Znojemské maso na stave je tradičné české jedlo, ktoré sa dá pripraviť aj v slovenskej variante. Tu je recept na znojemské maso po slovensky:znojemske maso na stave
Potrebujete:
- 600 g bravčového mäsa (napríklad plece alebo krk)
- 200 ml bieleho vína
- 2 cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice oleja
- 2 lyžice mletej sladkej papriky
- soľ a korenie podľa chuti
- 200 ml hovädzieho vývaru alebo vody
- 1 lyžica hladkej múky
- 2 lyžice masla
- 2 lyžice nasekaného petržlenového vňaťu
Znojemske mäso na šťave
Postup:
- recept po slovensky
- Mäso nakrájajte na menšie kúsky a dajte do misy.
- Pripravte marinádu zmesou vína, nastrúhanej cibule, nasekaného cesnaku, oleja, papriky, soli a korenia. Marinádu prilejte k mäsu a nechajte odpočívať v chladničke 2-3 hodiny.
- Z hovädzieho vývaru a múky pripravte jemnú jemnú jehličku.
- Na stredne silnom ohni rozohrejte maslo vo veľkej panvici. Vyberte mäso z marinády, marinádu sceďte a pridajte k mäsu. Opečte mäso z oboch strán dozlatista.
- Prilejte jehličku a dusíme maso pod pokrievkou asi 1,5 hodiny, kým nie je mäso uvoľnené.
- Podávajte s varenými zemiakmi alebo chlebom a posypte nasekanou petržlenovou vňaťou.
Dobrú chuť!
2)
Ingrediencie:
- 500 g hovädzieho mäsa (napríklad stehno)
- 2 stredné cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 mrkvy
- 1 zemiak
- 200 ml bieleho vína (suché)
- 400 ml hovädzieho vývaru
- 3 lyžice horčice
- 1 lyžička cukru
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 3 lyžice oleja
- 2 bobkové listy
- 5-6 guličiek čierneho korenia
- čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie
Postup:
-
Príprava mäsa: Hovädzie mäso nakrájame na väčšie kocky (asi 3-4 cm). Osolíme a okoreníme.
-
Opečenie mäsa: Na panvici rozpálime olej a mäso orestujeme zo všetkých strán do zlatista. Potom ho vyberieme a odložíme na tanier.
-
Príprava zeleniny: Na tej istej panvici, kde sme orestovali mäso, pridáme nasekanú cibuľu a cesnak. Orestujeme, kým cibuľa nezmäkne a nezíska zlatistú farbu.
-
Pridanie zeleniny: Pridáme na kolieska nakrájanú mrkvu a zemiak. Všetko spolu premiešame a orestujeme ešte asi 5 minút.
-
Pridanie mäsa: Vrátime mäso späť do panvice, pridáme horčicu, cukor, bobkový list, čierne korenie a víno. Premiešame a necháme chvíľu povariť, aby sa alkohol odparil.
-
Dopĺňanie vývaru: Následne pridáme hovädzí vývar, aby bolo mäso ponorené. Privedieme do varu, potom znížime teplo a zakryjeme pokrývkou.
-
Dusenie: Mäso dusíme na miernom ohni približne 1,5 – 2 hodiny, kým nezmäkne. Občas skontrolujeme a podľa potreby dolievame vývar, aby nám nevyschlo.
-
Dochutenie: Keď je mäso už mäkké, ochutíme soľou a korením podľa chuti.
-
Servírovanie: Znojemské mäso servírujeme na tanieri, polejeme šťavou a ozdobíme čerstvou petržlenovou vňaťou. Môžeme podávať s knedľou alebo varenými zemiakmi.
Dobrú chuť!