Tu je rýchly recept na kelovú polievku s párkom:
Zložky:
- 1 veľká hlávka kelu, jemne nakrájaná
- 2 párky, nakrájané na plátky
- 1 cibuľa, jemne nakrájaná
- 2 strúčiky cesnaku, nastrúhané
- 1 liter zeleninového vývaru
- soľ a korenie podľa chuti
- olej na opraženie
Rýchla kelová polievka s párkom
Postup:
- Rozohrejte olej v hrnci na stredne veľkej teplote. Pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak a opražte ich, až kým nebudú mäkké a zlatisté.
- Pridajte nakrájané párky a opražte ich spolu s cibuľou a cesnakom, až kým nebudú jemne hnedé.
- Pridajte nakrájaný kel do hrnca a premiešajte, aby sa párky, cibuľa a cesnak rovnomerne premiešali s kelom.
- Zalejte všetko zeleninovým vývarom a pridajte soľ a korenie podľa chuti.
- Varíme polievku na miernom ohni, kým sa kel stane mäkkým, zvyčajne to trvá asi 15-20 minút.
- Ak chcete polievku ešte viac načasovať, môžete ju nechať na rozdiel od zeleniny, celý hrniec premiešať a variť až do hladka alebo môžete použiť mixér na ďalšie spracovanie.
- Nakoniec podávajte teplú kelovú polievku s plátky párkov a podávajte s čerstvým chlebom.
Dobrú chuť!
2)
Ingrediencie:
- 200 g čerstvej kapusty (kelu)
- 2-3 kusy párkov (napr. kuracie alebo bravčové)
- 1 stredná cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 stredné zemiaky
- 1 mrkva
- 1 liter zeleninového alebo kuracieho vývaru
- 2 lyžice olivového oleja
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 1/2 lyžičky sušeného majoránu (voliteľné)
- Čerstvá petržlenová vňať na dochutenie (voliteľné)
Postup:
-
Príprava surovín: Cibuľu nakrájajte nadrobno, cesnak na plátky, zemiaky a mrkvu na kocky. Kel dôkladne umyte, odstráňte tvrdé stonky a nasekajte na menšie prúžky.
-
Smaženie zeleniny: Na veľkej panvici alebo hrnci zahrejte olivový olej. Pridajte cibuľu a smažte, kým nezmäkne a nezíska zlatistú farbu. Potom pridajte cesnak a krátko orestujte, aby sa uvoľnila jeho aróma.
-
Pridanie ďalších surovín: Do hrnca pridajte mrkvu, zemiaky a kel. Všetko premiešajte a smažte asi 5 minút, aby sa zelenina trošku orestovala.
-
Príprava polievky: Prilejte vývar a priveďte k varu. Znížte teplotu a nechajte polievku variť asi 15-20 minút, kým zemiaky a mrkva nezmäknú.
-
Párky: Po uplynutí doby varenia pridajte nakrájané párky a varte ešte ďalších 5 minút.
-
Dochutenie: Ochuťte soľou, čiernym korením a majoránom podľa chuti. Ak chcete, pridajte nakrájanú čerstvú petržlenovú vňať na záver.
-
Servírovanie: Polievku podávajte horúcu, ideálne s čerstvým chlebom alebo pečivom.
Dobrú chuť!