Tento recept si ako vždy zamilujete. Zdravé chutné a ideálne pre vegánov.
Ako alternatívu môžete zvoliť aj špenátovä polievkú s vajcom.
Špenátová polievka z čerstvého špenátu
Táto špenátová polievka je nielen zdravá, ale aj chutná. Je ideálna nielen pre vegánov, ale pre každého, kto má rád špenát. Tu je jednoduchý recept na túto skvelú polievku:
Zloženie:
- 500 g čerstvého špenátu
- 1 stredne veľká cibuľa, nakrájaná na malé kúsky
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- 1 liter zeleninového vývaru
- 250 ml smotany na varenie
- Soľ a korenie podľa chuti
- Olivový olej
Postup:
- V hrnci zohrejte olivový olej. Pridajte cibuľu a cesnak a orestujte ich dozlatista.
- Pridajte čerstvý špenát a dusíme ho, kým nezhnijú.
- Pridajte zeleninový vývar a nechajte zmes variť asi 10 minút.
- Použite mixér alebo ponorte mixér priamo do hrnca a mixujete, kým polievka nebude hladká.
- Vráťte polievku do hrnca, pridajte smotanu na varenie a zohrejte ju. Nevarťte.
- Ochutnajte a pridajte soľ a korenie podľa chuti.
- Podávajte horúcu a ozdobte šľahačkou alebo kôprom.
Dobrú chuť!
2)
Ingrediencie:
- 400 g čerstvého špenátu
- 1 stredná cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 zemiaky
- 1 litr zeleninového vývaru (alebo vody)
- 200 ml smotany na varenie
- 2 lyžice olivového oleja
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Muškátový oriešok (voliteľné)
- Chlieb na podávanie (voliteľné)
Postup:
-
Príprava ingrediencií: Čerstvý špenát dôkladne umyte pod tečúcou vodou, aby ste odstránili nečistoty. Cibuľu a cesnak nasekajte na jemno. Zemiaky olúpte a nakrájajte na kocky.
-
Smaženie: V hrnci rozohrejte olivový olej na strednej teplote. Pridajte nasekanú cibuľu a cesnak a smažte, kým cibuľa nezmäkne a nezačne mať zlatistú farbu (asi 5 minút).
-
Pridanie zemiakov: K cibuli a cesnaku pridajte nakrájané zemiaky a krátko ich opražte asi 2-3 minúty.
-
Varovanie vývaru: Následne do hrnca pridajte zeleninový vývar (alebo vodu) a priveďte do varu. Znížte teplotu a varte, kým zemiaky nezmäknú (asi 10-15 minút).
-
Pridanie špenátu: Keď sú zemiaky uvarené, pridajte čerstvý špenát do hrnca. Varíme ešte ďalších 5 minút, kým špenát nezvadne.
-
Mixovanie: Polievku odstavte z ohňa a pomocou tyčového mixéra rozmixujte dohladka. Ak nemáte tyčový mixér, môžete polievku preliať do stolného mixéra.
-
Záverečné úpravy: Po rozmixovaní pridajte smotanu na varenie a dobre premiešajte. Ochuťte soľou, čiernym korením a, ak chcete, aj štipkou muškátového orieška.
-
Podávanie: Polievku podávajte horúcu, môžete pridať aj kúsok čerstvého chleba, alebo posypať strúhaným syrom.
Dobrú chuť!