Znojemske mäso na šťave

Znojemské maso na stave je tradičné české jedlo, ktoré sa dá pripraviť aj v slovenskej variante. Tu je recept na znojemské maso po slovensky:znojemske maso na stave

Potrebujete:

  • 600 g bravčového mäsa (napríklad plece alebo krk)
  • 200 ml bieleho vína
  • 2 cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice oleja
  • 2 lyžice mletej sladkej papriky
  • soľ a korenie podľa chuti
  • 200 ml hovädzieho vývaru alebo vody
  • 1 lyžica hladkej múky
  • 2 lyžice masla
  • 2 lyžice nasekaného petržlenového vňaťu

 

Znojemske mäso na šťave

Postup:

  1. recept po slovensky
  2. Mäso nakrájajte na menšie kúsky a dajte do misy.
  3. Pripravte marinádu zmesou vína, nastrúhanej cibule, nasekaného cesnaku, oleja, papriky, soli a korenia. Marinádu prilejte k mäsu a nechajte odpočívať v chladničke 2-3 hodiny.
  4. Z hovädzieho vývaru a múky pripravte jemnú jemnú jehličku.
  5. Na stredne silnom ohni rozohrejte maslo vo veľkej panvici. Vyberte mäso z marinády, marinádu sceďte a pridajte k mäsu. Opečte mäso z oboch strán dozlatista.
  6. Prilejte jehličku a dusíme maso pod pokrievkou asi 1,5 hodiny, kým nie je mäso uvoľnené.
  7. Podávajte s varenými zemiakmi alebo chlebom a posypte nasekanou petržlenovou vňaťou.

Dobrú chuť!

 

2)

Ingrediencie:

  • 500 g hovädzieho mäsa (napríklad stehno)
  • 2 stredné cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 mrkvy
  • 1 zemiak
  • 200 ml bieleho vína (suché)
  • 400 ml hovädzieho vývaru
  • 3 lyžice horčice
  • 1 lyžička cukru
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 3 lyžice oleja
  • 2 bobkové listy
  • 5-6 guličiek čierneho korenia
  • čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie

Postup:

  1. Príprava mäsa: Hovädzie mäso nakrájame na väčšie kocky (asi 3-4 cm). Osolíme a okoreníme.

  2. Opečenie mäsa: Na panvici rozpálime olej a mäso orestujeme zo všetkých strán do zlatista. Potom ho vyberieme a odložíme na tanier.

  3. Príprava zeleniny: Na tej istej panvici, kde sme orestovali mäso, pridáme nasekanú cibuľu a cesnak. Orestujeme, kým cibuľa nezmäkne a nezíska zlatistú farbu.

  4. Pridanie zeleniny: Pridáme na kolieska nakrájanú mrkvu a zemiak. Všetko spolu premiešame a orestujeme ešte asi 5 minút.

  5. Pridanie mäsa: Vrátime mäso späť do panvice, pridáme horčicu, cukor, bobkový list, čierne korenie a víno. Premiešame a necháme chvíľu povariť, aby sa alkohol odparil.

  6. Dopĺňanie vývaru: Následne pridáme hovädzí vývar, aby bolo mäso ponorené. Privedieme do varu, potom znížime teplo a zakryjeme pokrývkou.

  7. Dusenie: Mäso dusíme na miernom ohni približne 1,5 – 2 hodiny, kým nezmäkne. Občas skontrolujeme a podľa potreby dolievame vývar, aby nám nevyschlo.

  8. Dochutenie: Keď je mäso už mäkké, ochutíme soľou a korením podľa chuti.

  9. Servírovanie: Znojemské mäso servírujeme na tanieri, polejeme šťavou a ozdobíme čerstvou petržlenovou vňaťou. Môžeme podávať s knedľou alebo varenými zemiakmi.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *