Vcelku pečená bravčová krkovička.
Ingrediencie
- 1 kg bravčovej krkovičky
- 4 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 lyžica medu
- 2 lyžičky mletej papriky
- 1 lyžička rascu
- 1 lyžička soli
- 1 lyžička čerstvo mletého korenia
- 1 citrón (šťava a kôra)
Vcelku pečená bravčová krkovička (fotorecept)
Postup
- Rúru predhrejte na 180°C.
- Bravčovú krkovičku opláchnite a osušte.
- Zmiešajte olivový olej, med, pretlačený cesnak, mletú papriku, rascu, soľ, korenie a citrónovú šťavu a kôru. Vzniklou marinádu dôkladne premiešajte.
- Mäso potrite pripravenou marinádou z oboch strán a nechajte odležať aspoň 1 hodinu, ideálne v chladničke cez noc.
- Na pekáč dajte pečiaci papier a naň položte mäso.
- Pečte v predhriatej rúre asi 1 a pol hodiny, alebo pokiaľ mäso nie je dopečené a nezíska krehkú kôrku.
- Po upečení nechajte mäso chvíľu oddýchnuť a potom ho nakrájajte na požadované porcie.
Dobrú chuť!
2)
Ingrediencie:
- 1,5 kg bravčovej krkovičky (vcelku)
- 4-5 strúčikov cesnaku
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- 2 polievkové lyžice horčice
- 1 polievková lyžica medu
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 1 polievková lyžica sušenej majoránky
- 1 polievková lyžica sušenej tymiánu
- 1-2 cibule (podľa veľkosti)
- 3-4 mrkvy
- 2-3 zemiaky (podľa veľkosti)
- 200 ml vody alebo vývaru
Postup:
-
Príprava marinády:
- V miske zmiešajte olivový olej, horčicu, med, rozdrvený cesnak, soľ, čierne korenie, majoránku a tymián. Dobre premiešajte, aby vznikla homogénna marináda.
-
Marinovanie mäsom:
- Bravčovú krkovičku opláchnite a osušte. Potom ju dôkladne potrite pripravenou marinádou, aby sa mäso dobre ochutilo. Nechajte marinovať aspoň 1 hodinu, ideálne cez noc v chladničke.
-
Príprava zeleniny:
- Cibuľu, mrkvu a zemiaky umyte a nakrájajte na väčšie kusy. Takto pripravíte zemiakový a zeleninový základ pre mäsko.
-
Pečenie:
- Predhrejte rúru na 180 °C. Do pekáča dajte nakrájanú zeleninu a na ňu položte marinovanú krkovičku. Okolo mäsa môžete pridať pár kusov bobkového listu. Do pekáča pridajte vodu alebo vývar.
-
Pečenie v rúre:
- Pekáč zakryte alobalom a pečte asi 1 hodinu. Po uplynutí hodiny odstráňte alobal, zvýšte teplotu na 200 °C a pečte ďalších 30-40 minút, kým mäso nie je zlatohnedé a šťavnaté.
-
Skontrolujte mäso:
- Po uplynutí času skontrolujte, či je mäso prepečené. Môžete ho pripraviť do požadovanej úrovne prepečenia – mäso by malo mať vnútornú teplotu približne 75 °C.
-
Podávanie:
- Po upečení nechajte krkovičku oddychovať 10-15 minút pred krájaním. Potom nakrájajte na plátky a podávajte so zapečenou zeleninou.
Tipy:
- Môžete pridať aj iné bylinky alebo koreniny podľa vlastnej chuti.
- Ako prílohu odporúčam čerstvý chlieb alebo knedľu.
Dobrú chuť!