Ako dieťa som zeler neznášala presne, tak ako dnes každé dieťa. Ale musím vám povedať, dnes sa ho neviem prejesť. A po tomto recepte budete na tom podobne. Pochutíte si na pocitvej domácej poliekve, ktorá ma dostatok vitamínov. Zahreje vás v zlom počasí a dodá vam dostatok enegrie a vitalitu pre vaše telo.
Zelerová polievka s mrkvou
Vedeli ste, že zeler znižuje hladinu cholesterolu, znižuje zápaly, znižuje krvný tlak a priaznivo pôsoby na kĺby.
Ale je vhodý aj do chutnita a pomáha nám zmiernovať stres. Ale aj mierne priaznovo pôsobí na libido. A to je to, čo chete aby vaše polovičky mali v poriadku.
Ahoj! Rada by som ti predstavila recept na chutnú zelerovú polievku s mrkvou. Tu je jednoduchý postup:
Suroviny:
- 2 stredné zelerové hlavičky
- 3 stredné mrkvy
- 1 väčšia cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 liter zeleninového vývaru
- 1 štipka mletého kardamónu (nepovinné)
- Sůl a čierne korenie podľa chuti
- Čerstvá petržlenová vňať na dochutenie
Postup:
- Zeler a mrkvu očistíme a nakrájame na malé kúsky.
- Cibuľu a cesnak olúpeme a jemne nakrájame.
- V hrnci rozpustíme trochu oleja a na ňom orestujeme cibuľu a cesnak, až kým sa stanú mäkkými a aromatickými.
- Pridáme nakrájaný zeler a mrkvu a orestujeme ich niekoľko minút, kým sa začnú zmäkčovať.
- Zaliažeme zeleninovým vývarom, pridáme kardamón, soľ a korenie.
- Polievku varíme na strednom ohni, kým sa zeler a mrkva úplne nezmäknú.
- Ak chceme hladší krémový vzhľad, použijeme mixér na rozomletie polievky.
- Polievku môžeme posypať čerstvou petržlenovou vňaťou a podávať.
Dúfam, že si pochutnáš na tejto zdravej a chutnej zelerovej polievke s mrkvou! Ak máš nejaké otázky, neváhaj sa spýtať. Dobrú chuť!
2)
Ingrediencie:
- 1 stredný zeler
- 2 stredné mrkvy
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 4 zemiaky
- 1 liter zeleninového vývaru (alebo vody)
- 2 lyžice olivového oleja
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Štipka muškátového orieška (voliteľné)
- Čerstvá petržlenová vňať na ozdobu
Postup:
-
Príprava zeleniny:
- Zeler, mrkvu a zemiaky očistite a nakrájajte na menšie kocky. Cibuľu a cesnak nakrájajte na jemno.
-
Smazanie zeleniny:
- V hrnci zohrejte olivový olej na strednom ohni. Pridajte cibuľu a cesnak a restujte, kým nebude cibuľa priesvitná (asi 3-4 minúty).
-
Pridanie zeleniny:
- Do hrnca pridajte nakrájaný zeler, mrkvu a zemiaky. Smažte ďalších 5-7 minút, občas premiešajte.
-
Varovanie:
- Nalejte zeleninový vývar (alebo vodu) do hrnca a priveďte k varu. Potom znížte teplotu a nechajte polievku variť asi 20-25 minút, kým nebude zelenina mäkká.
-
Mixovanie:
- Po uvarení polievku zložením mixérom rozmixujte do hladka. Ak je polievka príliš hustá, môžete pridať trochu viac vývaru alebo vody.
-
Dochutenie:
- Ochuťte soľou, čiernym korením a muškátovým orieškom, ak používate. Dobre premiešajte.
-
Servírovanie:
- Polievku nalejte do misiek a ozdobte čerstvou petržlenovou vňaťou. Môžete ju podávať s chlebom alebo krutónmi.
Dobrú chuť!