Zemiaky s kyslou kapustou

Máte chuť na tradičné slovenské jedlo – zemiaky s kyslou kapustou! Toto jedlo je veľmi populárne na Slovensku, najmä počas sviatkov a šzemiaky s kyslou kapustou.

Suroviny:

  • 4 veľké zemiaky
  • 500 g kyslej kapusty
  • 2 cibule
  • 2 lyžice oleja
  • Soľ a korenie podľa chuti

 

Zemiaky s kyslou kapustou

Postup:

  1. Zemiaky umyjte a ošúpte. Nakrájajte ich na menšie kúsky.
  2. Kyslú kapustu dôkladne opláchnite, aby sa znížila jej kyslosť. Vhodným spôsobom ju povarte alebo ju môžete aj predvarenú kúpiť.
  3. Na panvici si rozohrejte olej a orestujte nasekanú cibuľu do zlatista.
  4. Pridajte kyslú kapustu a zemiaky. Do zložky pridajte aj soľ a korenie podľa chuti.
  5. Občas premiešajte a varte na miernom ohni asi 25 – 30 minút, kým zemiaky nebudú mäkké.

Podávajte zemiaky s kyslou kapustou horúce. Môžete k nim servírovať aj kúsok klobásy, kyslú smotanu alebo pečené mäso. Dobrú chuť!

 

2)

Ingrediencie:

  • 4-5 stredne veľkých zemiakov
  • 500 g kyslej kapusty
  • 1 väčšia cibuľa
  • 2-3 strúčiky cesnaku
  • 2-3 lyžice oleja (slnečnicový alebo olivový)
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • Rascu alebo bobkový list (nepovinné)
  • Údené mäso alebo klobáska (nepovinné, pre chutnejšiu variantu)

Postup:

  1. Príprava surovín: Zemiaky dôkladne umyjeme a ošúpeme. Potom ich nakrájame na kocky alebo plátky, podľa preferencie.

  2. Cibuľa a cesnak: Cibuľu nakrájame nadrobno a cesnak prelisujeme.

  3. Smaženie: Na panvici alebo v hrnci (najlepšie s hrubým dnom) zahrejeme olej. Na rozpálený olej pridáme nakrájanú cibuľu a smažíme, kým nezmäkne a nezačne zlatnúť. Potom pridáme prelisovaný cesnak a smažíme ešte približne minútku, kým nezavonia.

  4. Pridanie kapusty a zemiakov: K cibuľke pridáme kyslú kapustu. Ak je kapusta veľmi kyslá, môžeme ju na chvíľu opláchnuť v studenej vode. Kapustu krátko orestujeme, aby sa spojila s cibulou. Následne pridáme nakrájané zemiaky a všetko dobre premiešame.

  5. Podlievanie: Podlejeme trochou vody (asi 200 ml) a pridáme soľ, čierne korenie a prípadne rascu alebo bobkový list. Pokrievku zakryjeme a varíme na strednom ohni približne 30-40 minút, kým zemiaky nezmäknú. Občas premiešame a v prípade potreby pridáme trochu vody.

  6. Údené mäso alebo klobáska: Ak chceme pridať údené mäso alebo klobásku, môžeme ich nakrájať na kocky a pridať k zmesi asi 10 minút pred koncom varenia.

  7. Podávanie: Po dovarení môžeme pokrm podávať teplý. Je vynikajúci ako samostatný jedlo, ale aj ako príloha k mäsu.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *