Priprava nivovej omacky je pomerne jednoduchá. Tu sa nachádza základný recept, ako pripraviť túto omacku:
- Na rozpálenej panvici, na stredne vysokom ohni, roztopte 2 lyžice masla.
- Pridajte 2 lyžice múky a miešajte, kým sa zmes nezhnedne a nezačne voňať opraženými orechami.
- Postupne pridávajte 1 pohár mlieka, za stáleho miešania. Môžete použiť buď plnotučné mlieko, alebo zmes mlieka a smotany pre bohatšiu chuť.
- Pokračujte v miešaní, kým omáčka nezhustne a nepripomína konzistenciou krém.
- Pridajte 1 lyžičku horčice, 1 lyžičku mletého čierneho korenia a soľ podľa chuti.
- Miešajte, kým sa korenie a horčica dôkladne nezmiešajú s omáčkou.
- Môžete pridať ďalšie prísady podľa chuti, ako napríklad kyslú smotanu, cesnakový prášok, šalátový krém alebo jemne nakrájaný špenát.
- Ak je omáčka príliš hustá, pridajte trochu mlieka na zjemnenie.
Ako pripraviť nivovú omáčku?
Podávajte nivovú omáčku k mäsovým pokrmom, zemiakovým haluškám, cestovinám alebo iným obľúbeným jedlám. Dobrú chuť!
Nivová omáčka je vynikajúca a chutná alternatíva, ktorá sa skvele hodí k rôznym jedlám, ako sú cestoviny, mäso alebo zeleninové pokrmy. Jej príprava je jednoduchá a rýchla. Tu je recept, ako si upevniť túto lahodnú omáčku.
Ingrediencie:
- 200 g nivy (syr s modrou plesňou)
- 200 ml smotany na varenie
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice masla
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Štipka muškátového orieška (voliteľné)
- Petržlenová vňať na ozdobenie (voliteľné)
Postup:
-
Príprava surovín: Najprv si pripravíme všetky suroviny. Cibuľu nakrájame na jemno a cesnak nasekáme.
-
Smaženie cibule a cesnaku: V hrnci alebo na panvici rozpustíme maslo na strednej teplote. Pridáme nakrájanú cibuľu a orestujeme ju, kým nebude sklenená a jemne zlatistá. Potom pridáme nasekaný cesnak a orestujeme ešte asi 1 minútu, kým nezískame príjemnú arómu.
-
Pridanie smotany: K orestovanej cibuľke a cesnaku pridáme smotanu na varenie a dôkladne premiešame. Necháme zmes zovrieť.
-
Pridanie nivy: Nivu nastrúhame alebo rozdrobnime a pridáme do omáčky. Miešame, kým sa syr úplne nerozpustí a omáčka nadobudne krémovú konzistenciu.
-
Dochutenie: Omáčku osolíme a okoreníme podľa chuti. Môžeme pridať aj štipku muškátového orieška pre zvýraznenie chuti.
-
Podávanie: Nivovú omáčku podávame teplú. Je skvelá na cestoviny, grilované mäso alebo ako dip k zeleninovým tanierom. Môžeme ju ozdobiť nasekanou petržlenovou vňaťou pre lepší vzhľad.
Tipy:
- Na zjemnenie chuti môžete pridať aj trošku bieleho vína pred pridaním smotany.
- Omáčka sa dá prispôsobiť podľa chuti, môžete pridať aj iné bylinky alebo koreniny.
Dobrú chuť!