Chutná Vareška

Tradičná kulajda

Tradičná kulajda

O polievke kulajda ste už zrejme na 100% počuli. Dnes som o nej napísala vacero receptov aby som aj maldšej generácií ukázala poctivú kuchyňu.

 

Tradičná kulajda – ingrediencie

K príprave polievky budeme potrebovať:

  • 4 ks na tvrdo uvyrených vajec,
  • 4 ks zemiakov,
  • 250 ml mlieka,
  • 200 ml smotany (kyslá alebo na šľahanie),
  • 1 PL hladkej múky,
  • 1 PL masla,
  • 2 PL citronovej šťavy,
  • 2 hrsti šuených alebo čerstvých húb,
  • 2 PL cukru,
  • kôpor,
  • rasca,
  • soľ.

 

Tradičná kulajda – práprava

Príprava je ako vždy veľmi jednoduchá.

  1. Sušené huby si namočíme na noc s trochou rasce, alebo stačí aj 20 – 30 minút. Následne ich dôkladne scedíme a pritlačíme na nich aby vyšla všetká voda.
  2. Do vyššieho hrnca si dáme trocha olivového a pridáme na kocky pokrájané zemiaky. Ako vidíte chýba tu cibuľka, keďže toto je iný recept, ale ak chcete tak pridajte cibuľku.
  3. Zalejeme osolonou vodou a necáme variť pod pokrievkou. (Môžeme taktiež použiť vývaj alebo vodu z bujónom)
  4. Za ten čas čo sa na varia zemiaky, tak zmeiešame s mliekom a hladkou múkou ako zhustenku. Dôkladne premiešajte habarkou aby sa nám nespravili hrudky.
  5. Po tom čo zemiaky zmäkkli tak zahustíme polievku múkou a smotanou a pridáme kocku masla.
  6. Na koniec do polievky pridajte smotanu na zjemnenie, kôpor, citrónovú šťavu, Prípadne okorente čierným korením a soľou.
  7. pri servírovaní pridajte vajíčka do taniera a podávajte s opraženým chlebom.

Dobrú chuť pratelia k tradičnej kulajde.
Taktiež ak checete tento recept v lepšej a chutenšej variante s octom. Tak navštávte tento recept: kulajda polievka – pravý český zázrak kuchyne.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *