Vianočná polievka z kapra je tradičnou pochúťkou v niektorých slovenských a českých rodinách. Tu je jednoduchý recept, ktorý môžete vyskúšať:

Ingrediencie:

  • 500 g kapra
  • 1 cibuľa
  • 2 mrkvy
  • 2 korenie petržlenovej vňate
  • 2 bobkové listy
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 polievková lyžica oleja
  • soľ a korenie podľa chuti
  • varené zemiaky na priloženie
  • čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie

 

Vianočná polievka z kapra

Postup:

  1. Kapra očistite, umyte a nakrájajte na menšie kúsky.
  2. Zeleninu očistite a nakrájajte na hrubšie kúsky.
  3. V hrnci na oleji orestujte nadrobno pokrájanú cibuľu a cca 1/4 zeleniny.
  4. Pridajte kapra a poberte ho spolu so zvyškom zeleniny.
  5. Pridajte bobkový list, petržlenovú vňať, cesnak, soľ a korenie.
  6. Zalejte vodou tak, aby všetko bolo pokryté.
  7. Dajte variť a pomaly varte približne 1-2 hodiny, kým sa kapr zhmotní a mäso sa lahodne na ústach rozpadá.
  8. Počas varenia pravidelne zomiešajte a prípadne odstraňujte penu.
  9. Po uvarení odstráňte kusy kapra a zeleninu, a pokračujte varením vývaru na stredne silnejšom ohni počas ďalších 10 až 15 minút.
  10. Polievku preceďte cez jemné sitko a vyhoďte zvyšky zeleniny a kusy kapra.
  11. Dochutíme soľou a korením podľa chuti.
  12. Polievku podávame s kúskami kapra, priloženými zemiakmi a ozdobíme čerstvou petržlenovou vňaťou.

Nech Vám chutí!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *