Zemiaky s kyslou kapustou

Máte chuť na tradičné slovenské jedlo – zemiaky s kyslou kapustou! Toto jedlo je veľmi populárne na Slovensku, najmä počas sviatkov a šzemiaky s kyslou kapustou.

Suroviny:

  • 4 veľké zemiaky
  • 500 g kyslej kapusty
  • 2 cibule
  • 2 lyžice oleja
  • Soľ a korenie podľa chuti

 

Zemiaky s kyslou kapustou

Postup:

  1. Zemiaky umyjte a ošúpte. Nakrájajte ich na menšie kúsky.
  2. Kyslú kapustu dôkladne opláchnite, aby sa znížila jej kyslosť. Vhodným spôsobom ju povarte alebo ju môžete aj predvarenú kúpiť.
  3. Na panvici si rozohrejte olej a orestujte nasekanú cibuľu do zlatista.
  4. Pridajte kyslú kapustu a zemiaky. Do zložky pridajte aj soľ a korenie podľa chuti.
  5. Občas premiešajte a varte na miernom ohni asi 25 – 30 minút, kým zemiaky nebudú mäkké.

Podávajte zemiaky s kyslou kapustou horúce. Môžete k nim servírovať aj kúsok klobásy, kyslú smotanu alebo pečené mäso. Dobrú chuť!

 

2)

Ingrediencie:

  • 4-5 stredne veľkých zemiakov
  • 500 g kyslej kapusty
  • 1 väčšia cibuľa
  • 2-3 strúčiky cesnaku
  • 2-3 lyžice oleja (slnečnicový alebo olivový)
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • Rascu alebo bobkový list (nepovinné)
  • Údené mäso alebo klobáska (nepovinné, pre chutnejšiu variantu)

Postup:

  1. Príprava surovín: Zemiaky dôkladne umyjeme a ošúpeme. Potom ich nakrájame na kocky alebo plátky, podľa preferencie.

  2. Cibuľa a cesnak: Cibuľu nakrájame nadrobno a cesnak prelisujeme.

  3. Smaženie: Na panvici alebo v hrnci (najlepšie s hrubým dnom) zahrejeme olej. Na rozpálený olej pridáme nakrájanú cibuľu a smažíme, kým nezmäkne a nezačne zlatnúť. Potom pridáme prelisovaný cesnak a smažíme ešte približne minútku, kým nezavonia.

  4. Pridanie kapusty a zemiakov: K cibuľke pridáme kyslú kapustu. Ak je kapusta veľmi kyslá, môžeme ju na chvíľu opláchnuť v studenej vode. Kapustu krátko orestujeme, aby sa spojila s cibulou. Následne pridáme nakrájané zemiaky a všetko dobre premiešame.

  5. Podlievanie: Podlejeme trochou vody (asi 200 ml) a pridáme soľ, čierne korenie a prípadne rascu alebo bobkový list. Pokrievku zakryjeme a varíme na strednom ohni približne 30-40 minút, kým zemiaky nezmäknú. Občas premiešame a v prípade potreby pridáme trochu vody.

  6. Údené mäso alebo klobáska: Ak chceme pridať údené mäso alebo klobásku, môžeme ich nakrájať na kocky a pridať k zmesi asi 10 minút pred koncom varenia.

  7. Podávanie: Po dovarení môžeme pokrm podávať teplý. Je vynikajúci ako samostatný jedlo, ale aj ako príloha k mäsu.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

20 Komentárov

  1. ZemiakovýMajster píše:

    Tento recept na zemiaky s kyslou kapustou je jednoducho skvelý! Vždy, keď ho pripravím, všetci sú nadšení. Je to tradičné jedlo, ktoré si neviem vynachváliť. Odporúčam ho každému, kto chce vyskúšať niečo chutné a jednoduché!

  2. KapustovýKráľ píše:

    Wow, tento recept je úžasný! Zemiaky s kyslou kapustou sú mojou obľúbenou kombináciou. Je to jedlo, ktoré má vždy úspech na rodinných oslavách. Nezabudnem pridať klobásku! Odporúčam ho každému milovníkovi dobrého jedla.

  3. CibulováČarodejnica píše:

    Jéj, ako sa mi táto kombinácia zemiakov a kyslej kapusty páči! Skvelé a jednoduché jedlo, ideálne na chladné večery. Pripravila som ho aj pre priateľov a všetci boli nadšení. Určite to budem robiť častejšie!

  4. Mäsožravec99 píše:

    Tento recept je skutočne bombový! Zemiaky s kyslou kapustou mi vždy pripomínajú detstvo. Pridanie údeného mäsa je geniálny nápad! Každý by mal toto jedlo vyskúšať aspoň raz, nebudete ľutovať!

  5. SlovenskáChutnosť píše:

    Nedá sa nič povedať, zemiaky s kyslou kapustou sú klasika! Tento recept je skvelý a veľmi ľahko sa pripravuje. Je ideálny pre tých, ktorí nemajú veľa času na varenie. Dobrú chuť všetkým!

  6. VeseláKuchárka píše:

    Mám veľmi rada tradičné slovenské jedlá a tento recept ma očaril! Zemiaky s kyslou kapustou sú skvelá voľba na rodinný obed. Pridávam aj trošku rascu pre extra chuť. Odporúčam všetkým vyskúšať!

  7. 'ZemiakovaEnergie' píše:

    ‚Toto jedlo milujem! Zemiaky s kyslou kapustou sú nielen chutné, ale aj výživné. Vždy ich pripravujem počas sviatkov a moja rodina si ich vychutnáva do poslednej omrvinky!‘

  8. 'SlovenskýGurmán' píše:

    ‚Pripravil som tento recept minulý víkend a bol som úplne ohromený výsledkom! Chutí to fantasticky a vôňa bola neuveriteľná. Určite sa stane pravidelným hosťom na našich stoloch!‘

  9. Kyslák píše:

    Ak hľadáte rýchly spôsob ako pripraviť niečo chutné, určite skúste zemiaky s kyslou kapustou! Mám tento recept rád už roky a nikdy nesklame pri obede alebo večeri.

  10. PohodovýVarič píše:

    Super nápad na jednoduché varenie doma! Zemiaky s kyslou kapustou sú úžasným spojením chutí. Tento recept určite pridám do svojej kuchárskej knihy!

  11. ZemiakovýKráľ píše:

    Tento recept na zemiaky s kyslou kapustou je jednoducho skvelý! Robím ho často, najmä keď sa stretávame s rodinou. Je to tradičné slovenské jedlo, ktoré si všetci zamilujú. Dobrú chuť prajem každému!

  12. KysláKapitánka píše:

    Mám veľmi rada tento pokrm! Zemiaky a kyslá kapusta sú kombinácia, ktorú milujem. Vždy sa teším, keď ich varím pre priateľov. Určite vyskúšam aj variantu s klobáskou. Dobrú chuť všetkým!

  13. OlejovýGuru píše:

    Recept je fantastický! Zemiaky s kyslou kapustou sú pre mňa symbolom domova. Pripomína mi detstvo a rodinné stretnutia. Ďakujem za zdieľanie, určite ho urobím čoskoro znova!

  14. SlovenskýMaestro píše:

    To je presne to, čo mám rád! Tradičné jedlo plné chuti a vône. Kyslá kapusta dodáva jedlu šmrnc a zemiaky sú perfektným doplnkom. S radosťou vyskúšam tento recept doma!

  15. CibulovýFanatik píše:

    Toto jedlo je skutočne lahodné! Príprava je jednoduchá a výsledok je úžasný. Nikdy nezabudnem na tú skvelú chuť! Určite odporúčam každému, kto má rád tradičné slovenské chute.

  16. KapustováDiva píše:

    Veľmi sa mi páči tento recept! Zemiaky s kyslou kapustou sú niečo, čo si vždy pripravím počas zimy. Je to skvelé ako hlavné jedlo aj ako príloha k mäsu. Odporúčam vyskúšať!

  17. ChutnýZážitok píše:

    „Zemiaky s kyslou kapustou“ sú pre mňa nielen pokrmom, ale aj spomienkou na rodinné oslavy. Vždy sa teším na túto kombináciu chutí a vôní – určite sa k nej vrátim znova.

  18. _MňamMňam_7 píše:

    „Dobrú chuť!“ hovorím vždy, keď varím toto jedlo! Je to moja obľúbená klasika a nikdy ma nesklame. Odporúčam každému vychutnať si túto jednoduchú dobrotu!

  19. _FanfáryFazuľa_2 píše:

    „Zemiaky s kyslou kapustou“ sú absolútne úžasné! Nielenže sú chutné, ale aj výživné a zasýtia človeka. Rada ich pripravujem počas sviatkov – vždy máme radosť zo spoločných chvíľ pri stole.

  20. _MiskaNaPohodu_99 píše:

    „Kyslá kapusta so zemiakmi“ patrí medzi moje najobľúbenejšie jedlá! Je to jednoduché na prípravu a chutí skvele so všetkým ostatným na tanieri – každý by mal tento recept skúsiť!