Údeninová polievka s krúpami
Chutná polievka, ktorá vždy vyčarí úsmev na tvári môjmu mužovi. Často varená polievka najme na východnom Slovensku v dedinách. Poďme si teda ukázať ako sa varila v roku 1963 presne tak ako ju varila vaša babka.
Táto polievka je veľmi rýchla a jednoduchá a prakticky k nej takmer nič nepotrebujete. Všetko potrebné viete kúpiť za päť minút v obchode.
U nás doma sa smejeme tomu, že tento recept je taký „čo ľadnička“ dala. Keďže k nemu takmer nič nepotrebujete.
Údeninová polievka s krúpami
Údeninová polievka s krúpami je výbornými chuťovkami vystužená, teplá a sýta. Je to jedno z tradíčných jedál, ktoré sa často varia na východnom Slovensku, najmä v dedinách.
Ingrediencie:
- 500 g údeniny (napríklad slaniny, klobásy alebo šunky)
- 1 väčšia cibuľa
- 2 mrkvy
- 2 zemiaky
- 100 g krúp (pšeničné alebo krupicové)
- soľ, korenie (napríklad čierne korenie, mletá paprika)
- petržlenová vňať na ozdobu
Postup:
- Údeninu nakrájame na menšie kúsky, cibuľu ošúpeme a nakrájame na drobné kocky.
- V hrnci s trochou oleja orestujeme cibuľu, pridáme nakrájanú údeninu a orestujeme ju do zlatista.
- Pridáme nadrobno nakrájanú mrkvu a zemiaky a dusíme ich spolu s údeninou asi 5 minút.
- Zalejeme vodou, aby bolo všetko dobre pokryté, pridáme soľ, korenie a necháme povariť.
- Počas varenia odstraňujeme penu, ktorá sa vytvorí na povrchu.
- Potom pridáme krúpy a varíme ešte ďalších 10 – 15 minút, kým krúpy nezmäknú.
- Polievku môžeme v prípade potreby dochuťovať soľou a korením podľa chuti.
- Podávame s pokrájanou petržlenovou vňaťou na ozdobu.
Táto údeninová polievka s krúpami je vhodná ako hlavné jedlo alebo ako chutný predkrm. Pôžitok z nej ešte viac zvýrazníte, ak si ju podáte s krajcom čerstvého chleba. Navodzuje to úžasnú atmosféru rodinnej kuchyne, na ktorú sa mnohí z nás radi spomínajú.
Ingrediencie
Porcia
400g údeného mäsa | |
miešaná koreňové zelenina | |
1 cibuľa | |
50g krúp | |
voda | |
čierne korenie, soľ |
Pridaj komentár