Preložil som váš recept na zavaranú cuketu s mäsom do slovenčiny:
Na prípravu zavaranej cukety s mäsom budete potrebovať nasledujúce ingrediencie:
- 1 stredne veľká cuketa
- 500 g mäsa podľa vlastného výberu (kuracie, hovädzie, bravčové)
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 mrkvy
- 2 zemiaky
- 2 čerstvé paradajky
- 1 šálka zeleninového vývaru
- soľ a korenie podľa chuti
- olej na opaľovanie
Zavaraná cuketa pod mäso
Tu je postup, ako pripraviť tento chutný jedlo:
- Opláchnite cuketu, ošúpte ju a nakrájajte na plátky hrúbky približne 1 cm.
- V veľkej panvici zohrejte olej a opražte mäso zo všetkých strán, kým nedosiahne peknú zlatohnedú farbu. Odstráňte mäso z panvice a odložte ho na stranu.
- V tej istej panvici na troche oleja orestujte cibuľu a cesnak, kým nebudú sklovité. Pridajte nakrájané mrkvy a orestujte ich niekoľko minút.
- Pridajte plátky cukety, nakrájané zemiaky a čerstvé paradajky nakrájané na kúsky. Všetko dobre premiešajte a pridajte zeleninový vývar.
- Znížte teplotu, zakryte panvicu a nechajte varíť 20-25 minút, alebo kým sa zelenina nezmäkne.
- Vráťte mäso späť do panvice, osolte a okoreňte podľa chuti. Pokračujte varením ešte niekoľko minút, aby sa všetky ingrediencie spojili.
Podávajte zavaranú cuketu s mäsom teplú ako hlavné jedlo so čerstvým šalátom alebo prílohou podľa vlastného uváženia. Dobrú chuť!
2)
Ingrediencie:
Na zavarenú cuketu:
- 2 kg mladých cukiet
- 0,5 kg cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- 200 ml octa (jablkový alebo biely vinový)
- 300 ml vody
- 2 lyžice soli
- 1 lyžica cukru
- Korenie (bobkový list, čierne korenie, mleté korenie alebo feferónky podľa chuti)
- 2 lyžice oleja
Na mäso:
- 1 kg bravčového alebo kuracieho mäsa (napr. steaky alebo kotlety)
- Soľ a korenie podľa chuti
- 2 lyžice oleja na opekanie
- 1 lyžička papriky (sladkej alebo pikantnej, podľa chuti)
Postup:
-
Príprava cukety:
- Cuketu umyte a nakrájajte na kolieska alebo kocky. Cibuľu a cesnak nakrájajte na jemno.
- Na panvici rozohrejte olej a pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak. Opečte do zlata.
- Pridajte nakrájanú cuketu a krátko restujte.
-
Zaváranie cukety:
- V hrnci zmiešajte ocot, vodu, soľ, cukor a korenie. Zmes priveďte do varu.
- Do sterilizovaných pohárov vložte opraženú cuketu a cibulu. Zalejte horúcou zmesou s octom a vodou. Uzavrite poháre viečkami.
- Poháre sterilizujte vo vodnom kúpeli (varte ich asi 20 minút vo vriacej vode) alebo v rúre, aby sa zabezpečila ich dlhá trvanlivosť.
-
Príprava mäsa:
- Mäso umyte a osušte. Osolte, okoreňte a posypte paprikou podľa chuti.
- Na panvici rozohrejte olej a mäso opáľte z oboch strán, aby malo peknú zlatistú farbu. Opečte ho na strednej teplote, aby sa prepeklo do mäkka (približne 10-15 minút z každej strany, v závislosti od hrúbky mäsa).
-
Servírovanie:
- Na tanier servírujte opečené mäso a vedľa neho pridajte zavaranú cuketu. Môžete podávať s čerstvým chlebom alebo ako prílohu k ryži.
Tipy:
- Zavaranú cuketu môžete skladovať na suchom a chladnom mieste.
- Ak chcete, môžete do zloženia cukety pridať aj mrkvu alebo papriku pre obohatenie chuti.
- Zvyšné mäso si môžete samozrejme pripraviť na rôzne spôsoby – grilované, pečené alebo dusené.
Dobrú chuť!
3)
Ingrediencie:
Na zavaranú cuketu:
- 1 kg cukety
- 2 cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- 300 ml jablkového octu
- 200 g cukru
- 1 liter vody
- 1 polievková lyžica soli
- 1 kávová lyžička mletého čierneho korenia
- 1 kávová lyžička mletého koriandra
- 1 kávová lyžička rímskeho kmínu
- 2-3 bobkové listy
- 1-2 čili papričky (podľa chuti)
Na mäso:
- 500 g mletého mäsa (bravčové, hovädzie alebo kombinácia)
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 vajce
- 100 g strúhanky
- soľ, korenie podľa chuti
- olej na opraženie
Postup:
1. Príprava cukety:
- Cuketu umyjeme a nakrájame na kolieska alebo kocky (podľa preference).
- Cibuľu a cesnak nakrájame na jemno.
- V hrnci zohrejeme vodu, pridáme ocot, cukor, soľ, korenie, koriander, rímsky kmín, bobkové listy a čili papričky. Kumentierte zapnite a varte 5 minút.
- Pridajte nakrájanú cuketu, cibuľu a cesnak. Nechajte 10-15 minút variť.
- Po uvarení cuketu naplníme do sterilizovaných pohárov a zalejeme horúcim nálevom. Uzavrite poháre viečkami a nechajte vychladnúť.
2. Príprava mäsa:
- Na panvici rozohrejeme olej a orestujeme nakrájanú cibuľu a cesnak dozlatista.
- Vo veľkej miske zmiešame mleté mäso, orestovanú cibuľu a cesnak, vajce, strúhanku a dochutíme soľou a korením.
- Hmotu dôkladne premiešame a vytvarujeme fašírky alebo kotlety.
3. Smaženie mäsa:
- Na panvici opäť zohrejeme olej a mäso opražíme z oboch strán do zlatista. (Môžete ho piecť aj v rúre, ak preferujete zdravšiu verziu.)
4. Servírovanie:
- Na tanieri podávame mäso so zavaranou cuketou. Môžete pridať aj prílohu, ako je ryža alebo zemiaky.
Dobrú chuť!