ako spracovať figy

Ako spracovať figy? Figy sú nádherné a chuťovo výnimočné ovocie, ktoré sa teší čoraz väčšej obľube. Ich sladká chuť a jedinečná textúra robia z fíg skvelú prísadu do rôznych jedál.

Okrem toho sú plné vitamínov, minerálov a antioxidantov, ktoré prispievajú k nášmu zdraviu. V tomto recepte sa naučíme, ako spracovať figy a vytvoriť lahodný figový džem, ktorý si môžete vychutnať na raňajky alebo posypať na dezerty. Poďme na to!

Ingrediencie:

  • 1 kg čerstvých fíg
  • 500 g cukru (prípadne podľa chuti)
  • 1 citrón (šťava i kôra)
  • 1/2 čajovej lyžičky škorice (nepovinné)
  • 1/2 pohára vody

Postup:

  1. Príprava fíg: Figy dôkladne umyte pod tečúcou vodou. Potom ich osušte a odstráňte stopky. Môžete ich nakrájať na štvrtiny alebo polovice, v závislosti od toho, akú konzistenciu džemu preferujete.
  2. Varte figy: Do hrnca vložte nakrájané figy a pridajte vodu. Na strednom plameni varte figy približne 10 minút, kým nezačnú mäknúť. Miešajte počas varenia, aby sa nepripálili.
  3. Pridajte cukor a citrón: Po uplynutí 10 minút pridajte do hrnca cukor, šťavu a nastrúhanú kôru z citróna. Dôkladne premiešajte, aby sa cukor rozpustil. Ak sa rozhodnete pridať škoricu, robte to teraz.
  4. Variť ďalej: Pokračujte vo varení na miernom ohni, občas premiešajte, asi 20-30 minút. Džem by mal zhustnúť. Môžete skontrolovať hustotu džemu tak, že trochu nalejete na tanierik a necháte vychladnúť. Ak sa nestiahne, je hotový.
  5. Plnenie do pohárov: Horúci džem nalejte do sterilizovaných pohárov. Dbajte, aby poháre boli čisté a suché. Uzavrite ich viečkami a otočte na niekoľko minút hore dnom, aby sa poháre dobre uzavreli.

Záver: Vaša figová džem je teraz hotový a pripravený na ochutnanie! Tento sladký a voňavý džem sa skvele hodí na pečivo, palacinky alebo ako náplň do dezertov. Figy sú skutočne výnimočné ovocie a spracovanie formou džemu vám umožní uchovať si ich chuť a výhody počas celého roka. Nezabudnite sa o tento recept podeliť s priateľmi a rodinou, aby aj oni mohli vychutnať túto lahodnú pochúťku!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *