Skvelá staročeská kulajda
Nič nie je lepšie než si na zimné počasie pripraviť chutný, rýchlu polievku, ktorá zahreje v každom počasí. Výhodou je to, že dnes som si pre vás pripravila staročeskú kulajdu. Mnohí z vás zrejme nepočuli o tejto polievke, ale my starší si ju pamätáme. Moja mamka mi ju varila dosť často a najme som na nej milovala jej krémovosť a chuť. Ako dieťaťu mi vadili hríby, alebo to nebola pekážka. Bolo to naša obľúbená rodiná polievka. Polievka na ktorú sa do dnes všetci tešíme.
Ako sa hovorí polievka je základ a pravá poctivú a hutná kulajda ňou jednoznačne je.
Skvelá staročeská kulajda – ingrediencie
Ku kulajde použujeme tieto prísady:
- hríby (surové 3 hrste, sušené dve hrste),
- 1 ks väčšej cibuľky,
- 2 PL masielka alebo rastliného oleja,
- kurací vývar (ak nemáte tak môže byť zeleninový alebo proste horúca voda),
- 5 ks zemiakov,
- soľ,
- čierne korenie,
- cukor,
- ocot,
- smotanu,
- hladku alebo špaľdovú múku,
- kôpor,
- pár kusov vajíčok na vrch polievky.
Skvelá staročeská kulajda – postup
Poďme teda na postup pratelia.
- Ako prvé si pripravíme huby, ktoré ak máme sušené tak anmočíme na 30 minút do vlažnej vody. Ak máme šerstvé tak ich nakrájamé na menšie kocky.
- Nakrájame si cibuľku na kocky a speníme ju buď na masle alebo na slnečnicovom oleji. Pekne do zlatista.
- K prestovane cibuli prdáme nakrájané hríby. Ak sme mali hríby sušené a namočili sme ich tak ich zbavte vody. Proste ich tlačte v rukách kým nevyýjde celá voda.
- Pár sekúnd ich orestujeme a zelejeme horúcou vodou, alebo aj mám vývar tak ním. Varíme približne 15 minút. Za ten čas si prirpavme zemiaky.
- Očistené a na kocky pokrájané zemiaky pridáme do polievky a okoreníme a osolíme podľa chuti. Soľou, čierným mletým korením, štipkou raci alebo bobkovým listom. Ja prádavam k aróme aj nové korenie.
- Pripravíme si zhustenku. Vo vode a šľahačkovej smotane si zmiešame hladkú múku. Ak chcete tak môžete aj zdravšou variatu špaľdovej múky. Dôkladne rozmišajte habarkou alebo meltličkou, aby vám nesotali guľôčky múky teda hrudky.
- Zosilníme oheň a za stáleho miešania pridáme našú zhustenku. Pridávajte zhusenku po tom čo nám zemiaky zmäkkli.
- Takúto polievku necháme trocha mimo plameňa a za ten čas do nej pridáme ocot, soľ, cukor, koreniny podľa chuti.
Na záver nezabudnite uvariť vajíčka a prekrojiť ich na polovicu. Pri servírovaní och spolu s bylinkami dajte do teniera. A polievočku s názvom staročeská kulajda. Dobrú chuť.