Chutná Vareška

Zemiakové placky _ nalešníky

Zemiakové placky / nalešníky

Zemiakové placky, ktoré my v šarišskom regióne nazývame nalešniky, sú u nás jedným z najobľúbenejších jedál. Samozrejme, chutili by lepšie, keby ich doma pripravil aj niekto iný. 🙂

Na prípravu potrebujeme:

  • 1,5 kg zemiakov
  • 2 cibule
  • 4 strúčiky cesnaku
  • polohrubá múka
  • soľ
  • vegeta
  • čierne korenie
  • paprika
  • sušený medvedí cesnak
  • olej

 

Postup: Zemiakové placky / nalešníky

Ako prvé si ošúpeme všetky zemiaky. Na jemnom strúhadle ich nastrúhame do väčšej misky. Vezmeme si cibuľu, cesnak a tak isto ich ošúpeme a nastrúhame na strúhadle k zemiakom. Dochutíme pomocou soli, vegety, čierneho korenia, červenej mletej papriky a sušeného medvedieho cesnaku.

Potom zmes premiešavam rukou a postupne pridávam múku podľa potreby. Zmes by mala byť trocha tuhšia, nie veľmi riedka. Pripravíme si panvicu, na ktorú pridáme olej. Necháme ho trocha rozpáliť a lyžicou vytvarujeme placky. Vyprážame z obidvoch strán v oleji dozlatista.

Ak chcete troška zdravšiu verziu, tak si môžete prichystať plech, vystlať ho papierom na pečenie a placky tvarovať na plechu. Dať zapiecť do rúry na cca 15-20 pri teplote 190°. My ich zvykneme jesť úplne čisté, alebo s kečupom.
Vyskúšajte aj túto zdravú variantu placiek: Cícerové placky pečené v rúre ako skvelé raňajky a olovrant.
Dobrú chuť.

 

[penci_recipe]

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *