Slivkový koláč s posypkov

Ingrediencie:

  • 250 g hladkej múky
  • 150 g zmäknutého masla
  • 100 g práškového cukru
  • 3 žĺtky
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
  • 1/2 čajovej lyžičky soli
  • 600 g švestiek
  • 50 g krupicového cukru
  • 50 g strúhaneho masla
  • 50 g strúhaných mandlí

 

Slivkový koláč s posypkov

Postup:

  1. Najprv si predhrejte rúru na 180 °C a vymažte si plech maslom alebo vysteľte papierom na pečenie.
  2. Vo veľkej mise zmiešajte múku, zmäknuté maslo, práškový cukor, žĺtky, vanilkový extrakt a soľ. Vytvorte hladké cesto.
  3. Cesto rozprostrete na plech a vyrovnajte ho.
  4. Na cesto rozložte švestky a posypte ich krupicovým cukrom.
  5. Zmiešajte strúhané maslo a strúhané mandle a posypte švestky touto zmesou.
  6. Koláč dajte do predhriatej rúry a pečte približne 35-40 minút, alebo kým těsto nie je zlatavé a slivky sú mäkké.
  7. Po upečení nechajte koláč vychladnúť a podávajte ho s vanilkovou zmrzlinou, šľahačkou alebo samotný.

Dobrú chuť!

 

2)

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 250 g hladkej múky
  • 100 g práškového cukru
  • 125 g masla (zmäknutého)
  • 1 vajce
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • Štipka soli
  • 2-3 lyžice mlieka (podľa potreby)

Na plnku:

  • 500 g sliviek (umytých a odkôstkovaných)
  • 2-3 lyžice práškového cukru (podľa chuti)
  • Štipka škorice (voliteľné)

Na posýpku:

  • 150 g hladkej múky
  • 100 g práškového cukru
  • 100 g studeného masla
  • 1 lyžička škorice (voliteľné)
  • 50 g mletých orechov (voliteľné)

Postup:

  1. Príprava cesta:

    • V miske zmiešajte hladkú múku, práškový cukor, prášok do pečiva a štipku soli.
    • Pridajte zmäknuté maslo a vajce. Rukami alebo mixérom spracujte cesto. Ak je cesto príliš hutné, pridajte 2-3 lyžice mlieka.
    • Cesto zabaľte do fólie a dajte na 30 minút do chladničky.
  2. Príprava plnky:

    • Slivky nakrájajte na polovice alebo štvrtiny a zmiešajte ich s práškovým cukrom a škoricou (ak používate) v miske. Nechajte chvíľu odležať.
  3. Príprava posýpky:

    • V miske zmiešajte hladkú múku, práškový cukor a škoricu (ak používate).
    • Pridajte studené maslo nakrájané na kocky a rukami alebo vidličkou vypracujte posýpku do drobivého cesta. Ak sa rozhodnete použiť mleté orechy, môžete ich pridať do tejto zmesi.
  4. Súhrn pečenia:

    • Predhrejte rúru na 180 °C (teplovzdušnú na 160 °C).
    • Cesto vyberte z chladničky a rozvaľkajte ho na pomúčenej doske. Preneste ho do vymastenej formy na pečenie (napríklad okrúhlej formy o priemere 26 cm).
    • Na cesto rozložte pripravené slivky rovnomerne.
    • Na slivky rovnomerne nasypte posýpku.
  5. Pečenie:

    • Vložte koláč do predhriatej rúry a pečte približne 35-40 minút, alebo pokiaľ posýpka nezíska zlatohnedú farbu a cesto je prepečené.
  6. Chladenie a servírovanie:

    • Po upečení koláč vyberte z rúry a nechajte ho vychladnúť na mriežke.
    • Pred podávaním ho môžete posypať práškovým cukrom.

Dobrú chuť! Tento slivkový koláč s posýpkou je skvelou voľbou na koláčové posedenie, ale aj na dezert po obede.

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *