Skvelá staročeská kulajda

1 hodina

stredná

5

Nič nie je lepšie než si na zimné počasie pripraviť chutný, rýchlu polievku, ktorá zahreje v každom počasí. Výhodou je to, že dnes som si pre vás pripravila staročeskú kulajdu.

Mnohí z vás zrejme nepočuli o tejto polievke, ale my starší si ju pamätáme. Moja mamka mi ju varila dosť často a najme som na nej milovala jej krémovosť a chuť. Ako dieťaťu mi vadili hríby, alebo to nebola pekážka. Bolo to naša obľúbená rodiná polievka. Polievka na ktorú sa do dnes všetci tešíme.

 

Ako sa hovorí polievka je základ a pravá poctivú a hutná kulajda ňou jednoznačne je.

Staročeská kulajda

Žiadne hodnotenia

Ingrediencie

Porcia
hríby (surové 3 hrste, sušené dve hrste),
1ks väčšej cibuľky
2PL masla
kurací vývar / voda
5ks zemiakov
soľ
čierne korenie
cukor, soľ, kôpor
smotana
1 - 2PL hladkej múky
ocot
2ks vajíčok

Nutričné informácie

89 kcal
5,6g Bielkovín
9,1g Sacharidov
3,2g Tuku
0,4g Vlákniny

Postup

1.

Ako prvé si pripravíme huby, ktoré ak máme sušené tak anmočíme na 30 minút do vlažnej vody. Ak máme šerstvé tak ich nakrájamé na menšie kocky.
Označiť ako splnené
2.

Nakrájame si cibuľku na kocky a speníme ju buď na masle alebo na slnečnicovom oleji. Pekne do zlatista. K prestovane cibuli prdáme nakrájané hríby. Ak sme mali hríby sušené a namočili sme ich tak ich zbavte vody. Proste ich tlačte v rukách kým nevyýjde celá voda.
Označiť ako splnené
3.

Pár sekúnd ich orestujeme a zelejeme horúcou vodou, alebo aj mám vývar tak ním. Varíme približne 15 minút. Za ten čas si prirpavme zemiaky.
Očistené a na kocky pokrájané zemiaky pridáme do polievky a okoreníme a osolíme podľa chuti. Soľou, čierným mletým korením, štipkou raci alebo bobkovým listom. Ja prádavam k aróme aj nové korenie.
Označiť ako splnené
4.

Pripravíme si zhustenku. Vo vode a šľahačkovej smotane si zmiešame hladkú múku. Ak chcete tak môžete aj zdravšou variatu špaľdovej múky. Dôkladne rozmišajte habarkou alebo meltličkou, aby vám nesotali guľôčky múky teda hrudky.
Zosilníme oheň a za stáleho miešania pridáme našú zhustenku. Pridávajte zhusenku po tom čo nám zemiaky zmäkkli. Takúto polievku necháme trocha mimo plameňa a za ten čas do nej pridáme ocot, soľ, cukor, koreniny podľa chuti.
Označiť ako splnené

Poznámky

Na záver nezabudnite uvariť vajíčka a prekrojiť ich na polovicu. Pri servírovaní och spolu s bylinkami dajte do teniera. A polievočku s názvom staročeská kulajda. Dobrú chuť.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *