Vcelku pečená bravčová krkovička (fotorecept)

Vcelku pečená bravčová krkovička.

Ingrediencie

  • 1 kg bravčovej krkovičky
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 lyžica medu
  • 2 lyžičky mletej papriky
  • 1 lyžička rascu
  • 1 lyžička soli
  • 1 lyžička čerstvo mletého korenia
  • 1 citrón (šťava a kôra)

 

Vcelku pečená bravčová krkovička (fotorecept)

Postup

  1. Rúru predhrejte na 180°C.
  2. Bravčovú krkovičku opláchnite a osušte.
  3. Zmiešajte olivový olej, med, pretlačený cesnak, mletú papriku, rascu, soľ, korenie a citrónovú šťavu a kôru. Vzniklou marinádu dôkladne premiešajte.
  4. Mäso potrite pripravenou marinádou z oboch strán a nechajte odležať aspoň 1 hodinu, ideálne v chladničke cez noc.
  5. Na pekáč dajte pečiaci papier a naň položte mäso.
  6. Pečte v predhriatej rúre asi 1 a pol hodiny, alebo pokiaľ mäso nie je dopečené a nezíska krehkú kôrku.
  7. Po upečení nechajte mäso chvíľu oddýchnuť a potom ho nakrájajte na požadované porcie.

Dobrú chuť!

 

2)

Ingrediencie:

  • 1,5 kg bravčovej krkovičky (vcelku)
  • 4-5 strúčikov cesnaku
  • 2 polievkové lyžice olivového oleja
  • 2 polievkové lyžice horčice
  • 1 polievková lyžica medu
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 1 polievková lyžica sušenej majoránky
  • 1 polievková lyžica sušenej tymiánu
  • 1-2 cibule (podľa veľkosti)
  • 3-4 mrkvy
  • 2-3 zemiaky (podľa veľkosti)
  • 200 ml vody alebo vývaru

Postup:

  1. Príprava marinády:

    • V miske zmiešajte olivový olej, horčicu, med, rozdrvený cesnak, soľ, čierne korenie, majoránku a tymián. Dobre premiešajte, aby vznikla homogénna marináda.
  2. Marinovanie mäsom:

    • Bravčovú krkovičku opláchnite a osušte. Potom ju dôkladne potrite pripravenou marinádou, aby sa mäso dobre ochutilo. Nechajte marinovať aspoň 1 hodinu, ideálne cez noc v chladničke.
  3. Príprava zeleniny:

    • Cibuľu, mrkvu a zemiaky umyte a nakrájajte na väčšie kusy. Takto pripravíte zemiakový a zeleninový základ pre mäsko.
  4. Pečenie:

    • Predhrejte rúru na 180 °C. Do pekáča dajte nakrájanú zeleninu a na ňu položte marinovanú krkovičku. Okolo mäsa môžete pridať pár kusov bobkového listu. Do pekáča pridajte vodu alebo vývar.
  5. Pečenie v rúre:

    • Pekáč zakryte alobalom a pečte asi 1 hodinu. Po uplynutí hodiny odstráňte alobal, zvýšte teplotu na 200 °C a pečte ďalších 30-40 minút, kým mäso nie je zlatohnedé a šťavnaté.
  6. Skontrolujte mäso:

    • Po uplynutí času skontrolujte, či je mäso prepečené. Môžete ho pripraviť do požadovanej úrovne prepečenia – mäso by malo mať vnútornú teplotu približne 75 °C.
  7. Podávanie:

    • Po upečení nechajte krkovičku oddychovať 10-15 minút pred krájaním. Potom nakrájajte na plátky a podávajte so zapečenou zeleninou.

Tipy:

  • Môžete pridať aj iné bylinky alebo koreniny podľa vlastnej chuti.
  • Ako prílohu odporúčam čerstvý chlieb alebo knedľu.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *