Zemiakové placky / nalešníky
Zemiakové placky, ktoré my v šarišskom regióne nazývame nalešniky, sú u nás jedným z najobľúbenejších jedál. Samozrejme, chutili by lepšie, keby ich doma pripravil aj niekto iný. 🙂
Na prípravu potrebujeme:
- 1,5 kg zemiakov
- 2 cibule
- 4 strúčiky cesnaku
- polohrubá múka
- soľ
- vegeta
- čierne korenie
- paprika
- sušený medvedí cesnak
- olej
Postup: Zemiakové placky / nalešníky
Ako prvé si ošúpeme všetky zemiaky. Na jemnom strúhadle ich nastrúhame do väčšej misky. Vezmeme si cibuľu, cesnak a tak isto ich ošúpeme a nastrúhame na strúhadle k zemiakom. Dochutíme pomocou soli, vegety, čierneho korenia, červenej mletej papriky a sušeného medvedieho cesnaku.
Potom zmes premiešavam rukou a postupne pridávam múku podľa potreby. Zmes by mala byť trocha tuhšia, nie veľmi riedka. Pripravíme si panvicu, na ktorú pridáme olej. Necháme ho trocha rozpáliť a lyžicou vytvarujeme placky. Vyprážame z obidvoch strán v oleji dozlatista.
Ak chcete troška zdravšiu verziu, tak si môžete prichystať plech, vystlať ho papierom na pečenie a placky tvarovať na plechu. Dať zapiecť do rúry na cca 15-20 pri teplote 190°. My ich zvykneme jesť úplne čisté, alebo s kečupom.
Vyskúšajte aj túto zdravú variantu placiek: Cícerové placky pečené v rúre ako skvelé raňajky a olovrant.
Dobrú chuť.
[penci_recipe]