Živánska v pekáči recept

Dnes len na rýchlo živánsku. 

Suroviny:Živánska v pekáči recept

  • 500 g mletého mäsa (hovädzieho alebo bravčového)
  • 1 cibuľa, nasekaná
  • 2 strúčiky cesnaku, nasekané
  • recept po slovensky
  • 2 vajcia
  • 1/2 šálky strúhanku
  • soľ a korenie podľa chuti
  • 1 hrnček paradajkového pretlaku
  • 1 polievková lyžica paradajkového protlaku
  • 1/2 hrnčeka vody alebo vývaru
  • 1 polievková lyžica oleja
  • 1 lyžica masla

 

Živánska v pekáči recept

Postup:

  1. V miske zmiešajte mleté mäso, nasekanú cibuľu, cesnak, vajcia, strúhanku, soľ a korenie. Dôkladne premiešajte, až kým sa všetky ingrediencie dobre nespoja.
  2. Zmesou formujte žemle v tvare kotlov. Ak by sa vám zmes príliš lepila na ruky, navlhčite si ich studenou vodou.
  3. Na sporáku zohrejte olej a maslo v hlbokom pekáči alebo hrnci. Na strednej teplote osmažte živanšky z oboch strán, až kým sa pekne nezahrudnú.
  4. Keď sú žemle dobre opečené, pridajte paradajkový pretlak, paradajkový protlak a vodu alebo vývar. Primiešajte a nechajte všetko prevrieť.
  5. Pekáč s pokrmom zakryte a znížte teplotu. Varíme asi 30 minút alebo kým mäso nie je úplne mäkké a šťavy sú zhustnuté.
  6. Podávajte živanšky s dusenou ryžou alebo zemiakmi a zeleninovým šalátom.

Dobrú chuť!

 

2)

Ingrediencie:

  • 1 kg bravčového mäsa (napr. plece)
  • 500 g zemiakov
  • 300 g mrkvy
  • 200 g cibule
  • 200 g kapusty (voliteľne)
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice oleja
  • 1 čajová lyžička sladkej papriky
  • 1 čajová lyžička majoránu
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 200 ml vývaru alebo vody
  • Čerstvá petržlenová zeleň na posypanie (voliteľne)

Postup:

  1. Príprava mäsa:

    • Bravčové mäso umyte a nakrájajte na väčšie kocky. Osoľte, okoreňte mleté čierne korenie, pridajte sladkú papriku a majorán. Dobre premiešajte, aby sa koreniny rovnomerne rozložili.
  2. Príprava zeleniny:

    • Zemiaky ošúpte a nakrájajte na kocky alebo štvrtky, mrkvu na kolieska, cibuľu na mesiačiky a kapustu nakrájajte na prúžky (ak používate). Cesnak nasekajte nadrobno.
  3. Zostavenie pokrmu:

    • V pekáči rozohrejte olej a najprv na ňom opražte cibuľu s cesnakom do sklovita. Potom pridajte mäso a opekajte, kým nie je zlatisté.
    • K opečenému mäsu pridajte mrkvu, zemiaky a kapustu. Všetko dobre premiešajte.
  4. Dusenie:

    • Pridajte vývar alebo vodu, zakryte pekáč pokrievkou a vložte do predhriatej rúry na 180 °C. Dusíme približne 1,5 hodiny, alebo pokým nie je mäso a zelenina dostatočne mäkké.
  5. Dokončenie:

    • Po uplynutí doby varenia skontrolujte, či je jedlo hotové. Podľa potreby môžete odkryť pekáč a nechať ešte chvíľu zapiecť, aby sa jedlo trochu zhnedlo.
  6. Podávanie:

    • Hotovú živánsku posypte čerstvou nasekanou petržlenovou zeleňou a podávajte s čerstvým chlebom alebo kyslou smotanou.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Jeden komentár

  1. Pavol I. píše:

    Táto živánska podľa tohto receptu je veľmi chutná.Do nedávna som robil podľa iného receptu,no tento mi zachutil viac.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *