Slovenská kulajda recept
Kulajda polievka – pravý český zázrak kuchyne.
Pýcha českej kuchyne aj tak by sa dala nazvať táto výdatna polievočka. Ak ste vášnivý hubár či hubárka, tak je na mieste si pripraviť práve kulajdu.
Kulajda je poctivá a konzistenciou hustá polievka, ktorá má svoje korene v česku no existuje aj tá našá pravá slovenská verzia kulajdy. Dnes si však spoločne pripravíme práve tu českú poctivú. Kulajda polievka a moô návod nižšie.
Slovenská kulajda recept
Čo by ste mali vedieť o kulajde?
Kulajda je skutočne preslávená česká polievka, ktorá si zaslúži piedestal v českej kuchyni. Hustá výdatná polievka s hríbami a smotanou zaručuje skvelú chuť a pôžitok z jedla. Zasíti aj toho najväčšieho papkáča. Chutná krémová polievka je vhodná ako hlavné jedlo nakoľko je veľmi výdatná.
Žiadne hodnotenia
Ingrediencie
Porcia
2PL maslo | |
4ks zemiakov | |
2PL hladkej múky | |
2 šálky hríbov | |
250ml 30% smotany na šľahanie | |
1l slepačieho alebo zeleninového vývaru | |
4PL octu | |
2PL kryštálového cukru | |
bobkový list | |
mleté čierne korenie | |
kuchynská soľ | |
nové celé korenie |
Nutričné informácie
91
kcal
5,6g
Bielkovín
9,1g
Sacharidov
3,2g
Tuku
0,3g
Vlákniny
Postup
1.
Vo vyššom hrnci si zohrejeme maslo a pridáme dve plné lyžice hladkej múky. Takto jdnoducho pripravíme ružovú zásmašku. Následne podlejeme horúcim vývarom a pomocou habarky alebo metličky dôkladne rozmiešame.
Predsa necheme žiadne hrudky. Podlievajte vývarom tak, aby ste dosiahli vami požadovanú hostotu. :)
Označiť ako splnené
2.
Trocha tak 10 až 15 minút to povarím a pridám nakrájané hríby či už sušené alebo čerstvé, bobkový list, mleté čierne korenie a trocha vegety. Vegeta nie je v ingredienciách, ale ja ju sem tam šupnem do hrnca. Povaríme približne 15 minút.
Označiť ako splnené
3.
Kým sa mi varí tak som si očistila zemiaky, ktoré som nakrájala na koci a pridala do hrnca. Varila som ich približen tak 15 minút do mäkka.
Označiť ako splnené
4.
Následne som do hrnca za miešania vlila smotanu šľahanie, nasekaná kôpor a tak dve a pol lyžicke kuchynského kryštáloveho cukru. Povarial som to tak ešte 10 až 20 minút možete aj menej. Len dávajte pozor na to aby sa vám zemiaky nerozvarili. Nemusíte tak dlho variť, ale mne chutia keď sú kraje zemiakov jemne prevarené.
Po dovarení a odstravení z plameňa so do polievky dala ocot. Opäť podľa chutí, ak mám viac polievky tak pridám aj tri lyžice octu ak menej tak dve. Ak polievku varí môj muž tak dá aj päť lyžíc. Opät je to na vás, všetko je podľa vašej chuti.
Označiť ako splnené
5.
Polievku jeme s hrubým krajcom chleba a na vrch dáme ešte štipku kôpru. Je to tak chutnejšie.
Tak priatelia všetko najlepšie a prajem dobrú chuť.
Označiť ako splnené
Poznámky
Pri podávanie polievky môžete na vrch dať uvarené prekrojené vajíčko. Česi to tak jedia. A je to veľmi chutné. :)
Pridaj komentár