Zavaraná cuketa pod mäso

Preložil som váš recept na zavaranú cuketu s mäsom do slovenčiny:

Na prípravu zavaranej cukety s mäsom budete potrebovať nasledujúce ingrediencie:

  • 1 stredne veľká cuketa
  • 500 g mäsa podľa vlastného výberu (kuracie, hovädzie, bravčové)
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 mrkvy
  • 2 zemiaky
  • 2 čerstvé paradajky
  • 1 šálka zeleninového vývaru
  • soľ a korenie podľa chuti
  • olej na opaľovanie

 

Zavaraná cuketa pod mäso

Tu je postup, ako pripraviť tento chutný jedlo:

  1. Opláchnite cuketu, ošúpte ju a nakrájajte na plátky hrúbky približne 1 cm.
  2. V veľkej panvici zohrejte olej a opražte mäso zo všetkých strán, kým nedosiahne peknú zlatohnedú farbu. Odstráňte mäso z panvice a odložte ho na stranu.
  3. V tej istej panvici na troche oleja orestujte cibuľu a cesnak, kým nebudú sklovité. Pridajte nakrájané mrkvy a orestujte ich niekoľko minút.
  4. Pridajte plátky cukety, nakrájané zemiaky a čerstvé paradajky nakrájané na kúsky. Všetko dobre premiešajte a pridajte zeleninový vývar.
  5. Znížte teplotu, zakryte panvicu a nechajte varíť 20-25 minút, alebo kým sa zelenina nezmäkne.
  6. Vráťte mäso späť do panvice, osolte a okoreňte podľa chuti. Pokračujte varením ešte niekoľko minút, aby sa všetky ingrediencie spojili.

Podávajte zavaranú cuketu s mäsom teplú ako hlavné jedlo so čerstvým šalátom alebo prílohou podľa vlastného uváženia. Dobrú chuť!

 

2)

Ingrediencie:

Na zavarenú cuketu:

  • 2 kg mladých cukiet
  • 0,5 kg cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 200 ml octa (jablkový alebo biely vinový)
  • 300 ml vody
  • 2 lyžice soli
  • 1 lyžica cukru
  • Korenie (bobkový list, čierne korenie, mleté korenie alebo feferónky podľa chuti)
  • 2 lyžice oleja

Na mäso:

  • 1 kg bravčového alebo kuracieho mäsa (napr. steaky alebo kotlety)
  • Soľ a korenie podľa chuti
  • 2 lyžice oleja na opekanie
  • 1 lyžička papriky (sladkej alebo pikantnej, podľa chuti)

Postup:

  1. Príprava cukety:

    • Cuketu umyte a nakrájajte na kolieska alebo kocky. Cibuľu a cesnak nakrájajte na jemno.
    • Na panvici rozohrejte olej a pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak. Opečte do zlata.
    • Pridajte nakrájanú cuketu a krátko restujte.
  2. Zaváranie cukety:

    • V hrnci zmiešajte ocot, vodu, soľ, cukor a korenie. Zmes priveďte do varu.
    • Do sterilizovaných pohárov vložte opraženú cuketu a cibulu. Zalejte horúcou zmesou s octom a vodou. Uzavrite poháre viečkami.
    • Poháre sterilizujte vo vodnom kúpeli (varte ich asi 20 minút vo vriacej vode) alebo v rúre, aby sa zabezpečila ich dlhá trvanlivosť.
  3. Príprava mäsa:

    • Mäso umyte a osušte. Osolte, okoreňte a posypte paprikou podľa chuti.
    • Na panvici rozohrejte olej a mäso opáľte z oboch strán, aby malo peknú zlatistú farbu. Opečte ho na strednej teplote, aby sa prepeklo do mäkka (približne 10-15 minút z každej strany, v závislosti od hrúbky mäsa).
  4. Servírovanie:

    • Na tanier servírujte opečené mäso a vedľa neho pridajte zavaranú cuketu. Môžete podávať s čerstvým chlebom alebo ako prílohu k ryži.

Tipy:

  • Zavaranú cuketu môžete skladovať na suchom a chladnom mieste.
  • Ak chcete, môžete do zloženia cukety pridať aj mrkvu alebo papriku pre obohatenie chuti.
  • Zvyšné mäso si môžete samozrejme pripraviť na rôzne spôsoby – grilované, pečené alebo dusené.

Dobrú chuť!

 

3)

Ingrediencie:

Na zavaranú cuketu:

  • 1 kg cukety
  • 2 cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 300 ml jablkového octu
  • 200 g cukru
  • 1 liter vody
  • 1 polievková lyžica soli
  • 1 kávová lyžička mletého čierneho korenia
  • 1 kávová lyžička mletého koriandra
  • 1 kávová lyžička rímskeho kmínu
  • 2-3 bobkové listy
  • 1-2 čili papričky (podľa chuti)

Na mäso:

  • 500 g mletého mäsa (bravčové, hovädzie alebo kombinácia)
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 vajce
  • 100 g strúhanky
  • soľ, korenie podľa chuti
  • olej na opraženie

Postup:

1. Príprava cukety:

  • Cuketu umyjeme a nakrájame na kolieska alebo kocky (podľa preference).
  • Cibuľu a cesnak nakrájame na jemno.
  • V hrnci zohrejeme vodu, pridáme ocot, cukor, soľ, korenie, koriander, rímsky kmín, bobkové listy a čili papričky. Kumentierte zapnite a varte 5 minút.
  • Pridajte nakrájanú cuketu, cibuľu a cesnak. Nechajte 10-15 minút variť.
  • Po uvarení cuketu naplníme do sterilizovaných pohárov a zalejeme horúcim nálevom. Uzavrite poháre viečkami a nechajte vychladnúť.

2. Príprava mäsa:

  • Na panvici rozohrejeme olej a orestujeme nakrájanú cibuľu a cesnak dozlatista.
  • Vo veľkej miske zmiešame mleté mäso, orestovanú cibuľu a cesnak, vajce, strúhanku a dochutíme soľou a korením.
  • Hmotu dôkladne premiešame a vytvarujeme fašírky alebo kotlety.

3. Smaženie mäsa:

  • Na panvici opäť zohrejeme olej a mäso opražíme z oboch strán do zlatista. (Môžete ho piecť aj v rúre, ak preferujete zdravšiu verziu.)

4. Servírovanie:

  • Na tanieri podávame mäso so zavaranou cuketou. Môžete pridať aj prílohu, ako je ryža alebo zemiaky.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *