Preložil som váš recept na zavaranú cuketu s mäsom do slovenčiny:
Na prípravu zavaranej cukety s mäsom budete potrebovať nasledujúce ingrediencie:
- 1 stredne veľká cuketa
- 500 g mäsa podľa vlastného výberu (kuracie, hovädzie, bravčové)
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 mrkvy
- 2 zemiaky
- 2 čerstvé paradajky
- 1 šálka zeleninového vývaru
- soľ a korenie podľa chuti
- olej na opaľovanie
Zavaraná cuketa pod mäso
Tu je postup, ako pripraviť tento chutný jedlo:
- Opláchnite cuketu, ošúpte ju a nakrájajte na plátky hrúbky približne 1 cm.
- V veľkej panvici zohrejte olej a opražte mäso zo všetkých strán, kým nedosiahne peknú zlatohnedú farbu. Odstráňte mäso z panvice a odložte ho na stranu.
- V tej istej panvici na troche oleja orestujte cibuľu a cesnak, kým nebudú sklovité. Pridajte nakrájané mrkvy a orestujte ich niekoľko minút.
- Pridajte plátky cukety, nakrájané zemiaky a čerstvé paradajky nakrájané na kúsky. Všetko dobre premiešajte a pridajte zeleninový vývar.
- Znížte teplotu, zakryte panvicu a nechajte varíť 20-25 minút, alebo kým sa zelenina nezmäkne.
- Vráťte mäso späť do panvice, osolte a okoreňte podľa chuti. Pokračujte varením ešte niekoľko minút, aby sa všetky ingrediencie spojili.
Podávajte zavaranú cuketu s mäsom teplú ako hlavné jedlo so čerstvým šalátom alebo prílohou podľa vlastného uváženia. Dobrú chuť!
2)
Ingrediencie:
Na zavarenú cuketu:
- 2 kg mladých cukiet
- 0,5 kg cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- 200 ml octa (jablkový alebo biely vinový)
- 300 ml vody
- 2 lyžice soli
- 1 lyžica cukru
- Korenie (bobkový list, čierne korenie, mleté korenie alebo feferónky podľa chuti)
- 2 lyžice oleja
Na mäso:
- 1 kg bravčového alebo kuracieho mäsa (napr. steaky alebo kotlety)
- Soľ a korenie podľa chuti
- 2 lyžice oleja na opekanie
- 1 lyžička papriky (sladkej alebo pikantnej, podľa chuti)
Postup:
-
Príprava cukety:
- Cuketu umyte a nakrájajte na kolieska alebo kocky. Cibuľu a cesnak nakrájajte na jemno.
- Na panvici rozohrejte olej a pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak. Opečte do zlata.
- Pridajte nakrájanú cuketu a krátko restujte.
-
Zaváranie cukety:
- V hrnci zmiešajte ocot, vodu, soľ, cukor a korenie. Zmes priveďte do varu.
- Do sterilizovaných pohárov vložte opraženú cuketu a cibulu. Zalejte horúcou zmesou s octom a vodou. Uzavrite poháre viečkami.
- Poháre sterilizujte vo vodnom kúpeli (varte ich asi 20 minút vo vriacej vode) alebo v rúre, aby sa zabezpečila ich dlhá trvanlivosť.
-
Príprava mäsa:
- Mäso umyte a osušte. Osolte, okoreňte a posypte paprikou podľa chuti.
- Na panvici rozohrejte olej a mäso opáľte z oboch strán, aby malo peknú zlatistú farbu. Opečte ho na strednej teplote, aby sa prepeklo do mäkka (približne 10-15 minút z každej strany, v závislosti od hrúbky mäsa).
-
Servírovanie:
- Na tanier servírujte opečené mäso a vedľa neho pridajte zavaranú cuketu. Môžete podávať s čerstvým chlebom alebo ako prílohu k ryži.
Tipy:
- Zavaranú cuketu môžete skladovať na suchom a chladnom mieste.
- Ak chcete, môžete do zloženia cukety pridať aj mrkvu alebo papriku pre obohatenie chuti.
- Zvyšné mäso si môžete samozrejme pripraviť na rôzne spôsoby – grilované, pečené alebo dusené.
Dobrú chuť!
3)
Ingrediencie:
Na zavaranú cuketu:
- 1 kg cukety
- 2 cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- 300 ml jablkového octu
- 200 g cukru
- 1 liter vody
- 1 polievková lyžica soli
- 1 kávová lyžička mletého čierneho korenia
- 1 kávová lyžička mletého koriandra
- 1 kávová lyžička rímskeho kmínu
- 2-3 bobkové listy
- 1-2 čili papričky (podľa chuti)
Na mäso:
- 500 g mletého mäsa (bravčové, hovädzie alebo kombinácia)
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 vajce
- 100 g strúhanky
- soľ, korenie podľa chuti
- olej na opraženie
Postup:
1. Príprava cukety:
- Cuketu umyjeme a nakrájame na kolieska alebo kocky (podľa preference).
- Cibuľu a cesnak nakrájame na jemno.
- V hrnci zohrejeme vodu, pridáme ocot, cukor, soľ, korenie, koriander, rímsky kmín, bobkové listy a čili papričky. Kumentierte zapnite a varte 5 minút.
- Pridajte nakrájanú cuketu, cibuľu a cesnak. Nechajte 10-15 minút variť.
- Po uvarení cuketu naplníme do sterilizovaných pohárov a zalejeme horúcim nálevom. Uzavrite poháre viečkami a nechajte vychladnúť.
2. Príprava mäsa:
- Na panvici rozohrejeme olej a orestujeme nakrájanú cibuľu a cesnak dozlatista.
- Vo veľkej miske zmiešame mleté mäso, orestovanú cibuľu a cesnak, vajce, strúhanku a dochutíme soľou a korením.
- Hmotu dôkladne premiešame a vytvarujeme fašírky alebo kotlety.
3. Smaženie mäsa:
- Na panvici opäť zohrejeme olej a mäso opražíme z oboch strán do zlatista. (Môžete ho piecť aj v rúre, ak preferujete zdravšiu verziu.)
4. Servírovanie:
- Na tanieri podávame mäso so zavaranou cuketou. Môžete pridať aj prílohu, ako je ryža alebo zemiaky.
Dobrú chuť!
Vďaka za návod, určite to vyskúšam.
Recept sa mi veľmi páči, ďakujem.
Dobrý nápad na nové jedlo, vyskúšam si to.
Nechutila by mi cuketa, ale s týmto receptom to možno zmením.
Tento recept skutočne stojí za vyskúšanie.
Oceňujem, že ste pridali aj tipy a rady k jedlu.