Údeninová polievka s krúpami

42 minút

jednoduchá

6

Chutná polievka, ktorá vždy vyčarí úsmev na tvári môjmu mužovi. Často varená polievka najme na východnom Slovensku v dedinách. Poďme si teda ukázať ako sa varila v roku 1963 presne tak ako ju varila vaša babka.

Táto polievka je veľmi rýchla a jednoduchá a prakticky k nej takmer nič nepotrebujete. Všetko potrebné viete kúpiť za päť minút v obchode.

U nás doma sa smejeme tomu, že tento recept je taký „čo ľadnička“ dala. Keďže k nemu takmer nič nepotrebujete.

 

Údeninová polievka s krúpami

Údeninová polievka s krúpami je výbornými chuťovkami vystužená, teplá a sýta. Je to jedno z tradíčných jedál, ktoré sa často varia na východnom Slovensku, najmä v dedinách.

Ingrediencie:

  • 500 g údeniny (napríklad slaniny, klobásy alebo šunky)
  • 1 väčšia cibuľa
  • 2 mrkvy
  • 2 zemiaky
  • 100 g krúp (pšeničné alebo krupicové)
  • soľ, korenie (napríklad čierne korenie, mletá paprika)
  • petržlenová vňať na ozdobu

Postup:

  1. Údeninu nakrájame na menšie kúsky, cibuľu ošúpeme a nakrájame na drobné kocky.
  2. V hrnci s trochou oleja orestujeme cibuľu, pridáme nakrájanú údeninu a orestujeme ju do zlatista.
  3. Pridáme nadrobno nakrájanú mrkvu a zemiaky a dusíme ich spolu s údeninou asi 5 minút.
  4. Zalejeme vodou, aby bolo všetko dobre pokryté, pridáme soľ, korenie a necháme povariť.
  5. Počas varenia odstraňujeme penu, ktorá sa vytvorí na povrchu.
  6. Potom pridáme krúpy a varíme ešte ďalších 10 – 15 minút, kým krúpy nezmäknú.
  7. Polievku môžeme v prípade potreby dochuťovať soľou a korením podľa chuti.
  8. Podávame s pokrájanou petržlenovou vňaťou na ozdobu.

Táto údeninová polievka s krúpami je vhodná ako hlavné jedlo alebo ako chutný predkrm. Pôžitok z nej ešte viac zvýrazníte, ak si ju podáte s krajcom čerstvého chleba. Navodzuje to úžasnú atmosféru rodinnej kuchyne, na ktorú sa mnohí z nás radi spomínajú.

Žiadne hodnotenia

Ingrediencie

Porcia
400g údeného mäsa
miešaná koreňové zelenina
1 cibuľa
50g krúp
voda
čierne korenie, soľ

Nutričné informácie

55 kcal
3g Bielkovín
3,5g Sacharidov
3,2g Tuku

Postup

1.

Ako prvé si dáme do hrnca zovrieť vodu za ten čas pri pripravíme údené mäso. Tak ako vo väčšine receptov tak aj tu si kvalitne umyjeme mäso. Mäso varíme do vtedy kým sa nám neuvarí.
Označiť ako splnené
2.

Tak 30 minút po varení pridáme vopred očistenú a umytú miešanú koreňovú zeleninu. taktiež pridáme očistenú cibuĺu v celku. Niekto pridáva cibuľu so šupkou, ale ja v tom nevidím nejakú značnú výhodu.
Označiť ako splnené
3.

Približne po hodine sa nám uvarí mäso, ale môžete ho nechat variť aj dve hodiny.. Záleží to od tuhosti mäsa a jeho veľkosti. Po tom čo sa nám mäso uvarilo tak z hrnca vyberieme a dáme na bok.
Označiť ako splnené
4.

Očistíme a nakrájame zemiaky, ktoré dáme do hrnca uvariť a podľa potreby osolíme. K uvarený zemiakom môžeme na koniec pridať nakrájamné mäso na kocky.
Moja babka však mäso nechala bokom a pridala pár kociek do tanier, ktoré zaliala polievkou. Je na vás ako to spravíte. Môžeme jedlo ovzlášniť petržlenom pri servírovaní. Dobrú chuť prajem.
Označiť ako splnené

Poznámky

PS: fotka na začiatku stránky le ilustračná. Ďakujem za pochopenie. :) (Pixbay)
Značky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *