Zapekané cestoviny s rajčinovou omáčkou, známe tiež ako “šúľance”. Tu je jednoduchý recept po slovensky:
Potrebujeme:
- 250 g cestovín (napríklad penne)
- 1 cibuľa, nasekaná na drobné kúsky
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané na drobné kúsky
- 400 g paradajok (čerstvé alebo konzervované)
- 2 čajové lyžičky sušeného bazalku
- soľ a korenie podľa chuti
- 100 g tučného syra, nastrúhaného na jemnom strúhadle
Zapekané cestoviny s rajčinovou omáčkou
Postup:
- Predhrejte rúru na 180 °C.
- Varte cestoviny vo vysokej osolenej vode podľa návodu na obale, ale skráťte varenie o 2 minúty, aby boli cestoviny “al dente”. Potom ich sceďte a odložte na stranu.
- Na panvici pri strednom ohni zohrejte trochu oleja. Pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak a orestujte ich dozlatova.
- Pridajte paradajky a sušenú bazalku a premiešajte. Varte omáčku asi 10 minút, kým sa paradajky nerozpadnú a nezískate hutnú konzistenciu. Prípadne môžete ochutiť omáčku soľou a korením.
- Premiešajte omáčku s uvarenými cestovinami a preložte do zapiekacej formy.
- Posypte syrom po celej ploche cestovín.
- Pečte v rúre približne 20 minút, kým syr nezhnedne a cestoviny nebudú pekne zapečené.
- Hotové zapekané cestoviny s rajčinovou omáčkou podávajte horúce a môžete ich ozdobiť čerstvými bylinkami alebo parmazánovým syrom.
Dobrú chuť!