Tradičná kulajda

1 hodina

jednoduchá

8

O polievke kulajda ste už zrejme na 100% počuli. Dnes som o nej napísala vacero receptov aby som aj maldšej generácií ukázala poctivú kuchyňu. Taktiež ak checete tento recept v lepšej a chutenšej variante s octom. Tak navštávte tento recept: kulajda polievka – pravý český zázrak kuchyne.

Tradičná kulajda

Kulajda je tradičná česká polievka, ktorá si získala popularitu aj mimo hraníc Českej republiky. Jej název pochádza z českého slova „kulatý“, čo znamená kôpka alebo halda, čo presne opisuje spôsob, ako je táto polievka servírovaná. Tradičná kulajda obsahuje hlavne hlivu ustricovú, šťouchané zemiaky, kyslú smotanu, ocot a kopu čerstvej pažítky, ktorá jej dáva charakteristickú vôňu a chuť.

Ak si prajete vyskúšať tradičnú kulajdu, môžete sledovať tento videonávod, kde tovarochovia postupne ukážu, ako ju pripraviť.

Taktiež, ak hľadáte lepšiu a chutnejšiu variantu kulajdy s octom, môžete sa pozrieť na tento recept, kde sa dozviete viac o tomto jednom z pokladov českej kuchyne.

Prajem vám dobrú chuť!

Žiadne hodnotenia

Ingrediencie

Porcia
4ks na tvrdo uvyrených vajec
4ks zemiakov,
250ml mlieka
250ml smotany (kyslá alebo na šľahanie)
2PL hladkej múky
1PL masla
2PL citrónovej šťavy
2 hrsti šuených alebo čerstvých húb
2PL cukru
kôpor
rasca
soľ

Nutričné informácie

89 kcal
5,6g Bielkovín
9,2g Sacharidov
3g Tuku

Postup

1.

Sušené huby si namočíme na noc s trochou rasce, alebo stačí aj 20 - 30 minút. Následne ich dôkladne scedíme a pritlačíme na nich aby vyšla všetká voda.
Označiť ako splnené
2.

Do vyššieho hrnca si dáme trocha olivového a pridáme na kocky pokrájané zemiaky. Ako vidíte chýba tu cibuľka, keďže toto je iný recept, ale ak chcete tak pridajte cibuľku.
Zalejeme osolonou vodou a necáme variť pod pokrievkou. (Môžeme taktiež použiť vývaj alebo vodu z bujónom)
Označiť ako splnené
3.

Za ten čas čo sa na varia zemiaky, tak zmeiešame s mliekom a hladkou múkou ako zhustenku. Dôkladne premiešajte habarkou aby sa nám nespravili hrudky.
Po tom čo zemiaky zmäkkli tak zahustíme polievku múkou a smotanou a pridáme kocku masla.
Označiť ako splnené
4.

Na koniec do polievky pridajte smotanu na zjemnenie, kôpor, citrónovú šťavu, Prípadne okorente čierným korením a soľou. Pri servírovaní pridajte vajíčka do taniera a podávajte s opraženým chlebom. Dobrú chuť pratelia.
Označiť ako splnené

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *