Zapekané cestoviny s rajčinovou omáčkou

Zapekané cestoviny s rajčinovou omáčkou, známe tiež ako “šúľance”. Tu je jednoduchý recept po slovensky:

Potrebujeme:

  • 250 g cestovín (napríklad penne)
  • 1 cibuľa, nasekaná na drobné kúsky
  • 2 strúčiky cesnaku, nasekané na drobné kúsky
  • 400 g paradajok (čerstvé alebo konzervované)
  • 2 čajové lyžičky sušeného bazalku
  • soľ a korenie podľa chuti
  • 100 g tučného syra, nastrúhaného na jemnom strúhadle

 

Zapekané cestoviny s rajčinovou omáčkou

Postup:

  1. Predhrejte rúru na 180 °C.
  2. Varte cestoviny vo vysokej osolenej vode podľa návodu na obale, ale skráťte varenie o 2 minúty, aby boli cestoviny “al dente”. Potom ich sceďte a odložte na stranu.
  3. Na panvici pri strednom ohni zohrejte trochu oleja. Pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak a orestujte ich dozlatova.
  4. Pridajte paradajky a sušenú bazalku a premiešajte. Varte omáčku asi 10 minút, kým sa paradajky nerozpadnú a nezískate hutnú konzistenciu. Prípadne môžete ochutiť omáčku soľou a korením.
  5. Premiešajte omáčku s uvarenými cestovinami a preložte do zapiekacej formy.
  6. Posypte syrom po celej ploche cestovín.
  7. Pečte v rúre približne 20 minút, kým syr nezhnedne a cestoviny nebudú pekne zapečené.
  8. Hotové zapekané cestoviny s rajčinovou omáčkou podávajte horúce a môžete ich ozdobiť čerstvými bylinkami alebo parmazánovým syrom.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *