Ako pripraviť sekanú?

Ako pripraviť sekanú?

Priprava sekaného je jednoduchá. Nasledujte tieto kroky:

  1. Nadrobno nasekajte cibuľu, cesnak a zeleninu podľa svojich preferencií. Môžete použiť napríklad mrkvu, petržlenový koreň, zeler alebo papriku.
  2. V hrnci zohrejte olej a orestujte cibuľu a cesnak, až kým sa nezačnú zlatisto sfarbovať.
  3. Pridajte nasekanú zeleninu a dusťe ju, kým sa nezmäkne. Môžete pridať aj lyžicu paradajkového pretlaku pre väčšiu chuť.
  4. V miske zmiešajte mleté ​​mäso (napríklad bravčové, hovädzie alebo bravčovo-hovädzie) so soľou, korením (napríklad čierne korenie, mletá paprika, bylinky) a ďalšími prírodnými prísadami podľa chuti.
  5. Pridajte mleté mäso do dusenej zeleniny v hrnci a dôkladne premiešajte, aby sa ingrediencie spojili.
  6. Nechajte sekanú variť na miernom ohni, občas premiešajte, až kým sa mäso úplne neprehreje a upečie.
  7. Po upečení môžete sekanú dochutiť podľa chuti. Pridajte viac korenia, soľ, či sušené bylinky.
  8. Sekanú podávajte s kyslou kapustou, dusenou zemiakmi alebo cestovinami a ozdobte ju čerstvou vňaťou petržlenovej vňate.

 

2)

Príprava sekané je skvelý spôsob, ako si vychutnať chutné a sýte jedlo, ktoré sa dá podávať s rôznymi prílohami. Tu je tradičný recept na sekanú, ktorý je jednoduchý a chutný.

Ingrediencie:

  • 500 g mletého mäsa (hovädzie, bravčové alebo ich zmiešané)
  • 1 cibuľa
  • 2-3 strúčiky cesnaku
  • 1-2 mrkvy (voliteľné)
  • 2-3 pl strúhanky
  • 1 vajce
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 1 ČL sušenej majoránky (voliteľne)
  • 1 ČL sladkej papriky (voliteľne)
  • 100 g slaniny alebo údenej šunky (voliteľné)
  • Kečup alebo rajčinový pretlak na potretie (voliteľné)

Postup:

  1. Príprava ingrediencií:

    • Cibuľu a cesnak očistite a nakrájajte na drobno. Mrkvu môžete nastrúhať alebo nakrájať na malé kúsky.
    • Ak používate slaninu alebo šunku, nakrájajte ich na malé kocky.
  2. Smaženie zeleniny:

    • Na panvici si rozohrejte trochu oleja a pridajte nakrájanú cibuľu. Smažte ju do zlatista, potom pridajte cesnak a mrkvu. Smažte ešte pár minút, aby sa smes trochu osmažila. Nezabudnite pridať soľ a korenie podľa chuti.
  3. Príprava mletého mäsa:

    • Vo veľkej miske zmiešajte mleté mäso, osmaženú zeleninovú zmes, strúhanku, vajce, hrubozrnnú soľ, korenie, majoránku a papriku. Môžete pridať aj slaninu alebo šunku. Dôkladne premiešajte, kým sa všetky ingrediencie dobre nespoja.
  4. Formovanie sekané:

    • Z hotovej zmesi vytvorte formu sekané podľa vašej preferencie (buď okrúhlu, alebo hranatú). Uistite sa, že je tvar kompaktný a dobre stlačený.
  5. Pečenie:

    • Predhrejte rúru na 180 °C.
    • Sekanú vložte na plech vystlaný papierom na pečenie alebo do pekáča. Ak chcete, môžete ju potrieť kečupom alebo rajčinovým pretlakom na vrchu.
    • Pečte približne 60-75 minút, alebo kým nie je povrch zlatohnedý a vnútorná teplota dosiahne 70 °C (kúsky mäsa by mali byť dobre prepečené).
  6. Podávanie:

    • Po upečení nechajte sekanú chvíľu vychladnúť na plechu, potom ju nakrájajte na plátky a podávajte. Sekaná sa výborne hodí s rôznymi prílohami, ako sú zemiaky, ryža alebo čerstvý chlieb, a zeleninovými šalátmi.

Užite si vašu domácu sekanú! Bon appétit!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *