Máte chuť na tradičné slovenské jedlo – zemiaky s kyslou kapustou! Toto jedlo je veľmi populárne na Slovensku, najmä počas sviatkov a šzemiaky s kyslou kapustou.
Suroviny:
- 4 veľké zemiaky
- 500 g kyslej kapusty
- 2 cibule
- 2 lyžice oleja
- Soľ a korenie podľa chuti
Zemiaky s kyslou kapustou
Postup:
- Zemiaky umyjte a ošúpte. Nakrájajte ich na menšie kúsky.
- Kyslú kapustu dôkladne opláchnite, aby sa znížila jej kyslosť. Vhodným spôsobom ju povarte alebo ju môžete aj predvarenú kúpiť.
- Na panvici si rozohrejte olej a orestujte nasekanú cibuľu do zlatista.
- Pridajte kyslú kapustu a zemiaky. Do zložky pridajte aj soľ a korenie podľa chuti.
- Občas premiešajte a varte na miernom ohni asi 25 – 30 minút, kým zemiaky nebudú mäkké.
Podávajte zemiaky s kyslou kapustou horúce. Môžete k nim servírovať aj kúsok klobásy, kyslú smotanu alebo pečené mäso. Dobrú chuť!
2)
Ingrediencie:
- 4-5 stredne veľkých zemiakov
- 500 g kyslej kapusty
- 1 väčšia cibuľa
- 2-3 strúčiky cesnaku
- 2-3 lyžice oleja (slnečnicový alebo olivový)
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Rascu alebo bobkový list (nepovinné)
- Údené mäso alebo klobáska (nepovinné, pre chutnejšiu variantu)
Postup:
-
Príprava surovín: Zemiaky dôkladne umyjeme a ošúpeme. Potom ich nakrájame na kocky alebo plátky, podľa preferencie.
-
Cibuľa a cesnak: Cibuľu nakrájame nadrobno a cesnak prelisujeme.
-
Smaženie: Na panvici alebo v hrnci (najlepšie s hrubým dnom) zahrejeme olej. Na rozpálený olej pridáme nakrájanú cibuľu a smažíme, kým nezmäkne a nezačne zlatnúť. Potom pridáme prelisovaný cesnak a smažíme ešte približne minútku, kým nezavonia.
-
Pridanie kapusty a zemiakov: K cibuľke pridáme kyslú kapustu. Ak je kapusta veľmi kyslá, môžeme ju na chvíľu opláchnuť v studenej vode. Kapustu krátko orestujeme, aby sa spojila s cibulou. Následne pridáme nakrájané zemiaky a všetko dobre premiešame.
-
Podlievanie: Podlejeme trochou vody (asi 200 ml) a pridáme soľ, čierne korenie a prípadne rascu alebo bobkový list. Pokrievku zakryjeme a varíme na strednom ohni približne 30-40 minút, kým zemiaky nezmäknú. Občas premiešame a v prípade potreby pridáme trochu vody.
-
Údené mäso alebo klobáska: Ak chceme pridať údené mäso alebo klobásku, môžeme ich nakrájať na kocky a pridať k zmesi asi 10 minút pred koncom varenia.
-
Podávanie: Po dovarení môžeme pokrm podávať teplý. Je vynikajúci ako samostatný jedlo, ale aj ako príloha k mäsu.
Dobrú chuť!