tie chutné sladké alebo slané cesto lievancov. Najlepšie ak je to práve z Amerických filmov. Na toto si doma nedáme dopustiť. Moje deti ich milujú a manžel sa ich nevie prejesť.

Ja ich podávam s javorovým sirupom, medom, tekutou čokoládou, ovocným mixom ale najlepšie je poctivá domáca šľahačka. No tá kupovaná je tiež skvelá ako ozdoba na vrch. Trocah na vrch polejem aj čokoládu a dám ovocie, ktoré práve doma mám.

No poďme si chytro ukázať 10 mojích najlepších receptov na lievance.

 

Lievance môj recept

K tomúto prvému receptu potrebujeme:

  • 250 ml mlieka
  • 200 g hladkej múky
  • 50 g hnedého cukru (alebo trstinového)
  • 1 ks vanilkový cukor
  • 1 ks prášku do pečiva
  • oleja
  • 2 ks vajíčok
  • štipka soli

Príprava lievancov

  1. Vo väčšej siske som si dôkladne premiešala vanilkový cukor, prášok do pečiva, 1/2 múky a 1/2 cukru. Po rozmiešaní som pridala 2 lyžice oleja, 2 žĺtky z vajíčok, štpku kuchynskej soli a mlieko. Potom som si zo zvyšních bielok z vajíčok. Strojom vyšľahala sneh a pomaly vmiešala do cesta. Takto bue nadýchané a dokonalé.
  2. Pripravíme si panvicu tak že ju dôkladne potrieme plejom a rozohrejeme na ohni. Dávam vždy testovnú varešku cesta, aby so  zistila aké je cesto. Vždy ich robím na malom ohni ideáne čo najmenšom. Ak sa mi na nich spravia bublinky, tak ich otočím. Sú hotové keď chytia farbu.
  3. Ja ich podávam zo všetkým čo doma nájdem. S džemom, lekvárom, nutelou, lesným ovocím, sirup alebo grano. A na vrch šĺahačka tá striekaná v speji je podľa mňa najlepšia. Dobrú chuť.

2) Najlepší recept na lievance

Zase jednoduchý recet na prá minút vhodný pre každu gazdinku.

Ja som na prípravu použila:

  • olej
  • 250 ml mlieka
  • 200 g hladkej múky
  • 50 g kryštáloveho curku
  • 2 PL oleja
  • 2 ks vajíčok
  • 1 bal. vanilkového cukru
  • 1 bal. kypriacého prášku do pečiva
  • štipka soli

Postup k príprave lievancov

  1. Všetko sypké som preosiala do misky. Takže múku a do misky som pridala: vanilkový cukor, kryštálový cukor, prášok do pečiva a štipka soli. A všetko to premiešame.
  2. Do misky som k múke a zvyšku pridala 250 ml mlieka, 2 Pl oleja a 2 žĺtky z vajec. Bielka z vajec si nechajte bokom, budeme ich ešte potrebovať. Mixérom so všeteko premiešala.
  3. Mixér ešte použijeme pri zvyšnej polovici cukru a bielok, ktoré vymiešame mixéerom do snehu. Potom Potom varechou pomaly vmiešame do cesta a nechame cesto bokom 10 minút. Nech odpočíva.
  4. Robím ich na pnvici na miernom ohni, Panvicu predtým potriem rastilnným olejom a pekám mierne z oboch strán kým nechtia farbu. Niekto ich dáva do rúry vo formičkách, ale to je zbytočné.
    Podávam ich s lekvárom, širupom alebo rôzne s tým čo mám doma. Dobčú chuť.

3) Banánovo-čučoriedkové – rýchle lievance

Nikto nechce byť hodjny v kuchyni a tak som si pre vás pripravila extrémne rýchly recept na prípravu lievancov s čučoriedkami.

Použijeme:

  • 2 banány
  • 2 vajíčka
  • kokosový olej (alebo obyčajný)
  • cukor
  • hrsť čučoriedok
  • 1/2 hrnčeku ovesných vločiek

Príprava

Ako prvé si ovsené vločky rozmixujem. K nim pridám ošúpané a vidličkou rozpučené banány a pridám vajíčka. Dobre premiešame.

Na chuť pridávam cukor, no ak mám doma med alebo javorový sirup, tak to le lepšie sladidlo.Potom k cestu vymiešam celé učorieky. Môžete ich aj pokrájať no ja mám rada celé.
Potom už len cesto pečiem na panvici, ktorú su vopred vymastím kokosovým olejom alebo iným čo doma máte.

Pečiem ich do zlatista a keď sa mi azčnu pri pečení robiť bublinky, tak ich otočím.
Môžete pri servírovaní ozdobiť tým čo doma máte. Fantázií sa medze nekladú.
A je to, dobrú chuť.

4) Neodolateľné lievance s malinovým tvarohom

Sladká verzia toho, čo všetci tak strašne milujeme. Pripravíme si ju takto jednodcuho. S malinovým vatohom alebo lievance s banánom. Môžete experimentovať s chuťami.

Budeme potrebovať tieto ingrediencie:

  • 550 g hladkej múky
  • 110 g práškového cukru
  • 1 l mlieka
  • vanilkový cukor (na chuť)
  • 5 g prášku do pečiva
  • 2 vajíčka
  • olej (môže byť aj kokosový alebo iný)

Na tvarohovú plnu som použila toto: 

  • hrnček mrazených malín
  • hrnčk čerstvných malín
  • teglík mäkkého tvarohu
  • 1 PL vanilkového cukru
  • 1 PL práškového cukru
  • mäta (na ozdobu)

No a postup je zase jednoduchý

Trojbodový postup.

  1. Pripravila som si väčšiu misku do ktorej som dala tieto prísady: hladkú múku, kvapku oleja, prášok do pečiva, vanilkový cukor a na záver praškový cukor. Nezabudnite pridaj vajíčka a vymiešať dobre cesto na lievance.
  2. Nasekala som si čerstvú mätu. Vymiešala som tvaroh s troškou práškového cukru a priala mrazenú zeleninu. Na konci aj tú mätu.
  3. Peikal som to na pomastenej rozpálenej panvici, po chvíľke keď sa panvica rozohreje tak stihnite plameň. Dám naberačkou cesto na pnvicu a keď mi lievanec chití farbu, tak ho otočím. Potom pridám ho servírujem s tvarohovou plnou a čerstným ovocím. Dobrú chuť.

5) Jablkovo jogurtové (bez droždia)

Jablkovo jogurtové lievance za pár minút. Jednoduché lievance s jablkami. Na prípravu som použila:

  • 2 ks väčších jabĺk
  • 1 vajíčko
  • 1 balíček škoricového cukru
  • 1,5  PL kryštáloveho cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 2 PL oleja
  • teglík bieleho jogurtu
  • 200 g polohrubej múky
  • 8 g kypriaceho práškoveho cukru
  • štipka soli
  • rastlinný olej (na vyprážanie)

Na vrch použijem: 

  • práškový cukor
  • teglík bieleho jogurtu
  • jalbkový alebo ajblkovo-pomarončový džem (ideálne domáci)

Postupujeme pri varení následovne

  1. V miske som si metličkou vymsiešala cukry, celé vajíčko a štipka soli medzi prstami. Po vymiešaní som pridala oleja a teglík jogurtu, ideálne ak je jegurt jemný. Po novom je Bánovecký jogurt ako z vody, tak je ideálny. Pootm som pridala múku a balíček kypriacého prášku, a balíček škorice.
  2. Poto už len pridám nastrúhané jablká bez šupky. Troška štavy z jabĺk nechajte, ak je to potrebné pre vláčnosť cesta.
  3. Ja na prípravu používam orginálnu lievancovú panvicu. A pečiem pomaly. Potom livance ukladám na bok na servítku alebo niečo podobné. Aby zišlo dole, čo najviac masti.
  4. Servírovala som to do s domcáci jblkovo-pomarančovým džemom a trochou jogurtu. Môžete vymiešať spolu džem a jogurt. Na vrch dávam pár kvapiek citrónu. Dobrú chuť.

 

 

6) Super rýchle lievance recept

Tu Vám ukážem ako ich rýchlo pripraviť do pár minút.  Bez toho aby ste prišli o nervy. Ja ich pripravujem takto, ako mňa učila moja mamka.

Použijeme:

  • 220 ml mlieka
  • 2 vajíčka
  • 140 g polohrubej múky
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 1 PL práškového cukru
  • olej (smaženie)

Recept som pripravila takto

AKo vždy, tak najprv vyšľaháme dve žĺtky s práškový cukrom. Potom si preosejeme hladkú muku, ktorú pridáme k vajíčkam a kypriaci prášok s mliekom. Z dvoch bielkoch, ktoré nám zostali si vyšľaháme snech, ktorý opatrne jemnou vareškou vmiešame po častiach do cesta.
Takto nám cesto zvláčneje a bude nedýchané.

Voped rozohriatú panvicu som si vymastila olejom. Leivance som robila na slabom plameni do zlatistej farby. A pri podávaní na tanier som manžela ohúrila servírovaním. Pridala som džem, trocha nutely, na vrch džem zmiešaný s jogurtom. Na to čerstvé černice a kopček domácej alebo kupovanej šľahačky. Bol nadšený. Dobrú chuť milé gazdinky.

7) Americké vegan lievance recept

Do Ameriky by som sa rada niekedy pozrela, no teraz si ich pripomeniem aspoň troškou,, ich jedlom. Výborne k ním pasuje Kanadský javorový sirup. Skvelé raňajky, desiata, olovranť, večera. No proste hodia na stále počas dňa.

Na prípravu som použila:

  • hrnček hladkej múky
  • hrnček kokosového oleja
  • 2 PL rastilnného oleja
  • 1 PL trstinového cukru
  • sirup (na dochutenie)
  • štipka soli (medzi prstami)
  • 1 ČL kypriacého prášku

Postupovala som pri práprave receptu

  1. Najprv som si pripravila veľkú misku. Do nej som dala všetky sypké ingrediencie, ktoré som zmiešala.
  2. Potom som pridala olej a vajíčka a kvalitne premiešala.
  3. Na panvicu pre lievance som dala trcoha oleja a opiekal osm cesto z oboch strán.
  4. Podávam s dorbortami, ktoré som našla v ľadničke. Gramko, džem, lekvár z Kanady a podobne. Dobrú chuť.

8) Lievance pripravené od oka. Takzvane bez váženia

Pokrm, ktorý si zamilujete podobne ako som si ho zamilovala ja a celá moja podarená rodinka.

Použijeme:

  • 1 hrnček mlieka
  • 1 KL oleja
  • 1 ks vajíčka
  • 4 PL hladkej múky
  • 2 PL kryštáloveho cukru
  • po balíčka kryštáloveho cukru
  • štipka soli (lebo je tam múka, tak tam musí isť)

Tu je postup torcha nezvyčajný. Najprv som si všetky ingredience zmiešala do kopy. Vyjde nám take hustejšie cesto, ktoré som doriedzovala vlažným mliekom. Každý si spraví hustotu cesta, akú potrebuje.

Na namastenú a zároveň rozpálenu panvicu som si pridala časti cesta. Ja používam dve alebo jednu lyžičku, ktorou vypracujem také kopčeky. No stačí dať lyžičku cesta na panvicu a potom len vrstviť. Vyjdu vám krásne nadýchané lievance. Nezabudnite cesto obrátiť a pripraviť z boch strán. Bacha na to aby sa vám nepriálili. Mierný plameň. Ja dochucujem čímkoľvek čo mám doma. Dobrú chuť.

 

9) Lievance s droždím – recepty

S týmto receptom si pripravíme 20 porcií za 10 minút prípravu a tepelná príprava je tak 15 až 20 minúť. Záleží od vašej šikovnosti. Tak poďme na to slečinky. Pozor tento recept je dlhší ale najlepší zo všetkých.

Mali by nám vyjsť takéto krásne nadýchané a jemné, ako je nižšie na obrázku.

Ingrediencie:

  • 190 g polohrubej múky
  • 300 ml plnotučného mlieka
  • 1 PL slnečnicového oleja
  • 2 PL kryštáloveho cukru
  • 1 vajíčko
  • šušené droždie (v sáčiku)
  • 2 – 3 PL vlažnej vody

 

Príprava mojích lievancov s droždím

Do malého rhnčeku som dala droždie, vlažnú vodu a nechala na teplom mieste vykysnúť. Dbajte aby ste dobre zakryli pohár. Ideálne potravinárskou fóliou alebo utierkou, tanierikom či niečím podobným.

Do mojej veľkej nerezovej misky som si dala 300 ml plnotučného mlieka. Pridala som jedno celé vajíčko aj so žĺtkom a metličkou som ho rozmiešala v mlieku. Po rozšľahaní som pridala kryštálový cukro v obejme dvoch polievkových lyžíc a zvyšok droždia, ktorý nám ostal.

Pomaly som to všetko vymiešala a za stáleho miešania som pridávala postupne múku. Len pomaly po častiach, tak aby sa mi nespravili hrúdky.
Cesto som ešte zakryté pod utietrko nechala na teplom mieste vedľa radiatora. Nech trocha podkysne. Tak po 10 až 15 minútach som si nám začala pracovať. Veď uvidíte také bublinky a v tedy je dobré.

Na teflónovú panvicu som pridala troška oleja a rozpálial ho na plameni. Hneď som znížila teplotu na minimum a začala pridávať na panvicu cesto.

Ja ich robím lievancie o veľkosti 1,5 až 2 polievkových lyžíc. Tak som pridala cesto a počkala kým nestmavne. Potom som ho obrátila a dopiekla na druhej strane. Takto sa mi na moju panvicu zmestia dve niekdy až tri lievance.

Z tejto porcie mi vždy vyjde tak cca 18 až 20 lievancov. Tie pri servírovaní potriem lekvárom a mňaku jeme jak šialený. Dobrú chuť.

10) Najlepšie recepty na lievance

Priznávam sa, že tento recept som si len tak z hlavy vymslela a vyšiel my. Tak pochopiteľne výjde aj vám.

Ja som na prípravu použila tieto suroviny:

  • 500 ml vlažného mlieka
  • 300 ml hladkej múky (preosejte si ju)
  • 2 vajíčka
  • 20 g droždia
  • 1 PL kryštáloveho curu
  • olej (na vyprážanie)
  • štipka soli (kvôli múke)

Postup prípravy

Toto su kysnuté lievance z kvasku. Takže áno najprv si musíme zmiešať mlieko, droždie a cukor. Je veľmi dobré, ak je mlieko teplé, ale nie horúce. To proces kvasenie urýchly. Dobre nádobu zakryjte utierkou alebo potravinárskou fóliou a dajte na teple miesto. Stačí tak 10 až 15 minút. Môže byť aj dlhšie.

Po dokysnutí som priliala zvyšok mlieka a štiku soli, tak medzi prstami a vajíčka. Dobre metličkou vyšľaháme a postupne pridávame preosiatú múku a miešame. Pridávajte múku po častiach a miešajte aby sa nespravili hrudky.

Potom som cesto zase zakryla a nechala vykysnúť približne jedno hodinku. Nebojte sa nerobím langoše, ale bude vám to chutiť.

Na panvicu som dala trošku oleja aj ten zliala, aby nebolo všetko mastné. Panvicu som nahriala a pridala cesto. Pečieme s oboch strán, tak minútku na malom plameni.

 

Možno sa pýtate, že čo na vrch?

V tomto prípade vám na takmer na konci článku (keďže ste to dočítali, až sem) prezdradím delikatesu.
Uvaríte si silný čaj (šálku), ideálne pečený alebo 3 sáčiky s troškou citrónu a medu. Ideálne aj je to pomarančový čaj. Ten necháte vychaldnúť a vymiešate so neho ríbezľový, pomarančový alebo javorový sirup. Len s týmito tromi mi to chutí najlepšie. Vznikne vám hustá, chutná poleva. 🙂
Dobrú chuť priatelia.

11) Americké lievance s javorovým sirupom

Zase troška Ameriky v recepte.

Použijeme:

  • 160 g hladkej múky
  • 190 ml plnotučného vlažného mlieka
  • 2 PL kryštáloveho cukru
  • 0,5 PL kypriacého prášku
  • 3 až 4 PL oleja
  • 1 vajíčko
  • originálny javorový sirup
  • maslo

Príprava lievancov

Pripravíme si dve misky an prípravu. V jednej miske zmiešame tuhé a druhej riedke zložky. Takže v prvej miske som si zmiešala priesiatú hladkú múku potom cukor a kypriací prášok. V druhej miske mlieko, olej a vajcia. Obe misky spolu spojíme do cesta. Dokladne premiešame a a vyjde nám hladké cesto.

Na panvicu som si dala maslo a piekla cesto. Pkne do zlatistej farby na miernej telote. Obrátime ale druhú stranu robíme očosi kradšie. Nie je nutné aby sa nám pripiekli.

Pri jedení odchutíme javorovým sirupom a mlsáme. Dobrú chuť.

12) Fotorecept: Špaldové lievance s posýpkou

Trocha nezvyčajné ale stle chutné.

Na prípravu som použila:

  • 1 KL cukru
  • 200 g špaldovej múky
  • 1 ČL kypriaceho prášku
  • strúhaný muškátovy oriešok
  • 1 ČL mletej škorice
  • 1 vajíčko
  • 200 ml mlieka
  • 1 PL oleja
  • 250 g jabĺk

Na posýpku som použila:

  • 1 hrsť tekvicových jadierok
  • 1/2 PL škorice
  • 40 g kryštáloveho cukru
  • 1/ 4 hrnček špaldovej múky
  • 1 /3 hrnčeku vločiek (najlepšie tie jemné fialové z Tesca alebo Kauflandu)

 

Špaldové lievance s posýpkou postup

Všetky sypké ingrediencie si zmeišame spolu: hladkú múku, muškátovy oriešok, kypriací prášok, cukor, škorica a pridáme aj jedno vajíčko. To som všetko premiešala a priliala som vlažné mlieko. Nemajte ho horúce postačí troška teplé. Lepšie sa s ním pracuje.

Potom som si oštúpala jablká a nastrúhala ich do cesta. Premiešala a nechala zakryté tenirom odležať v tele tak 25 minút.

Za ten čas je dobré si pripraviť posýpku.
Zmiešame si múku, maslo, trocha škorice, jadierka a vločky. Zmiešame to a výjde nám taký sýpka “posýpka”. To je celé nič s ňou viac netreba robiť.

Po odležení cesta davám také dve až 3 polievkové lyžice cesta na seba. Samozrejme panvicu si omastím a rozhorejme. Hneď ako som dala cesto, tak na vrch dávam posýpku. Normálne rukou nasypem na cesto.
Otočím a upiečiem po minútke, dvoch z druhej strany.

Už opečené lievance servírujem s láskou a džemíkom. Mám domáci od svokry, tak používame kde sa len dá.

13) Cícerové lievance s kvaskom

Na záver trocha iný cesto. Slané cesto narozidel od 12 sladkých. Zmena je život. Je to zdravšia varianta ako len obyčajné cesto, kvaskové cesto je teda zdravšie. Nie o veľmi, ale je.

Použijeme:

  • 110 g cícerovej múky
  • 2 PL kvásku
  • 3 PL olivového oleja
  • 230 g celoznej pšeničnej múky
  • troška soli

 

Pripravujeme takto

V prejliadnej mise, ale do jasnkého skla som si dala pre múky a kvások. Preišala s mierne teplou vodou a vypracovala som cestou. Nechala som pod potravinárskou fóliu kvasiť 3 hodiny. Pri radiatore, teda na teplom mieste. Sklenená nádoba, kvôli tomu, že vidíte ako kvasí a či už je vyskavené cesto.

Po dokvasení som do cesta pridala na jmeno nastrphanú mrkvu a karfiól, ktorý som mala s vývaru. Pridala som trocah roztlačeného cesnaku a na jemno nakrájanú petržlenovú vňať. Dobre som to vymiešala a nechala ešte tak približne 20 minúť odstáť prikrité.

Potom som zase cesto premiešala a dávkovala na rozhoriatu panvicu. Opiakal z oboch strán a podávala s tekutým syrom a medom. Nezvyčajná kombinácia ale mne chutí. Dobrú chuť.

Zmitne z taniera skôr ako by ste povedali švec.

 

+ Bonusový Videorecept k lievancom

Ja viem, že nie každý rád číta dlhé recepty a preto vždy, ak môžem tak k receptu na koniec pridám aj nejaké to krátke video s návodom. A taktiež ne každá gazdinka vie presne, ako navariť. A video je skvelým pomocníkom.

Lievance s nastrúhaným jablkom a lesným ovocím | Viktor Nagy | rýchlovečky

Kalórie – lievance

Možno máte, tak často ako mám aj ja depky z toho čo skonzumujete. Preto je dobré si pripomenú kalórie tohto jedla. Pri týchto lievancoch vychádza z kalorických tabuliek na 100g lievancu.

Tabuľka energetických / kalorických hodnôt

Energetická hodnota 2895 kJ
kcal 213
Bielkoviny 11,5 g
Sacharidy 34 g
Tuky 1,8 g
Cukry 5,9 g
Nasýtené mastné kyseliny 0,8 g
Transmastné kyseliny 0 g
Mononenasýtené 0 g
Polonenasýtené 0 g
Cholesterol 0 g
Vláknina 0 g
Soľ 0,4 g
Voda 0 g
Vápnik 0 g
PHE 554 mg

Názory na tieto recepty

Mojích emailových odberateľov som sa spýtala ako im chutiť jeden z vyššie uveddených receptov. Bola som veľmi prekvapená z ich reakcií.

“Ja som doma nikdy nepripravovala lievance. Odporučil mi ich až newslatter od Chutnej Varešky. Nikdy som neverila, že môžu byť, až tak chutné a nadýchané. Za mňa 10 z 10 bodov. Jednoznačne odporúčam.”

“Za môj život som pripravila nespočetne veľa livancov. No nikdy som nepripravovala tvarohové či kysnuté. To ma naozaj prekvapilo a hneď som ich musela vyskúšať. Sú naozaj úžastné. Veľká pochvala.”

Zbožňuje každý recept od našej Klaudii. Preto som rada, že môžem vyjadriť, takto verejne svoju podporu. Varíš naozaj skvelé recepty. Stačí sa len inšpirovať.

“Ja väčšinou, nič také nevarím ale toto mi zachutilo, tak odporúčam každému čitateľovi.”

Vedeli stem že Wikipédia označuje lievance takto: “je kysnutý druh múčnika, podobný palacinke..”

 

Záver k receptom na lievance

No tak toto je závre môjho maratónu trinástich receptov na lievance. Verím, že ste sa dočítali, až na úplny koniec článku a že Vám to bolo k niečomu prospešné. Ja som rada, ak môžem trocha kulinárčiť, tu na internete a pomáhať mladým gazdinák zdokonaľovať sa v kuchyni.

Po čase, by som rada pridala ďalšie, recepty a tak tento článok budem po čase aktualizovať. Takže uložte si ho do mobilu, alebo do záložky a pripravte sa na nové inšpirácie.

Ja budem veľmi rada, ak mi zanecháte nejaký pozitívny či negatívny komentár nižšie pod textom. Každý jeden prečítam a osobne naň odpoviem. Budem taktiež rada, ak tento článok zazdieľate na sociálnych sieťach ako je Tiktok, Inatagram a Facebook. Nech sa o tomto obsahu dozvie čo najviac ľudí.
A tak už Vám na koniec želám len dorbú chuť a veľa inšpirácie v kuchyni.

Najlepšie jednoduché lievance - recept - 13x FOTO
Najlepsie recepty na lievance 1

Najlepšie recepty na lievance. Destať rýchly, chutných receptov, videorecepty, kysnuté lievance, z droždím, a hrnčekové. Americké nadýchané..

Type: Raňajky

Cuisine: Slovenský

Keywords: lievance

Recipe Yield: 15

Calories: 213

Preparation Time: PT0H10M

Cooking Time: PT0H20M

Total Time: PT0H30M

Recipe Video Name: Lievance s nastrúhaným jablkom a lesným ovocím | Viktor Nagy | rýchlovečky

Recipe Video Description: Vo videu si ukážeme recept na moj pochúťku.

Recipe Video Thumbnail: https://www.youtube.com/watch?v=n8eiwCXTsiM

Lievance s nastrúhaným jablkom a lesným ovocím | Viktor Nagy | rýchlovečky

Recipe Ingredients:

  • 500 g múky
  • kryštálový cukor
  • práškový cukor
  • hrnček mlieka
  • javaorový sirup
  • štipka soli
  • mäta
  • ovocie

Recipe Instructions: Do misky si Nagy dal 400g hladkej múky a pridal 500 ml mlieka. Vymiešala to metličkou a pridal 4 veľké polievkové lyžičky práškového cukru, štipku soli a jedno vajíčko. Ošupal si jablko, ktoré nastrúhal na tadle do cesta. Premiešal to a mal hotové cesto.

Editor's Rating:
4.96

Pros

  • Jednoduchá príprava
  • Rýchly recept
  • Potrebujeme málo ingrediencií
  • Nízko kalorické
  • Vhodné po celý deň
  • Vhodné na každý deň
  • Aj pre veganov

Cons

  • Bez ovocia to proste nie je ono.

1) Recept na tradičné lievance

Potrebujete:

  • 250 ml mlieka
  • 250 g hladkej múky
  • 2 vajcia
  • 2 PL cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 balíček kypriaceho prášku
  • štipku soli
  • olej na vyprážanie

Postup:

  1. Vo veľkej miske zmiešajte múku, cukor, vanilkový cukor, kypriaci prášok a soľ.
  2. Do inej misky rozšľahajte vajcia a pridajte mlieko. Premiešajte.
  3. Pridajte tekutú zmes do surových ingrediencií a dobre premiešajte, aby ste získali hladké cesto.
  4. Nechajte cesto odpočívať 15-20 minút.
  5. Na panvici rozohrejte olej.
  6. Lyžicou odoberajte cesto a vkladajte ho na panvicu. Opekajte z oboch strán do zlatista.
  7. Lievance vykĺzajte na tanier s papierovým obrúskom, aby sa zbavili nadbytočného oleja.
  8. Podávajte s džemom, cukrom alebo šľahačkou. Dobrú chuť!

2) Recept na banánové lievance

Potrebujete:

  • 2 zrelé banány
  • 1 vajce
  • 1 PL medu
  • 1/2 čl praktickej múky
  • 1/2 čl kypriaceho prášku
  • štipku soli
  • olej na vyprážanie

Postup:

  1. V mise rozdrvte zrelé banány vidličkou.
  2. Pridajte vajce a med a dobre premiešajte.
  3. Pridajte múku, kypriaci prášok a soľ a znovu premiešajte, kým sa všetko spojí dohromady.
  4. Nechajte cesto odpočívať 5-10 minút.
  5. Na panvici rozohrejte olej.
  6. Lyžicou odoberajte cesto a vkladajte ho na panvicu. Opekajte z oboch strán do zlatista.
  7. Lievance vykĺzajte na tanier s papierovým obrúskom, aby sa zbavili nadbytočného oleja.
  8. Podávajte s medom, čerstvým ovocím alebo ľubovoľnou polevou. Dobrú chuť!

3) Recept na slané lievance s syrom a šunkou

Potrebujete:

  • 250 ml mlieka
  • 200 g hladkej múky
  • 2 vajcia
  • 100 g syra (najlepšie ementál, eidam alebo gruyère), nastrúhaného
  • 100 g šunky, nakrájanej na drobné kocky
  • 1 PL rozpusteného masla
  • 1 čl kypriaceho prášku
  • štipku soli

Postup:

  1. Vo veľkej miske zmiešajte múku, kypriaci prášok a soľ.
  2. Do inej misky rozšľahajte vajcia a pridajte mlieko a rozpustené maslo. Premiešajte.
  3. Pridajte tekutú zmes do surových ingrediencií a premiešajte, aby ste získali hladké cesto.
  4. Pridajte nastrúhaný syr a šunku a znovu premiešajte, aby sa ingrediencie dobre premiešali.
  5. Na panvici rozohrejte olej alebo rozpustené maslo.
  6. Lyžicou odoberajte cesto s kúskami syra a šunky a vkladajte ho na panvicu. Opekajte z oboch strán do zlatista.
  7. Lievance vykĺzajte na tanier s papierovým obrúskom, aby sa zbavili nadbytočného oleja.
  8. Podávajte ako slaný dezert alebo ako súčasť slaného jedla. Dobrú chuť!

Similar Posts

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *