Znojemské maso na stave je tradičné české jedlo, ktoré sa dá pripraviť aj v slovenskej variante. Tu je recept na znojemské maso po slovensky:znojemske maso na stave
Potrebujete:
- 600 g bravčového mäsa (napríklad plece alebo krk)
- 200 ml bieleho vína
- 2 cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice oleja
- 2 lyžice mletej sladkej papriky
- soľ a korenie podľa chuti
- 200 ml hovädzieho vývaru alebo vody
- 1 lyžica hladkej múky
- 2 lyžice masla
- 2 lyžice nasekaného petržlenového vňaťu
Znojemske mäso na šťave
Postup:
- recept po slovensky
- Mäso nakrájajte na menšie kúsky a dajte do misy.
- Pripravte marinádu zmesou vína, nastrúhanej cibule, nasekaného cesnaku, oleja, papriky, soli a korenia. Marinádu prilejte k mäsu a nechajte odpočívať v chladničke 2-3 hodiny.
- Z hovädzieho vývaru a múky pripravte jemnú jemnú jehličku.
- Na stredne silnom ohni rozohrejte maslo vo veľkej panvici. Vyberte mäso z marinády, marinádu sceďte a pridajte k mäsu. Opečte mäso z oboch strán dozlatista.
- Prilejte jehličku a dusíme maso pod pokrievkou asi 1,5 hodiny, kým nie je mäso uvoľnené.
- Podávajte s varenými zemiakmi alebo chlebom a posypte nasekanou petržlenovou vňaťou.
Dobrú chuť!
2)
Ingrediencie:
- 500 g hovädzieho mäsa (napríklad stehno)
- 2 stredné cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 mrkvy
- 1 zemiak
- 200 ml bieleho vína (suché)
- 400 ml hovädzieho vývaru
- 3 lyžice horčice
- 1 lyžička cukru
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 3 lyžice oleja
- 2 bobkové listy
- 5-6 guličiek čierneho korenia
- čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie
Postup:
-
Príprava mäsa: Hovädzie mäso nakrájame na väčšie kocky (asi 3-4 cm). Osolíme a okoreníme.
-
Opečenie mäsa: Na panvici rozpálime olej a mäso orestujeme zo všetkých strán do zlatista. Potom ho vyberieme a odložíme na tanier.
-
Príprava zeleniny: Na tej istej panvici, kde sme orestovali mäso, pridáme nasekanú cibuľu a cesnak. Orestujeme, kým cibuľa nezmäkne a nezíska zlatistú farbu.
-
Pridanie zeleniny: Pridáme na kolieska nakrájanú mrkvu a zemiak. Všetko spolu premiešame a orestujeme ešte asi 5 minút.
-
Pridanie mäsa: Vrátime mäso späť do panvice, pridáme horčicu, cukor, bobkový list, čierne korenie a víno. Premiešame a necháme chvíľu povariť, aby sa alkohol odparil.
-
Dopĺňanie vývaru: Následne pridáme hovädzí vývar, aby bolo mäso ponorené. Privedieme do varu, potom znížime teplo a zakryjeme pokrývkou.
-
Dusenie: Mäso dusíme na miernom ohni približne 1,5 – 2 hodiny, kým nezmäkne. Občas skontrolujeme a podľa potreby dolievame vývar, aby nám nevyschlo.
-
Dochutenie: Keď je mäso už mäkké, ochutíme soľou a korením podľa chuti.
-
Servírovanie: Znojemské mäso servírujeme na tanieri, polejeme šťavou a ozdobíme čerstvou petržlenovou vňaťou. Môžeme podávať s knedľou alebo varenými zemiakmi.
Dobrú chuť!
Tento recept na znojemské mäso je skvelý! Vždy, keď ho pripravím, všetci sú nadšení. Chutí fantasticky a vôňa sa šíri po celom byte. Určite ho vyskúšam znovu, lebo je to skutočná delikatesa!
Znojemské mäso je moje obľúbené jedlo! Tento recept vyzerá veľmi jednoducho a chutne. Určite si ho pripravím na víkend. Ďakujem za zdieľanie, teším sa na tú lahôdku!
Mmm, znojemské mäso! To je moja srdcovka! Tento recept ma inšpiroval, určite sa pustím do varenia. Veď dobré jedlo spojuje rodinu a priateľov. Veľmi sa teším na výsledok!
Fíha, aké úžasné znojemské mäso! Vyzerá to ako ideálny recept pre moju rodinu. Mám rád varenie a rád skúšam nové chute. Určite to vyskúšam čoskoro!
Tento recept na znojemské mäso ma úplne dostal! Vyzerá to tak chutne a jednoducho na prípravu. Môžem si predstaviť tú úžasnú vôňu vo svojej kuchyni. Dám tomu šancu už tento víkend!
‚Znojemské mäso? To musím mať!‘ Je to tradičné jedlo a tento recept vyzerá fantasticky! Určite pozvem priateľov, aby som s nimi zdieľal túto dobrotu. Teším sa na skvelú večeru!
‚Wow, aký super recept!‘ Znojemské mäso milujem a tento postup je veľmi jasný a jednoduchý. S pridanými ingredienciami bude určite úžasné! Už sa nemôžem dočkať jeho ochutnania.
‚Skvelý článok o znojemskom mäse!‘ Pripravil som si ho niekoľkokrát podľa iných receptov, ale tento vyzerá ako najlepší doteraz. Teším sa na novú skúsenosť v kuchyni s touto lahodnou chuťou!
‚Znojemské mäso vždy prinesie dobrú náladu!‘ Veľmi sa mi páči táto varianta receptu, určite si ju zapíšem do svojho zoznamu obľúbených jedál. Všetkým odporúčam vyskúšať toto chutné jedlo.
‚Tento recept ma úplne očaril!‘ Znojemské mäso mám rád už dlho a teraz mám príležitosť pripraviť ho podľa tejto skvelej verzie. Dobrú chuť prajem všetkým, čo si ho urobia tiež!