Ako pripraviť nivovú omáčku?

Priprava nivovej omacky je pomerne jednoduchá. Tu sa nachádza základný recept, ako pripraviť túto omacku:

  1. Na rozpálenej panvici, na stredne vysokom ohni, roztopte 2 lyžice masla.
  2. Pridajte 2 lyžice múky a miešajte, kým sa zmes nezhnedne a nezačne voňať opraženými orechami.
  3. Postupne pridávajte 1 pohár mlieka, za stáleho miešania. Môžete použiť buď plnotučné mlieko, alebo zmes mlieka a smotany pre bohatšiu chuť.
  4. Pokračujte v miešaní, kým omáčka nezhustne a nepripomína konzistenciou krém.
  5. Pridajte 1 lyžičku horčice, 1 lyžičku mletého čierneho korenia a soľ podľa chuti.
  6. Miešajte, kým sa korenie a horčica dôkladne nezmiešajú s omáčkou.
  7. Môžete pridať ďalšie prísady podľa chuti, ako napríklad kyslú smotanu, cesnakový prášok, šalátový krém alebo jemne nakrájaný špenát.
  8. Ak je omáčka príliš hustá, pridajte trochu mlieka na zjemnenie.

 

Ako pripraviť nivovú omáčku?

Podávajte nivovú omáčku k mäsovým pokrmom, zemiakovým haluškám, cestovinám alebo iným obľúbeným jedlám. Dobrú chuť!

Nivová omáčka je vynikajúca a chutná alternatíva, ktorá sa skvele hodí k rôznym jedlám, ako sú cestoviny, mäso alebo zeleninové pokrmy. Jej príprava je jednoduchá a rýchla. Tu je recept, ako si upevniť túto lahodnú omáčku.

Ingrediencie:

  • 200 g nivy (syr s modrou plesňou)
  • 200 ml smotany na varenie
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice masla
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • Štipka muškátového orieška (voliteľné)
  • Petržlenová vňať na ozdobenie (voliteľné)

Postup:

  1. Príprava surovín: Najprv si pripravíme všetky suroviny. Cibuľu nakrájame na jemno a cesnak nasekáme.

  2. Smaženie cibule a cesnaku: V hrnci alebo na panvici rozpustíme maslo na strednej teplote. Pridáme nakrájanú cibuľu a orestujeme ju, kým nebude sklenená a jemne zlatistá. Potom pridáme nasekaný cesnak a orestujeme ešte asi 1 minútu, kým nezískame príjemnú arómu.

  3. Pridanie smotany: K orestovanej cibuľke a cesnaku pridáme smotanu na varenie a dôkladne premiešame. Necháme zmes zovrieť.

  4. Pridanie nivy: Nivu nastrúhame alebo rozdrobnime a pridáme do omáčky. Miešame, kým sa syr úplne nerozpustí a omáčka nadobudne krémovú konzistenciu.

  5. Dochutenie: Omáčku osolíme a okoreníme podľa chuti. Môžeme pridať aj štipku muškátového orieška pre zvýraznenie chuti.

  6. Podávanie: Nivovú omáčku podávame teplú. Je skvelá na cestoviny, grilované mäso alebo ako dip k zeleninovým tanierom. Môžeme ju ozdobiť nasekanou petržlenovou vňaťou pre lepší vzhľad.

Tipy:

  • Na zjemnenie chuti môžete pridať aj trošku bieleho vína pred pridaním smotany.
  • Omáčka sa dá prispôsobiť podľa chuti, môžete pridať aj iné bylinky alebo koreniny.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *